Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Whisky z Lowland – co musisz wiedzieć?

Nazwa regionu pochodzenia whisky to coś więcej niż widniejąca na etykiecie ciekawostka, która zainteresuje najbardziej dociekliwych koneserów. To bowiem również bezcenna informacja, dzięki której możemy dowiedzieć się, czego konkretnie powinniśmy spodziewać się po danym specjale. Każdy ze szkockich regionów produkcji whisky wyróżnia się bowiem własną tradycją starannie kultywowaną przez mistrzów z destylarni działających na jego terenie. W dzisiejszym tekście pod lupę bierzemy niezwykle barwny region Lowland. Co powinniśmy o nim wiedzieć? I jaka jest whisky z Lowland? Przekonajmy się!

Whisky Lowland – skąd pochodzi?

Szkocka whisky Lowland pochodzi z drugiego pod względem wielkości, po Highland, szkockiego regionu produkcji tego cennego alkoholu. Jak nietrudno się domyślić, whisky Lowland (nazywana też whisky Lowlands) odznacza się szeregiem cech wyróżniających ją na tle propozycji innych regionów. Nie powinno zatem nikogo dziwić, że mistrzowie specjalizujący się w produkcji tego wybornego specjału robią wszystko, by zachować lokalną tożsamość oferowanych trunków. Na szczęście dla nich termin „Lowland whisky” jest chroniony przez prawo – żaden podmiot produkujący swój trunek poza granicami regionu nie może bezkarnie opisywać swojego produktu jako whisky z Lowland. Umowna granica między Lowland a sąsiadującym od północy regionem Highland przebiega na linii Greenock – Dundee. Prawnie kwestia przynależności konkretnych destylarni do poszczególnych regionów produkcji doprecyzowana została w 2009 roku. 

Region, z którego pochodzi oryginalna Lowland Whisky, wyróżnia się na tle pozostałych stosunkowo łagodnym klimatem, co nie pozostaje bez znaczenia na proces dojrzewania destylatów (który jest o wiele szybszy) i właściwości smakowo-aromatyczne butelkowanej whisky.

Whisky z regionu Lowlands – po które sięgnąć?

Whisky z Lowlands jest wyjątkowa na wielu różnych poziomach. Jeszcze przed jej spróbowaniem, a zaraz po przelaniu do szkła, koneser może wpaść w zachwyt na widok jasnej, słomkowej barwy trunku. Charakterystyczny jest również aromat, w którym szczególnie ważne są akcenty owocowo-kwiatowe. Whisky z Lowlands uchodzi ponadto za whisky o łagodnym smaku i mniej dymnym charakterze niż np. whisky z Islay. Może przechodzić procedurę trzykrotnej destylacji, co upodabnia ją do whiskey z Irlandii. Lowlands ponadto kojarzy się koneserom przede wszystkim z whisky grain lub blended, nieco rzadziej z single maltami. Co nie zmienia oczywiście faktu, że również wśród whisky z Lowlands znajdziemy wyborne jednosłodowe. 

Jaką zatem whisky z Lowlands możemy polecić wszystkim koneserom pragnącym zapoznać się ze specyfiką regionu? Trunkiem odpowiednim ku temu będzie z pewnością Glenkinchie Distillers Edition 43%, single malt zachwycający szczęśliwych degustatorów wspaniałym bukietem, w którym obok akcentów trawiastych i słodowych z łatwością rozpoznamy m.in. orzechy, miód, biszkopty oraz winogrona. Długi finisz specjału zwraca ponadto uwagę na akcenty dębowe i korzenne. Za ciekawy charakter napitku w dużej mierze odpowiada również podwójna maturacja w beczkach po amerykańskim bourbonie i hiszpańskiej Sherry. Każda butelka whisky z Lowland należąca do prestiżowej serii Distillers Edition to mistrzostwo sztuki destylacji w najdrobniejszym detalu. 

Warto zaznaczyć, że whisky z Lowland wykorzystywana bywa również jako jeden ze składników przepysznych blendów. Dzieje się tak np. w przypadku Black Bull 12y 50% 0,7l, liczącego sobie aż 50% alkoholu, w którym z whisky zbożową z Lowlands (stanowiącą 50% mieszanki) współgrają single malty ze Speyside i Highland. Ten niecodzienny trunek, leżakujący w najlepszych dębowych beczkach (europejskich i amerykańskich), charakteryzuje się przyjemnymi aromatami Sherry, toffi i czereśni, którym towarzyszy kusząca wanilia. W ustach z kolei każdy degustator będzie miało okazję nacieszyć się owocami skąpanymi w czekoladzie i miodzie. Czy kogokolwiek trzeba jeszcze zachęcać? 

Jeszcze jedną propozycją, a do tego budżetową, która może zainteresować miłośników blendów, jest 5-letnia Glen Orchy Blended M. Scotch Whisky 5yo 40% łącząca w sobie wszystko najlepsze, co mają nam do zaoferowania regiony Lowlands, Highlands, Cambeltwon oraz Islay. Wybór idealny dla wszystkich tych, którzy dopiero rozpoczynają swoją barwną przygodę ze szkockimi mieszanymi!

Szkocka whisky – regiony

A zatem ustaliliśmy już, że nizinna część Szkocji, wysunięta najdalej na południe, znana jako region Lowland czy Lowlands, to bardzo ważny obszar produkcji whisky. Co jednak powinniśmy wiedzieć o sąsiadach Lowlands? Na północ od tej krainy znajduje się dzielący się na cztery podregiony (północny i południowy, wschodni i zachodni) region Highlands. Do tego największego szkockiego regionu whisky zaliczamy również szereg okolicznych wysp, m.in. Skye. Podobnie jak whisky z regionu Lowlands, te z Highlands cechują się raczej łagodnym charakterem. Na zachód od Highland i regionu whisky Lowland znajdują się niewielkie regiony Islay oraz Cambeltown. Ten pierwszy charakteryzuje się produkcją whisky o szczególnie bogatym aromacie i wybitnie morskim oraz torfowym charakterze. Drugi natomiast, obejmujący teren półwyspu Kintrye, zapewnia whisky o zbalansowanym temperamencie, które również są w stanie przekonać do siebie nawet bardzo wymagających koneserów. W północno-wschodniej części kraju, po obu stronach rzeki Spey, działają destylarnie regionu Speyside. Mimo nieznacznej wielkości Speyside może pochwalić się olbrzymią ilością renomowanych zakładów produkujących jedne z najlepszych whisky na świecie – m.in. Aberlour, Balvenie, The Glenlivet czy The Macallan.

Szkockie destylarnie whisky – region Lowlands i najsłynniejsze destylarnie

Przejdźmy jednak do destylarni działających w regionie whisky, który dzisiaj interesuje nas najbardziej, czyli Lowlands. Do grona najważniejszych zakładów Lowlands możemy zaliczyć m.in. Auchentoshan Dalmuir, Alisa Bay, Lindores Abbey i Glenkinchie. 

Destylarnia Auchentoshan założona została w 1817 roku z inicjatywy Johna Bullocha. Na samym początku znana była jednak jako Duntocher Distillery. Warto pamiętać o Auchentoshan whisky choćby dlatego, że to właśnie z tego zakładu pochodzi pierwsza whisky single malt z Lowlands. Whisky z Auchentoshan wyróżnia trzykrotny proces destylacji, wpływający (tak samo jak rezygnacja z suszenia z użyciem torfu) na niezwykle łagodny charakter trunku. W portfolio firmy znajdują się m.in. 12-, 18- i 21-letnie edycje whisky Auchentoshan. 

Destylarnia Alisa Bay powstała w 2007 roku i należy do firmy William Grant & Sons. Zakład od samego początku specjalizuje się w produkcji wysokiej klasy single maltów, które swoje cenne właściwości zawdzięczają m.in. unikalnemu systemowi maturacji. 

Zakład Lindores Abbey uruchomiony został niedawno, bo dopiero w 2017 roku. Pierwsza seria whisky Lindores Abbey mogła rozpieścić zmysły koneserów cztery lata później. Whisky ta nie przechodzi filtrowania na zimno, a swój intrygujący charakter kształtuje w beczkach po winie Sherry i bourbonie. Zdaniem entuzjastów tego trunku w aromacie Lindores Abbey Whisky dochodzą do głosu cenne deserowe akcenty w postaci wanilii, karmelu czy cukierków. W ustach z kolei słodycz doskonale współgra z aromatycznymi przyprawami. 

Początki destylarni Glenkinchie sięgają roku 1825, jednak początkowo znana była jako Milton Distillery. Prawdziwy rozkwit marki nastąpił jednak dopiero po 1989 roku, kiedy to na skutek zręcznych kampanii promocyjnych brandu większa liczba koneserów postanowiła dać szansę Glenkinchie Whisky. Obecnie w portfolio Glenkinchie znajdziemy m.in. Glenkinchie Whisky 10 YO oraz Glenkinchie Whisky 14 YO Distiller’s Edition. Propozycje tej destylarni przez wielu smakoszy określane są jako rześkie, słodkie i delikatnie torfowe. Często nazywane bywają również specjałami, od których warto rozpocząć magiczną przygodę ze szkockimi jednosłodowymi w roli głównej. 

A zatem – szkocki region whisky Lowland (lub Lowlands) czeka, aż postanowisz dać szansę jego perełkom i podzielić się swoimi wrażeniami z zaprzyjaźnionymi koneserami. Jeśli jednak potrzebujesz dodatkowych podpowiedzi w temacie wybornych alkoholi o barwie bursztynu, sprawdź jakie single malt whisky Lidl poleca swoim sympatykom!

Czytaj także:

Jak Szkoci piją whisky? Poradnik winnicalidla.pl

Jaka whisky: szkocka czy irlandzka? Podpowiadamy!

Jak sprawdzić wiek whisky i co on oznacza?

4 drinki z whisky, które zrobisz sam w domu

Prosty drink z whisky – 3 pomysły

Kieliszki do degustacji whisky – co musisz wiedzieć na początek?

Whisky z truskawkami – drink idealny!

Whisky Single Malt – co musisz o niej wiedzieć?

Jakie whisky do Whisky Sour

Whisky czy whiskey? Trudne pytania i zaskakujące odpowiedzi