Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Whisky czy whiskey? Trudne pytania i zaskakujące odpowiedzi

Whisky czy whiskey?
Trudne pytania i zaskakujące odpowiedzi.

 


Nazywać alkohol “wodą życia” Wymowne. Skupieni na samym trunku Szkoci i Irlandczycy trochę rozminęli się na etapie nazewnictwa. W trakcie transkrypcji z dwóch języków, czyli irlandzkiego gaelickiego i szkockiego gaelickiego doszło do omyłki. Wspomniana na początku woda życia (uisge beatha - wersja szkocka, uisce beatha - wersja irlandzka) została ostatecznie przetłumaczona na dwa sposoby.

Whisky


Pierwsza sprawczyni zamieszania - whisky, produkowana jest w Szkocji, Kanadzie i Japonii.
Zanim trafi do butelek ma za sobą 3 lata leżakowania w beczce i jest dwukrotnie destylowana.

Szkocka charakteryzuje się intensywnym, torfowym smakiem, przy czym odmiana z nizin jest zdecydowanie łagodniejsza. Koneserzy szkockiej pójdą krok dalej i sprawdzą oznaczenie. Single malt to alkohol wytwarzany tylko ze słodu jęczmiennego, a blended z mieszanki różnych zbóż.
Drugi rodzaj powstał głównie z myślą o obniżeniu ceny produktu, a co za tym idzie zwiększeniu dostępności trunku. Przecież każdy ma prawo rozsiąść się wygodnie w fotelu jak Bill Murray w „Między słowami” ze szklanką whisky. W przypadku whisky blended należy jednak wspomnieć,
że znane są przykłady whisky o jakości wybitnej i cenach bynajmniej nie niskich.

Whiskey


Podobna w nazwie, ale inna w smaku - whiskey to wytwór irlandzki.

Większość irlandzkich whiskey produkowana jest ze słodu zbożowego suszonego bez użycia dymu torfowego a trzykrotnie destylowany alkohol leżakuje trzy lata w dębowych beczkach. Różnice te przekładają się na łagodniejszy i “mniej dymny” w porównaniu do szkockiej smak.

Whiskey amerykańska


Trzecia pozycja na liście to whiskey amerykańska,
która dojrzewa w dębowych beczkach co najmniej dwa lata i jest destylowana tylko raz.

Amerykańskie trunki dzielą się na bourbony, które są produkowane w stanie Kentucky oraz Tennessee Whiskey, która jak mówi sama nazwa pochodzi ze stanu Tennessee. Amerykańska odmiana whiskey bazuje przede wszystkim na mieszance kukurydzy i innych zbóż. W efekcie powstaje słodkawy, pachnący owocami tropikalnymi i kokosem trunek.

Warto wiedzieć...


…że także w Polsce produkowana jest whisky. W okolicach Nidzicy, dla przykładu, znajduje się mała manufaktura, która wytwarza szlachetne alkohole,
a w tym nasz rodzimy single malt.

Złoto dla zuchwałych?
Ile tak naprawdę kosztuje dobry trunek?

 

Dobry trunek nie musi oznaczać ogromnych wydatków. Choć pozycje z wyższej półki potrafią kosztować krocie, dziś zerkniemy na bardziej przystępne cenowo propozycje. To co wpływa na cenę trunku to rodzaj surowca bazowego oraz metoda jego przetwarzania (jęczmień lub inne gatunki zbóż), wiek oraz rodzaj beczek, w których alkohol dojrzewa. Zresztą nie tylko na cenę - rodzaj aromatów i charakter trunku jest ściśle powiązany z tymi czynnikami.

Szklanki w dłoń, czyli o sztuce degustacji.

 

Solo czy drink? Whisky to nieodłączny element kultowych drinków, ale dziś nie o tym. Dzisiaj sprawdzimy, jak obchodzić się z nim w pojedynkę 
i podpowiemy, jak najlepiej wydobyć jej smak oraz cieszyć się wyjątkowym aromatem. Najczęściej whisky podawana jest w szklankach typu old-fashioned, które są raczej niskie i wyróżniają się grubym dnem. Znawcy trunku polecają kieliszki o kształcie tulipana, które nieco zwężają się ku górze lub delikatnie wydłużone kieliszki do koniaku. Aż się prosi, żeby z szafy wyciągnąć garnitur - byłby komplet.

Niezależnie od tego, jaki rodzaj szkła wybierzesz, istnieje kilka zasad,
o których warto pamiętać degustując trunek.

Intensywność zapachu whisky może być przytłaczająca. W związku z tym trunek warto wąchać 
z daleka i dawkować sobie wrażenia stopniowo zbliżając kieliszek do nosa. W przypadku whisky 
o mocy beczkowej, lub po prostu wyższym stężeniu alkoholu niż 46%, do zawartości kieliszka można
dodać odrobinę wody. Obniżenie mocy alkoholu sprawia, że łatwiej jest wyczuć substancje zapachowe.

Przy pierwszym łyku trunku warto rozprowadzić go po całej powierzchni jamy ustnej, towarzyszą temu zwykle bardzo intensywne doznania aromatyczno- smakowe. Drugi łyk dostarcza już wrażeń łagodniejszych, dzięki czemu możemy cieszyć się rozpoznanym bukietem.

A tak na oko? Whisky dojrzewająca w beczkach ciemnieje z wiekiem. Młodsze roczniki mają kolor słomkowy, a starsze charakteryzuje ciemno bursztynowa barwa. Na kolor ma także wpływ rodzaj beczki,
w której leżakował trunek. Niestety obecnie większość alkoholi jest barwiona karmelem, co nie ułatwia analizy na podstawie wrażeń wzrokowych.

Whisky czy whiskey?
Nie jest to prosta decyzja, a dostępność alkoholi tego nie upraszcza, ale jesteśmy pewni, że podejmiesz słuszną decyzję.