Większości z nas whisky kojarzy się ze Szkocją, jednak w praktyce to Irlandczycy są pionierami w produkcji aqua vitae, czyli wody życia. Tamtejsi mnisi wytwarzali ten alkohol już VII wieku, przy czym jego przeznaczenie było ówcześnie zgoła inne niż obecnie. Mikstura, którą pierwotnie uzyskiwano poprzez filtrację sfermentowanych owoców, miała służyć jako środek przedłużający życie, łagodzący nieprzyjemne dolegliwości (np. kolkę) czy leczący niektóre choroby. Dzięki działalności misyjnej irlandzkich mnichów alkohol ten dotarł do Szkocji, gdzie zaczął szybko zyskiwać na popularności. Już wtedy szkocka whisky była ceniona za walory nie tylko zdrowotne, ale i smakowe. A jak jest dziś? Jaka jest najlepsza whisky? Jakie występują różnice między szkocką a irlandzką whiskey?
Jaka jest różnica miedzy szkocka a irlandzka whisky?
Różnica pomiędzy alkoholami pojawia się już w samych ich nazwach: jest szkockie whisky oraz irlandzkie whiskey. Skąd to się wzięło? Po prostu poprzez dodatkowe „e” irlandzcy gorzelnicy chcieli odróżnić swój trunek od szkockiego.
Najlepsza irlandzka whiskey produkowana jest ze słodu jęczmiennego i poddawana trzykrotnej destylacji, dzięki czemu jest nieco delikatniejsza w smaku. Szkocką również wytwarza się ze słodu jęczmiennego, ale w jej przypadku destylacja przeprowadzana jest dwukrotnie, co zapewnia jej cięższy i wyrazistszy smak. Co więcej, jęczmień w oryginalnej szkockiej whisky jest dodatkowo suszony dymem torfowym, natomiast w irlandzkich jest jedynie suszony gorącym powietrzem (choć od tej reguły zdarzają się wyjątki).
Whisky – jaką wybrać?
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, która whisky jest najlepsza, bo każdy oczekuje od trunku czegoś innego. Wielbiciele lżejszych smaków będą zachwyceni lekkością i bogactwem aromatów irlandzkich alkoholi, natomiast ci, którzy wolą bardziej wyraźne nuty i bukiety postawią na produkty Szkotów. Bez względu na to, który trunek wybierzesz, zachwyci cię on niepowtarzalnym smakiem. Co więcej, różnice między whisky szkocką a irlandzką sprawiają, że drinki z whisky, w zależności od wybranej odmiany smakują inaczej.
Warto wiedzieć, że istnieje również amerykański rodzaj whisky, Bourbon, produkowana głównie z kukurydzy z dodatkiem innych zbóż. Takie trunki, w przeciwieństwie do swoich poprzedników, leżakują nie trzy lata, lecz dwa i są poddawane jednej destylacji, ale za to w kolumnie destylacyjnej. Najbardziej rozsławieni przedstawiciele tego gatunku to:Jim Bean, Jack Daniel’s czy Wild Turkey Rare Breed.
Warto również wspomnieć, czym różni się whisky od brandy. Osoby mniej zaznajomione z tematem mylą te dwa alkohole, ponieważ oba poddawane są destylacji i mają dość podobną barwę. Najważniejsza różnica polega tu na tym, że brandy jest destylatem wina gronowego (choć wykorzystuje się też fermenty z innych owoców). Jeżeli zastanawiałeś się jednak, jaka whisky na prezent będzie najlepsza, weź pod uwagę również brandy, która także zalicza się do grona szlachetnych alkoholi.
Jaka whisky najlepsza na prezent?
W przypadku szkockich whisky warto postawić na Singleton 15 YO, Aultmore 12 YO, Glenfiddich 21 YO czy popularnego Ballantine’s 21 YO. Pierwsze trzy to single malty, które produkowane są jedynie ze słodu jęczmiennego i tylko w jednej destylarni. Ballantine’s to natomiast jeden z najbardziej popularnych szkockich blendów. Te ostatnie produkuje się z różnych słodów zbożowych, dzięki czemu zyskują niepowtarzalny smak i aromat.
Irlandzka whiskey, którą warto podarować lub trzymać na szczególne okazje, to między innymi: Knappogue Castle 14Y Irish Whiskey. Ten wyjątkowy, bursztynowy alkohol uświetni dowolną uroczystość i sprawi, że zyskasz uznanie w oczach obdarowanego.
Warto też wspomnieć, że co roku obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Whisky. Odbywa się on 27 marca i stanowi doskonałą okazję, aby skosztować różnych odmian tego wyjątkowego trunku i znaleźć swoją ulubioną.