W dniu 27 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Whisky. Jego pomysłodawcami byli w roku 2008 Hans i Becky Offringa, który postanowili w ten sposób uczcić pamięć swojego przyjaciela i guru w dziedzinie whisky jakim był Michael James Jackson. Krytyk ten zasłynął z wielu publikacji na temat whisky oraz piw. W Dzień Whisky zbierane są również datki na walkę z chorobą Parkinsona, na którą cierpiał M.Jacskon.
Data obchodów Dnia Whisky jest znakomitą okazją do zastanowienia się nad różnorodnością smakową tego znanego trunku. Whisky może być produkowana na całym świecie. Cechą wspólną wszystkich whisky są surowce niezbędne do produkcji tego destylatu, są nimi: woda, zboże i drożdże. Pochodzenie i rodzaj każdego z surowców wpływa na smak whisky. Duże znaczenie ma również sam proces produkcji.
W zależności od kraju i obowiązujących w nim norm stosowana jest dwu lub trzy krotna destylacja w alembikach lub kolumnach destylacyjnych, których różne kształty i rozmiary powodują dalsze różnice w smaku whisky.
Dojrzewanie to długi proces przemian struktur aromatycznych mający miejsce najczęściej w drewnianych beczkach. Ich kształt, surowiec z którego zostały wyprodukowane oraz ewentualnie rodzaj trunku dojrzewającego w nich wcześniej, w ostateczny sposób kształtuje charakter whisky.Różnice w smaku pomiędzy whisky są na tyle duże, iż warto brać je pod uwagę wybierając trunek z półki sklepowej.
Whisky szkocka
Whisky szkocka może być lekko dymna do mocno torfowej. Gorzelnie położne bliżej morza wytwarzają whisky o smaku słonawym, gdyż miejsce, w którym składowane są beczki również ma znaczenie. Najbardziej wyraziste w smaku whisky powstają na wyspie Islay. Cechują się aromatami dymu, wędzonki, suszonych owoców i bakalii oraz gęstą, oleistą wręcz teksturą.
Whiskey irlandzka
Whiskey irlandzka, historycznie z najdłuższą tradycją wytwarzania, na ogół cechuje się łagodniejszym smakiem porównując do szkockiej. Swój charakter zawdzięcza trzykrotnej destylacji oraz wykorzystaniu gorącego powietrza w procesie suszenia słodu jęczmiennego (chociaż zdarzają się wyjątki).
Bourbon
Bourbon, produkowany w Stanach Zjednoczonych, przy użyciu minimalnie 51% ziaren kukurydzy, posiada smak słodszy, obfitując w aromaty banana, mango, tostów, wanilii i toffi.
Osobną kategorię pośród whiskey amerykańskich stanowią trunki z Tennessee. Ich słodkawy smak i silny aromat tostowo-owocowy zawdzięczamy większej proporcji ziaren kukurydzy, dokładnej filtracji węglem klonowym oraz długiemu dojrzewaniu w silnie wypalonych beczkach.
-
- Irlandia
- Single Malt
- 40% Zawartość alkoholu
Irlandzka, trzykrotnie destylowana whiskey single malt, która po ok. 6-7 letnim okresie dojrzewania w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie, była finiszowana przez minimum 6 miesięcy w beczkach po wzmacnianym winie sherry z Bodegas Baron. W zapachu aromaty suszonych śliwek, fig, sherry i wani... -
Whisky
Bourbon Rebel | 0,7L | 40% 700ml139,99 zł 104,99 zł-25%*Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką.-25% - Promocja
- Stany Zjednoczone
- Bourbon
- 45,6% Zawartość alkoholu
Whisky
Bulleit 10 YO 0,7L 700ml155,99 zł 140,39 zł-10%*Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką.-10% -
- Szkocja
- Single Malt
- 40% Zawartość alkoholu
W opinii koneserów za najlepsze obecnie whisky na świecie uchodzą trunki z Japonii.
Cechują się niezrównaną elegancją i równowagą w smaku. Na fakt ten wpływa czystość wody z górskich strumieni, najwyższa jakość zbóż, precyzja najmniejszych detali procesu produkcji oraz właściwości japońskiego dębu Mizunara, wykorzystywanego do produkcji beczek.
Whisky spożywana jest najczęściej bez dodatków, z lodem, z wodą lub w koktajlach. Japończycy zalecają by najlepsze whisky podawać na lodowej kuli, ale przygotowanie takiej kuli wymaga nie lada wprawy. Faktem jest, że mocny destylat pachnie wyraźniej, gdy jego moc zostanie obniżona do około 40%. Efekt ten daje się zauważyć zwłaszcza w whisky o szczególnie torfowym.
Jak serwować?
Schłodzona whisky zmieszana z zimną wodą w proporcjach 1 do 2 znakomicie nadaje się do podawania z potrawami. Pasuje np. do sushi, smażonej lub wędzonej ryby lub grillowanego mięsa.