Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Co zrobić, aby wino się nie psuło?

Jak przechowywać wino, żeby się nie zepsuło?

Wino to bardzo wdzięczny – ale i wymagający – trunek. Dlatego też, żeby zapobiec zepsuciu się wina jeszcze przed otwarciem (czy też po prostu obniżeniu jego walorów), powinniśmy pamiętać, aby przechowywać je w odpowiednich warunkach. Musimy przy tym uwzględnić fakt, że wszystkie gatunki wina mają bardzo podobne potrzeby. Wina czerwone, wina białe, wina musujące oraz wina wzmacniane najbezpieczniej czują się w temperaturze około 12 st. C. Pamiętajmy, że wino, niezależnie od koloru, najlepiej przechowywać w zaciemnionym miejscu, w którym wilgotność powietrza wynosi ok. 70-80%. Jeśli poszukujesz dodatkowych informacji w tym temacie lub interesuje Cię w jakiej temperaturze podawać wino zajrzyj koniecznie do naszego tekstu, w których radzimy, jak przechowywać wino!

Jak długo przechowywać trunek po otwarciu? Czy wino może się zepsuć?

Trzymanie zakorkowanej butelki wina w piwnicy czy specjalnej chłodziarce to jedno, ale osobną kwestię stanowi przechowywanie trunku, którego już skosztowaliśmy. Jak długo po otwarciu wina możemy je zatem uważać za zdatne do spożycia? Wina białe, różowe oraz wina czerwone możemy po pierwszej degustacji przechowywać w chłodnym miejscu zazwyczaj około 3 dni. Nieco dłużej, bo nawet kilka tygodni, bez znaczącej utraty jakości przetrwają wina wzmacniane, które po pierwszej degustacji należy z powrotem przytkać korkiem ograniczając tym samym utlenianie. A co z winami musującymi? Problem z bąbelkami jest taki, że trudno je zatrzymać w butelce. Jeżeli dysponujemy specjalnym korkiem, którym można butelkę naszego wina musującego zabezpieczyć, wówczas częściowo opróżniona butelka może być przechowywana nawet przez tydzień. W przypadku jednak braku możliwości zatkania otwartej butelki z winem musującym, zalecamy spożyć jej zawartość w ciągu kilku godzin. Warto pamiętać także, że z reguły wina słodkie dłużej zachowują swoje wyjątkowe właściwości smakowo-zapachowe od win wytrawnych. Czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego? Sprawdź!

Jak przechowywać otwarte wino?

Chociaż z naszej perspektywy może to wyglądać nieco absurdalnie, jednym z najgroźniejszych wrogów wina jest tlen. Oznacza to, że jeśli po zakończeniu posiłku zostało nam jeszcze pół butelki trunku z winogron, powinniśmy szczelnie ją zamknąć przed umieszczeniem w lodówce. Jeśli do czynienia mamy z butelką z nakrętką, sprawa jest oczywista. Natomiast w sytuacji, gdy była ona zakorkowana, korek powinniśmy z powrotem starannie wcisnąć w szyjkę. Winozawsze trzymajmy w lodówce w pozycji pionowej. W formie ciekawostki możemy dodać, że niektórzy koneserzy, aby ochronić wino przed utlenianiem korzystają ze specjalnych zatyczek, oraz pompek do odsysania powietrza z butelki.

Pamiętajmy, że jeśli raz otwarty specjał, nawet po starannym zakorkowaniu, pozostawiamy w temperaturze pokojowej, z zepsutym winem możemy mieć nieprzyjemność dużo szybciej –w większości przypadków zaleca się, aby w takich okolicznościach spożyć je w ciągu doby od pierwszego otwarcia. Czy wino jest zdrowe? Wyjaśniamy!

Zepsute wino? A może trzeba je napowietrzyć?

Na koniec jeszcze jedna wskazówka. W niektórych przypadkach będziemy mogli w pełni nacieszyć się doskonałym bukietem trunku dopiero po odpowiednim jego napowietrzeniu. Dlatego pamiętajmy, że nie zawsze nasze rozczarowanie związane z pierwszymi wrażeniami zapachowymi podczas degustacji musi wskazywać na to, że mamy do czynienia z zepsutym winem! W długo dojrzewającym trunku powstaje bukiet na skutek przemian aromatów w butelce, który czasami zadziwia a nawet wzbudza kontrowersje. Profesjonalne napowietrzenie (polegające na przelaniu trunku do specjalnej karafki służącej do dekantacji) może okazać się bardzo ważne zwłaszcza wtedy, gdy zamierzamy zapoznać się bliżej z bogatym czerwonym winem pochodzącym z renomowanej winnicy, choć niekiedy dekantacja poprawi walory smakowe jakościowego wina białego.

Po lekturze naszego tekstu wiesz już, jak przechowywać butelki wybranych specjałów, a także to, czy wino może się przeterminować po otwarciu. Mamy wielką nadzieję, że nasze porady pomogą Ci uniknąć zepsutego wina –pamiętaj, że kolor wina i inne jego właściwości determinują to, jak długo możesz trzymać je w lodówce po pierwszej degustacji. Nie zapominaj, że najlepsze trunki z całego świata zarezerwujesz za pośrednictwem naszej platformy!