Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl


Jakie wino do mięsa drobiowego podać gościom?

Do potraw na bazie drobiu podajemy wina białe, czerwone i różowe – koniecznie lekkie lub średnio ciężkie. Wino do drobiu musi być dopasowane do charakteru potrawy. Jeśli podamy trunek o zbyt intensywnym smaku i aromacie, istnieje ryzyko, że zdominuje on serwowaną potrawę. Gdy natomiast do mocno przyprawionego mięsa podamy trunek zbyt „neutralny”, możliwa jest sytuacja odwrotna. Dlatego właśnie warto stawiać na sprawdzone połączenia. Kilka z nich opisujemy poniżej.

Wybieraj najlepsze wina do drobiu za pośrednictwem Winnicy Lidla.

Białe wino do drobiu – jakie wybrać?

Jeśli najdzie nas ochota na grillowanego lub pieczonego kurczaka, wybór wydaje się prosty – posiłek umili nam białe wino Chardonnay. Entuzjaści win wytrawnych z pewnością docenią egzotyczne akcenty bułgarskiego Chardonnay Seria A, Vinzavod Asenovgrad, Pgi. Natomiast Ci, którzy preferują nieco słodsze trunki, mogą postawić na niemieckie wino bezalkoholoweChardonnay, De-alcoholized lub wino musująceSparkling Chardonnay, De-alcoholized. Chardonnay to oczywiście nie jedyny szczep, z wykorzystaniem którego możemy stworzyć przepyszne kompozycje kulinarnie z mięsem drobiowym. Koneserzy, którzy pragną połączyć drób z trunkiem nieco cięższym, nie popełnią błędu, popijając kurczaka kupażem Chardonnay-Viognier Reserve, Val De Salis, Pays D’oc Igp, wyrazistym w smaku i zapachu winie prosto z Langwedocji. Jakie wino do pieczonego drobiu podać już wiemy, lecz co z drobiem smażonym? W tym przypadku dobrze sprawdzą się białe wina o wyraźnej kwasowości, czyli np. te ze szczepu Riesling. Do indyka z kolei pasuje hiszpańskie winoAlbariño. A co z gęsiną? Tu sugerowalibyśmy zaopatrzyć się w idealną kompozycję szczepów Semillon, Sauvignon Blanc i Muscadelle, jaką znajdziemy w butelce wytrawnego Chateau Combet Laroche, Monbazillac Aop.

Jakie wino do drobiu? Wybierz świetne wino białe za pośrednictwem Winnicy Lidla!

Wino czerwone do drobiu – do jakich potraw?

Jakie wino podać do drobiu, gdy zdecydowanie wyżej od win białych cenimy sobie wina czerwone? Na szczęście i w tym przypadku mamy szeroki zakres możliwości wyboru. Do pieczonych mięs, np. kaczki, bez obaw możemy serwować owocowo-korzenne, bogate w taniny Rosso Di Montepulciano Doc z włoskiej Toskanii. Do potraw smażonych na bazie drobiu, a także roladek z indyka, wybornie pasuje natomiast także lekkie wino Pinot Noir Prestige, Bourgogne Aop, świetny Burgund o kwasowości idealnie zbalansowanej przez rozgrzewający alkohol.

Wino czerwone do indyka lub kaczki? Poznawaj najlepsze trunki dzięki naszej stronie!

Różowe wina do drobiu? Jak najbardziej!

Istnieją różowe wina, które wydają się wręcz stworzone do łączenia ich z potrawami na bazie drobiu. Trunkiem takim jest z pewnością wywodzący się z Doliny Loary kupaż win Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc, Domaine De Gagnebert, Cabernet D’anjou Aoc. To półsłodkie wino o świeżym, owocowym bukiecie skutecznie równoważy pikantny smak drobiu w stylu orientalnym. Innymi winami różowymi, które czują się dobrze w towarzystwie białego mięsa, np. filetu z indyka, są wina Tempranillo, Sangiovese i Pinot Noir. Zachęcamy do eksperymentowania!

Wybierz odpowiadające Twoim preferencjom wino różowe z najlepszych szczepów!

Polecane przez WInnicę Lidla trunki z pewnością pozwolą dodać wyrazistości naszym ulubionych potrawom na bazie drobiu. Pamiętajmy, że nawet zwyczajne, dobrze nam już znane danie, które nie powinno nas już niczym nowym zaskoczyć, może dzięki odpowiedniemu winu do drobiu nabrać niespodziewanych walorów smakowych. Zachęcamy do zaglądania na stronę Winnicy Lidla, na której znajdziesz propozycje trunków do wszystkich gatunków mięs!