Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino ze szczepu Tempranillo

W Hiszpanii, skąd pochodzi, Tempranillo zajmuje największy obszar upraw. Ten czerwony, wcześnie dojrzewający szczep w zależności od regionu może dać dość lekkie, radosne wina albo potężne, mocno skoncentrowane i wysokoalkoholowe trunki. Typowe aromaty Tempranillo to truskawka, malina i śliwka, zaś starzenie w beczce dodaje tonów wanilii, goździków i kawy. Najlepsze Tempranillo pochodzą z regionów Rioja i Ribera del Duero. Tempranillo bardzo dobrze komponuje się z pieczoną jagnięciną, mięsem w ziołach czy kiełbasą chorizo.

12 produktów

na stronę
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Hiszpania
    • 4/5 Intensywność
    • Garnacha, Mazuelo, Tempranillo
    RIOJA CRIANZA TINTO, BERONIA
    Łatwe w odbiorze, przewidywalne wino z regionu Rioja. Przyjemny bukiet reprezentowany jest tutaj przez aromaty czerwonych owoców. Dominujące są tutaj akcenty czereśni oraz wiśni. Pojawia się również lekka pikantność - czarny pieprz, z akcentami ściółki stajennej, dżemu truskawkowego i dębu. Smak win...

    Wino

    RIOJA CRIANZA TINTO, BERONIA

    44,99 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Różowe
    • Hiszpania
    • 2/5 Intensywność
    • Tempranillo
    Rioja Rosado, Marqués del Cerro

    Ocena klientów

    Ocena:
    100%
    Różowe, wytrawne, nieco lżejsze,. Aromaty wina przypominają kompozycję malin, poziomek i dojrzałego ananasa. Wino polecamy do sałatek, dań z drobiu, risotto lub makaronu z warzywami. Marek

    Wino

    Rioja Rosado, Marqués del Cerro

    29,99 zł
    750ml

12 produktów

na stronę

Wino ze szczepu Tempranillo

Tempranillo jest czerwoną odmianą winorośli, z której produkuje się jedne z najwspanialszych portugalskich oraz hiszpańskich win wytrawnych. Niemal każde wino z regionu Rioja czy też Ribera del Duero ma w swoim sercu szczep Tempranillo. Portugalskie wina czerwone, które zawierają w sobie domieszkę wina Tempranillo najczęściej pochodzą z Doliny Douro. W tym zachodnim kraju półwyspu iberyjskiego odmiana funkcjonuje pod nazwą Tinta Roriz lub Aragonez.

 

Tempranillo: wino Lidl

Jeżeli poszukujemy wina Tempranillo, Lidl oraz Winnica Lidla to doskonałe miejsce, aby zacząć przygodę z tym wyśmienitym, wytrawnym trunkiem. Odmiana ta najlepiej radzi sobie na tych terenach, które odznaczają się upalnymi, słonecznymi dniami oraz zimnymi nocami. Takie warunki pogodowe wpływają na zachowanie równowagi kwasowej gron i ewolucję aromatów. Tempranillo ceną potrafi uwieść. Im młodsze butelki, tym mniej można zapłacić za dobrej jakości trunek.

 

Tempranillo: wino

Jeżeli chcemy poznać kulturę kulinarną półwyspu iberyjskiego, najlepszym przewodnikiem będzie właśnie Tempranillo. Wino produkowane z tego szczepu odznacza się charakterystycznym smakiem truskawki, którą uzupełnia nuta wanilii. Często wyczuwalne są akordy porzeczkowe, a nawet korzenne. Chociaż początkowo było Tempranillo szczepem pogardzanym, kojarzonym z winem masowym, opinia o tej winorośli diametralnie się zmieniła. Dziś to niemal wizytówka Hiszpanii. Większość trunków produkuje się z wcześnie zebranych gron, choć winorośl ta równie dobrze nadaje się do postarzania w beczkach. To właśnie długo dojrzewające w beczkach Tempranillo przyczyniło się do światowej sławy czerwonych win z regionów Rioja czy Ribera del Duero. Gładki smak wina jest osiągany dzięki idealnemu balansowi pomiędzy kwasowością i cierpkością. Trunek świetnie dopełnia dania z jagnięciny lub wołowiny, dobrze wybrzmiewa też w towarzystwie grzybów. Wyczuwalne w Tempranillo są owoce, a nawet czekolada lub akord cedrowy.