Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Bukiet wina – co to takiego?


Bukiet wina – czym właściwie jest?

W największym skrócie – bukiet wina to ogół właściwości aromatycznych, kształtujący się na różnych etapach produkcji trunku, głównie w fazie dojrzewania.Jego specyfika uzależniona jest w dużej mierze od substancji aromatycznych zawartych w poszczególnych odmianach winorośli oraz od przemian, przez które substancje te przechodzą podczas fermentacji i dojrzewania wina. Z tego powodu możemy w degustowanym winie wyczuć np. porzeczkę, truskawkę czy agrest, chociaż jeżeli chodzi o surowiec do produkcji, sam trunek z owocami o tych nazwach, nie ma nic wspólnego. Oczywiście różne gatunki win posiadają swoje wyróżniające cechy bukietu zapachowego, dlatego też poznawanie nowych trunków to zawsze radość z odkrywania niepowtarzalnych kompozycji.

Bukiet aromatyczny wina – najpopularniejsze grupy aromatów

Gdy mowa o bukietach aromatycznych wina, wyróżniamy zazwyczaj współtworzące je akcenty owocowe (np. malina, czarna porzeczka, ananas, jabłko czy grejpfrut), akcenty ziołowe (np. mięta, czarny pieprz, lubczyk) oraz akcenty kwiatowe (np. kwiat lipy, róża czy lawenda). Co więcej, aromaty dzielimy również na akcenty pierwszego rzędu właśnie owocowe, ziołowe i kwiatowe – pochodzące wprost z wykorzystanych winogron; akcenty drugiego rzędu, czyli te powstające podczas fermentacji (m.in. drożdże, pieczywo, jogurt, wanilia, toffi); oraz akcenty trzeciego rzędu, których obecność jest następstwem modyfikacji akcentów pierwszo- i drugorzędnych w trakcie dojrzewania trunku (m.in. cynamon, goździki, grzyby, suszona śliwka, dżem truskawkowy, itp.). Wobec olbrzymiej różnorodności zapachowej trunków z winogron zastanawiasz się, jakie wino do wieprzowiny wybrać? Albo jakie wino do drobiu smakuje najlepiej? W poszukiwaniu odpowiedzi zajrzyj na naszego bloga!

Bukiet wina czerwonego i bukiet wina białego

Znajomość cech aromatyczno-smakowych danej odmiany winorośli umożliwia nam sprawną identyfikację degustowanego trunku, a mistrzom winiarskim dodatkowo – tworzenie wyśmienitych kupażów. Warto mieć także na uwadze, że poszczególne gatunki wina odznaczają się zazwyczaj określonymi dominantami zapachowymi. W przypadku win czerwonych są to akcenty czerwonych i czarnych owoców oraz niuanse w postaci kwiatów czy ziół. Wina białe z kolei pachną najczęściej cytrusami, owocami sadowniczymi oraz pestkowymi, niekiedy kompozycje uzupełniają wyraźne wpływy tropikalne. A jaki jest bukiet aromatyczny wina różowego? Odnajdziemy w nim zarówno typowe dla wina czerwonego akcenty czerwonych owoców i jagód, jak i nuty tropikalne czy kwiatowe. Zastanawiasz się, jakie wino do sałatki podać? Może właśnie różowe półsłodkie?

Jak docenić bukiet wina?

Aby w pełni docenić bukiet wina, musimy odpowiednio podejść do degustacji specjału. W pierwszej kolejności powinniśmy nalać do kieliszka niewielką ilość trunku i zacząć go wąchać, nie ruszając kieliszkiem. To tak zwany pierwszy nos. Możemy wyczuć w nim np. nuty owocowe, kiedy indziej jednak także niezbyt przyjemne zapachy. Ale spokojnie, to dopiero pierwsze wrażenie. Następnie zgodnie ze sztuką powinniśmy otworzyć wino” (mimo że butelka już dawno otwarta!), a więc odpowiednio pokręcić kieliszkiem, mieszając w nim wino. Wtedy dopiero nadchodzi pora na drugi nos, a więc ponowne wąchanie. Tym razem powinniśmy z łatwością zidentyfikować liczne urzekające nuty. W razie potrzeby możemy również posiłkować się etykietą wina (nazwa konkretnej odmiany może nas naprowadzić na rodzaj aromatów, których powinniśmy poszukiwać). Czy to koniec naszej przygody z bukietem zapachowym specjału? Ależ skąd! Jako znawcy musimy poddać próbie nasz zmysł węchu jeszcze raz, wąchając kieliszek po wypiciu trunku. Niektóre cząsteczki aromatyczne mogą bowiem osadzać się na jego ściankach. Z nimi również trzeba się zapoznać! Warto również zwrócić szczególną uwagę na to, jakie aromaty zostają z nami po zakończeniu degustacji – to właśnie słynny posmak wina.

Wiesz już dobrze, czym jest bukiet wina i w jaki sposób przeprowadzić degustację, aby nacieszyć się każdym jego aspektem. Wina z całego świata zarezerwujesz za pośrednictwem platformy Winnicy Lidla – każde z nich wyróżnia się bukietem aromatycznym, który jest wart bliższego poznania!