Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
Wino bezalkoholowe

Wino bezalkoholowe

Przedstawiamy wina, które możesz degustować w różnych okolicznościach: na pikniku, w przerwie podczas wycieczki rowerowej, podczas plażowania i lunchu w środku dnia. Smak Chardonnay idealnie sprawdzi się z daniami na bazie drobiu, ryb lub owoców morza. Cabernet Sauvignon smakować będzie najlepiej z wieprzowiną i wołowiną. Na specjalne okazje polecamy Sparkling Chardonnay.
Smacznego!
Zobacz jako Siatka Lista

1 produkt

  1. Muscat De-alcoholized “Natureo”, Torres | Wino bezalkoholowe
    Wino wegańskie, od-alkoholizowane, wyprodukowane z odmiany Muskat. Nie zawiera alkoholu.W bukiecie silnie wyczuwalne, typowe dla szczepu aromaty owoców liczi, brzoskwini, dojrzałej gruszki oraz róży. Lekki posmak suszonych owoców i rodzynek pozostaje efektem procesów technologicznych, podczas któryc...
na stronę

Technologia produkcji wina bezalkoholowego znana jest już od kilkudziesięciu lat. Wina tego rodzaju powstają z normalnego, zawierającego alkohol wina. Trunek taki poddawany jest procesowi, usuwającemu prawie cały alkohol – dealkoholizacji. Najbardziej znanym tego rodzaju winem jest bezalkoholowe wino musujące, potocznie zwane bezalkoholowym szampanem. Takie wino pozwala na celebrację uroczystych toastów również osobom stroniącym od alkoholu. Od kilku lat popularne są również bezalkoholowe wina czerwone czy białe z różnych szczepów. Niestety proces dealkoholizacji ma również pewien wpływ ma walory smakowe wina. Wielu ekspertów winiarskiej branży uważa, że wina  bezalkoholowe nie mogą się równać smakiem ze swoimi odpowiednikami, zawierającymi alkohol.  

 

Jak powstaje wino bezalkoholowe?

Zastanawiacie się, jak powstaje wino bezalkoholowe? Jest ono produkowane dokładnie w taki sam sposób jak wino zawierające alkohol. Na końcu zostaje jednak poddane specjalnemu procesowi dealkoholizacji, czyli mówiąc wprost usunięciu alkoholu. Wino bezalkoholowe nie jest wbrew nazwie całkowicie pozbawione procentów. Aby wino uznane zostało za bezalkoholowe, nie może ono zawierać więcej niż 0,5% alkoholu etylowego. 

 

Istnieje kilka rodzajów dealkoholizacji wina. Niestety każdy z nich ingeruje w pewnym stopniu w strukturę wina, a co za tym idzie w jego smak. Wina bezalkoholowe powstają najczęściej w procesie destylacji próżniowej lub odwróconej osmozy. Zaletą destylacji pod próżnią jest to, że unikamy bardzo szkodliwego dla wina podgrzewania. Mimo tego w procesie destylacji próżniowej, wino poza alkoholem traci również część związków aromatycznych oraz wody. Między innymi z tych względów najczęściej stosuję się dealkoholizację poprzez proces odwróconej osmozy. W dużym skrócie jest to bardzo precyzyjna filtracja, dzięki której cząsteczki alkoholu zostają oddzielone od wina. Również w tym procesie wino traci część wody i konieczne jest jego ponowne rozcieńczenie.

 

Wino bezalkoholowe w ciąży?

Czy kobiety w ciąży mogą pić wino bezalkoholowe? Czy takie wino rzeczywiście pozbawione jest alkoholu? Wina bezalkoholowe to trunki o stężeniu alkoholu nieprzekraczającym 0,5%. W rzeczywistości wina bezalkoholowe zawierają więc śladowe ilości alkoholu i raczej nie powinny być spożywane przez kobiety w ciąży. Źródła medyczne podają, że nawet niewielkie ilości alkoholu przyjmowanego w ciąży, mogą niekorzystnie wpływać na rozwój płodu. Przyszłe mamy mogą więc zastąpić kieliszek bezalkoholowego wina szklanką świeżego soku czy kubkiem ziołowej herbaty. Wyjątkiem są wina pozbawione całkowicie alkoholu. Na ich etykietach znajdziemy wyraźne oznaczenie 0,0%.

 

Wino bezalkoholowe a jazda samochodem i leki

Z wyżej wymienionych względów spożywania win bezalkoholowych mających do 0,5% alkoholu powinny unikać też osoby, które mają zamiar po degustacji wsiąść za kółko. Wstrzemięźliwością należy wykazać się również, jeśli bierzemy leki, których nie wolno mieszać z alkoholem. W niektórych przypadkach nawet niewielka ilość alkoholu może osłabić działanie leku lub wywołać niepożądane skutki uboczne. W końcu tego rodzaju win powinny również unikać osoby uzależnione od alkoholu. Konsumpcja wina nawet ze śladowymi ilościami alkoholu może zwiększać ryzyko powrotu do nałogu.

Zobacz nasze produkty:
Przeczytaj także: