
Whisky japońska — co to za trunek?
Zapewne większość z nas nie zdaje sobie z tego sprawy, lecz Japonia jest drugim na świecie producentem whisky. Za ojców tego trunku uznaje się Shinjiro Toriego, który w czasach młodości pracował w firmie wujka specjalizującej się w produkcji alkoholi oraz Masatakę Taketsuru — chemika zatrudnionego w przedsiębiorstwie alkoholowym. Pierwsza japońska destylarnia whisky powstała w 1923 roku.
W znaczącej większości przypadków, w Japonii mamy do czynienia z whisky mieszanymi typu blended. Spotkać można się tutaj jednak także z whisky typu single malt. By trunek mógł być określany tym drugim mianem, musi zostać wyprodukowany w 1 destylarni, z wykorzystaniem wody, drożdży oraz jęczmienia. Destylat leżakować powinien w dębowych beczkach minimum 3 lata. W przypadku najwyższej jakości trunków okres ten sięga 12, 18, a niekiedy nawet 20 czy 50 lat.
Jak należy pić japońską whisky? By móc docenić pełnię jej smaków i aromatów, spożywać powinno się ją bez żadnych dodatków. Gdy do czynienia mamy z trunkiem o zawartości alkoholu przekraczającej 46%, zaserwować można go z odrobiną wody. Rozcieńczenie whisky nie sprawi, że aromaty staną się słabiej wyczuwalne.
Dwoma najpopularniejszymi japońskimi firmami specjalizującymi się w produkcji whisky są Nikka oraz Yamazaki.
Najlepsza whisky z Japonii
Winnica Lidla to miejsce, w którym zarezerwować możecie wysokiej jakości whisky japońską Dobra japońska whisky w Lidlu to między innymi:
- Whisky japońska Fuyu — whisky typu blended z Japonii wytwarzana z destylatów pochodzących z destylarni zlokalizowanych w okolicach Kyoto. Produkowana jest ona metodą small batch. W 2017 roku powstało jedynie 50 000 butelek tego trunku. Fuyu to japońska whisky, która pachnie miodem oraz wanilią i ma smak śliwki, kandyzowanych owoców, gałki muszkatołowej oraz imbiru.
- Whisky japońska Akashi — blended whisky dojrzewająca przez 5 lat w beczkach typu hogshead oraz barrels. To whisky o świeżym zapachu i mocnym smaku suszonych owoców oraz miodu.
- Whisky japońska Kirin Fuji Sanroku — whisky z Japonii produkowana w Fuji Gotemba, czyli jednej z najwyżej położonych na świecie gorzelni. Jej wyjątkowe położenie gwarantuje dostęp do krystalicznie czystej wody z góry Fuji. Odpowiednia temperatura oraz poziom wilgoci panujące w magazynach sprawiają, że dojrzewające w beczkach po bourbonie destylaty nabierają niepowtarzalnego charakteru.
- Whisky japońska The Tottori — japońska blended whisky leżakowana w nowych beczkach i niefiltrowana na zimno. Do jej cech charakterystycznych zaliczyć można łagodną słodycz i orzeźwiający smak z delikatną, owocową nutą.
- Whisky japońska Togouchi — 9 letnia, whisky blended z destylarni Chugoku Jozo. Stanowi ona połączenie trunków szkockich oraz kanadyjskich, które, zamiast w tradycyjnych magazynach, leżakują w tunelu o długości ponad 350 metrów. Ta whisky japońska pachnie morelą oraz śliwką i ma smak cytryny, skórki pomarańczowej, karmelu i kardamonu.
- Whisky japońska Togouchi Kiwami — whisky japońska typu blended o smaku kasztana, miodu oraz czarnego pieprzu.
- Whisky japońska Togouchi Premium — mieszana whisky zawierająca niewielką ilość dymnej whisky słodowej. Pachnie ona czekoladą, torfem oraz zbożami.
Winnica Lidla umożliwia również zarezerwowanie innych trunków takich, jak wino półwytrawne czy wino słodkie.
Whisky jest trunkiem, który świetnie sprawdza się w roli upominku. O tym, czym kierować się przy jego wyborze, przeczytacie we wpisie Jaka whisky na prezent?.
Whisky japońska przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom delikatnych, a jednocześnie wyrafinowanych i trwałych smaków oraz aromatów.