Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

​Whisky japońska — wszystko o tym trunku!

Whisky japońska — wszystko o tym trunku!

 

Whisky japońska – co to za trunek?

 Nie każdy o tym wie, lecz Japonia jest niezwykle cenionym na świecie producentem whisky, prawdziwym gigantem branży. Odwiedzając ten fascynujący kraj, zazwyczaj spotkamy się z whisky typu blended. Przy odrobinie szczęścia będziemy jednak mieli też okazję nacieszyć się znakomitą whisky single malt. Żeby trunek mógł z dumą nosić to miano, musi zostać wyprodukowany w jednej destylarni, a surowcem bazowym do jego wytworzenia może być wyłącznie jęczmień. Destylat powinien leżakować w beczkach minimum 3 lata. W przypadku najwyższej jakości japońskich whisky okres ten sięga 12, 18, a niekiedy nawet 20 czy 50 lat. 

Najpopularniejszymi japońskimi markami whisky są Nikka (posiadająca destylarnie Yoichi i Miyagikyo) oraz Yamazaki. Jako ciekawostkę dodamy, że najdroższa japońska whisky, 55-letnia Yamazaki, sprzedana została za około 6,2 miliona dolarów hongkońskich, czyli jakieś 3 mln zł! Robi wrażenie, prawda? Ale zapewniamy, że nie tylko najdroższa japońska whisky zasługuje na uwagę!

 

Historia whisky japońskiej

Ojcowie japońskiej whisky to Shinjiro Torii (1879-1962), farmaceuta i przedsiębiorca, który w młodości pracował w firmie specjalizującej się w produkcji alkoholi, oraz Masataka Taketsuru (1894-1979) – chemik, bogaty w doświadczenia zdobyte w szkockich destylarniach regionu Lowland. Pierwsza japońska destylarnia whisky powstała w 1923 roku. Tę właśnie pierwszą japońską destylarnię znamy jako Yamazaki Distillery. Trzeba jednak zaznaczyć, że pełna historia whisky w Japonii sięga połowy XIX wieku, a zatem wielu dekad przed tym, gdy ojcowie japońskiej whisky wystartowali ze swoim projektem. Wtedy właśnie butelki tego aromatycznego trunku dotarły do Kraju Kwitnącej Wiśni wraz z amerykańskimi (i nie tylko) marynarzami. 

Z biegiem lat w Japonii coraz częściej pojawiała się whisky importowana ze Szkocji i Ameryki, lokalni producenci zaczęli też eksperymentować z produkcją własnego destylatu. Jednakże to właśnie rok 1923 uznaje się za oficjalny początek historii japońskiej whisky produkowanej w skali przemysłowej, kiedy to Shinjiro Torii oraz Masataka Taketsuru otworzyli wspomniany zakład Yamazaki Distillery. W 1929 do koneserów trafiła pierwsza japońska whisky, Suntory Whisky, marka znana doskonale m.in. z „Między słowami" Sofii Coppoli.

11 lat po tym, gdy otwarto pierwszą japońską destylarnię, do historii japońskiej whisky wpisała się kolejna destylarnia, założona przez Taketsuru - Nikka. Po przejściowym załamaniu rynku spowodowanym przez II wojnę światową japońska whisky zaczęła święcić kolejne triumfy. W latach 60. i 70. otwierały się nowe zakłady – Miyagikyo, Chita, Hakushu, Fuji Gotemba czy White Oak (Eigashima Shuzo Distillery). Marki Suntory oraz Nikka urosły do rangi gigantów japońskiego świata whisky. W latach 60. japońska whisky stała się cennym towarem eksportowym. 

Po chwilowych problemach w latach 80., w ostatniej dekadzie XX wieku oraz na początku kolejnego stulecia japoński rynek whisky rósł w siłę. Wtedy to powstawały kolejne destylarnie produkujące japońskie whisky, które zdążyły zapracować na uznanie najbardziej wymagających koneserów (m.in. Chichibu czy Shinshu Mars). Japońskie whisky deklasują konkurencję w branżowych konkursach (choćby Yamazaki Single Malt rocznik 2003, która podczas WWA w 2008 roku nazwana została najlepszą na świecie), a spożywanie tego miedzianego skarbu stało się ważnym elementem japońskiej kultury.

 

Proces produkcji whisky w Japonii

Produkcja japońskiej whisky od samego początku opierała się na wzorcach szkockich. Dlatego właśnie oryginalne japońskie whisky muszą przejść dwukrotną destylację oraz trwającą przynajmniej 3 lata maturację w beczkach. Zgodnie z najnowszymi regulacjami prawnymi każdy etap produkcji tego trunku musi mieć miejsce w Japonii.

 

Z czego jest zrobiona whisky japońska?

Podobnie jak whisky z całego świata, whisky japońska powstaje na skutek destylacji słodów jęczmiennych i tych otrzymywanych z innych zbóż. Jak wspominaliśmy, znaczna część whisky japońskich to świetne whisky blended. Wykorzystywane whisky składowe pochodzą jednak wyłącznie od jednego producenta. Co warto podkreślić, gdyż stanowi ciekawe odejście od reguły, japońskie whisky nie muszą leżakować jedynie w beczkach dębowych. Wiele intrygujących propozycji z tego kraju swoje cenne właściwości osiąga w towarzystwie japońskiej wiśni.

 

Jak smakuje japońska whisky?

Od kiedy otwarto Yamazaki Distillery mistrzowie z Kraju Kwitnącej Wiśni kultywują szkockie tradycje destylacji. Dlatego pod względem walorów smakowych i aromatycznych japońskim perełkom bliżej do trunków z tego kraju niż np. do alkoholi z Irlandii. Trudno jednak sprowadzić bogactwo japońskich trunków do jednego smaku czy dominującego zapachu. Zwłaszcza wtedy, gdy weźmiemy pod uwagę takie detale związane z produkcją jak nietuzinkowe rodzaje beczek, warunki klimatyczne panujące w danej części kraju czy okoliczności leżakowania. Innymi słowy – whisky japońskie uciekają przed prostym szufladkowaniem. Podpowiadamy, które trunki warto poznać, żeby nacieszyć się bogactwem i różnorodnością japońskich akcentów, nut i niuansów!

 

Najlepsza whisky z Japonii

Winnica Lidla to miejsce, w którym zarezerwujesz wysokiej jakości whisky japońską. Dobre japońskie whisky polecane przez Winnicę to m.in.:

  • Whisky japońska Fuyu – whisky typu blended z Japonii wytwarzana z destylatów pochodzących z destylarni zlokalizowanych w okolicach Kyoto. Produkowana jest ona metodą small batch. W 2017 roku powstało jedynie 50 000 butelek tego trunku. Fuyu to japońska whisky, która pachnie miodem oraz wanilią i ma smak śliwki, kandyzowanych owoców, gałki muszkatołowej oraz imbiru.

  • Whisky japońska Akashi – whisky o świeżym zapachu i intensywnym smaku suszonych owoców oraz miodu. Łagodna i odpowiednia dla początkujących. Ale pokochają ją też znawcy!
  • Whisky japońska Kirin Fuji Sanroku – whisky japońskie produkowane w Fuji Gotemba, czyli jednej z najwyżej położonych na świecie gorzelni. Jej wyjątkowe ulokowanie gwarantuje dostęp do krystalicznie czystej wody z góry Fuji. Odpowiednia temperatura oraz poziom wilgoci panujące w magazynach sprawiają, że dojrzewające w beczkach po bourbonie destylaty nabierają niepowtarzalnego charakteru. Nie oprzesz się!
  • Whisky japońska The Tottori – japońska blended whisky leżakowana w nowych beczkach i niefiltrowana na zimno. Do jej cech charakterystycznych zaliczyć można łagodną słodycz i orzeźwiający smak z delikatną, owocową nutą. Do picia solo oraz do wymyślnych imprezowych drinków!
  • Whisky japońska Togouchi 9-letnia – whisky blended z destylarni Chugoku Jozo. Stanowi połączenie trunków szkockich oraz kanadyjskich, które – zamiast w tradycyjnych magazynach – leżakują w tunelu o długości ponad 350 metrów. Ta japońska whisky Togouchi o fascynującym rodowodzie pachnie morelą oraz śliwką, ma smak cytryny, skórki pomarańczowej, karmelu oraz kardamonu.
  • Whisky japońska Togouchi Beer Cask – blendy finiszujące w beczkach po piwie IPA. Mistrzostwo w sztuce mieszania! Wybór idealny dla piwoszy poznających świat whisky, pragnących wypróbować coś z tzw. innej beczki!
  • Whisky japońska Togouchi Premium – mieszana whisky zawierająca niewielką ilość dymnej whisky słodowej. Pachnie czekoladą, torfem oraz zbożami. Doskonale zbalansowana, o szlachetnym charakterze, godna alternatywa dla japońskiej whisky Yamazaki!

Whisky japońska przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom delikatnych, a jednocześnie wyrafinowanych i trwałych smaków oraz aromatów. Znajdziesz wśród nich nie tylko świetne blendy, ale też wyborne whisky single malt, single grain czy pure malt. 

Whisky jest trunkiem, który świetnie sprawdza się w roli upominku. O tym, czym kierować się przy jego wyborze, przeczytasz we wpisie Jaka whisky na prezent?. Przy okazji sprawdź też, czym jest pożądana przez znawców whisky kolekcjonerska.

 

Jak degustować whisky japońską?

Whisky japońskie, podobnie jak propozycje z innych krajów, można spożywać na wiele różnych sposobów. Koneserzy, którzy pragną pokusić się o profesjonalną analizę sensoryczną napitku, powinni zacząć od degustacji solowej. Czyli degustować japońską whisky Togouchi lub whisky japońską Hibiki (np. Hibiki Harmony) w temperaturze pokojowej, w ulubionej szklance (lub kieliszku degustatorskim), powoli przybliżając szkło do nosa, a następnie kosztując trunek małymi łyczkami. Degustację należy przeprowadzać powoli i z godnością. To właśnie ten sposób konsumpcji pozwala najdokładniej poznać każdy degustowany specjał. A w przypadku whisky japońskich naprawdę jest co odkrywać!

 

Jak pić japońską whisky w drinkach?

Japońska whisky bardzo chętnie pita jest też przez Japończyków z dodatkiem wody oraz wielu kostek lodu (Mizuwari). Szczególną popularnością cieszą się też japońskie whisky serwowane w formie drinków Highball – z dużą ilością wody gazowanej (z przewagą 3:1 nad alkoholem) oraz cytryną. Odmianą koktajlu Highball jest Toki Highball, czyli koktajl przyrządzony z udziałem whisky Toki. Jeśli poszukujemy lokalnych smaków, w sieci znajdziemy mnóstwo wybornych propozycji koktajlowych na bazie japońskiej whisky, choćby The Black Ship (z Porto i sokiem z granatu), Nippon Cocktail (ze słodkim wermutem i likierem imbirowym) czy The Red Akuma (z sokiem z krwistej pomarańczy, sokiem z agawy i jalapeño). Oczywiście whisky japońskie odnajdują się również w połączeniach typowych dla innych typów whisky, tworząc oryginalne wariacje na temat niezawodnej klasyki. Mowa o drinkach takich jak Japanese Whisky Sour bądź Japanese Old Fashioned.

 

Czy japońska whisky jest dobra?

W świetle naszego artykułu to pytanie wydaje się banalne. Japonia słynie przecież z własnych destylatów, które wysoko cenią nie tylko oczarowani amatorzy, ale też pozytywnie zaskoczeni krytycy i jurorzy. O unikatowych walorach smakowo-zapachowych trunków z tego kraju świadczą przecież niezliczone wyróżnienia i nagrody branżowe. I reakcje gości Winnicy Lidla!

Skoro wiesz już, jaka jest historia whisky japońskiej i znasz jej różne rodzaje, nadeszła pora na degustację. Sprawdź, jakie whisky japońskie czekają aktualnie na koneserów w Winnicy Lidla i wybierz towarzystwo na najbliższy wieczór. Jeśli jednak obecnie masz ochotę na odmienne doświadczenia, przypominamy, że Winnica Lidla umożliwia również zarezerwowanie wielu trunków z innych kategorii, takich jak wino półwytrawne czy wino słodkie. Każdy znajdzie coś dla siebie!