Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

​Whisky japońska — wszystko o tym trunku!

Whisky japońska – co to za trunek?


Zapewne większość z nas nie zdaje sobie z tego sprawy, lecz Japonia jest drugim na świecie producentem whisky. W znaczącej większości przypadków w Japonii spotkamy się z trunkami mieszanymi typu blended. Przy odrobinie szczęścia będziemy jednak mieli też okazję nacieszyć się whisky single malt. By trunek mógł być określany tym drugim mianem, musi zostać wyprodukowany w jednej destylarni, wyłącznie z wykorzystaniem wody, drożdży oraz jęczmienia. Destylat leżakować powinien w dębowych beczkach minimum 3 lata. W przypadku najwyższej jakości japońskich whisky okres ten sięga 12, 18, a niekiedy nawet 20 czy 50 lat. Dwoma najpopularniejszymi japońskimi firmami specjalizującymi się w produkcji whisky są Nikka oraz Yamazaki.

Jak należy pić japońską whisky? By móc docenić pełnię jej smaków i aromatów, spożywać powinno się ją bez żadnych dodatków. Nad kwestią spożywania japońskich whisky pochylimy się jednak w dalszej części artykułu.

Historia whisky japońskiej


Za ojców tego trunku uznaje się Shinjiro Toriego, farmaceutę i przedsiębiorcę, który w czasach młodości pracował w firmie krewnego specjalizującej się w produkcji alkoholi, oraz Masatakę Taketsuru – chemika zatrudnionego w przedsiębiorstwie alkoholowym. Pierwsza japońska destylarnia whisky powstała w 1923 roku. Należy jednak zaznaczyć, że właściwa historia whisky w Japonii sięga połowy XIX wieku, kiedy to butelki tego trunku dotarły do Kraju Kwitnącej Wiśni wraz z amerykańskimi marynarzami. W następnych latach i dekadach w Japonii coraz częściej pojawiała się whisky importowana ze Szkocji i Ameryki, lokalni producenci zaczęli też eksperymentować z własnymi destylatami. Jednakże to właśnie rok 1923 uznaje się cezurę określający początek historii japońskiej whisky produkowanej w skali komercyjnej, kiedy to Torii oraz Taketsuru otworzyli zakład Yamazaki. W 1929 do koneserów trafiła pierwsza japońska whisky, znana m.in. z Między słowami Suntory Whisky. 11 lat po powstaniu Yamazaki do historii japońskiej whisky wpisała się kolejna destylarnia, założona przez Taketsuru Nikka. Po przejściowy załamaniu rynku wywołanym przez II wojnę światową, japońska whisky zaczęła święcić kolejne triumfy. W latach 60. i 70. otwierały się kolejne zakłady ojców japońskiej whisky i innych fascynatów tego klasycznego trunku – Miyagikyo, Chita, Hakushu, Fuji Gotemba czy White Oak (Eigashima Shuzo Distillery). Marki Suntory oraz Nikka urosły do miana gigantów japońskiego rynku whisky. W latach 60. whisky stała się cennym towarem eksportowym. Po przejściowych problemach w latach 80. japoński rynek whisky zaczął stawać na nogi i rosnąć w siłę w ostatniej dekadzie XX wieku oraz na początku kolejnego stulecia. Wtedy to powstawały kolejne destylarnie produkujące japońskie whisky, które zdążyły zapracować na uznanie najbardziej wymagających koneserów (m.in. Chichibu czy Shinshu Mars). Japońskie whisky deklasują konkurencję w branżowych konkursach (choćby Yamazaki Single Malt rocznik 2003, która podczas WWA w 2008 roku nazwana została najlepszą na świecie), a spożywanie tego miedzianego skarbu stało się ważnym elementem japońskiej kultury kulinarnej.

Proces produkcji whisky w Japonii


Produkcja japońskiej whisky od samego początku opierała się na wzorcach szkockich. Dlatego właśnie oryginalne japońskie whisky muszą przejść dwukrotną destylację oraz trwające przynajmniej 3 lata maturację w beczkach. Zgodnie z najnowszymi regulacjami prawnymi każdy etap produkcji tego trunku musi zachodzić w Japonii. Podobnie jak inne typy whisky, whisky japońska powstaje na skutek destylacji słodów jęczmiennych i tych otrzymywanych z innych zbóż. Jak wspominaliśmy, znaczna część whisky japońskich to świetne whisky blended. Wykorzystywane whisky składowe pochodzą jednak wyłącznie od jednego producenta. Co warto podkreślić, ponieważ stanowi odejście od reguły, japońskie whisky nie muszą leżakować jedynie w beczkach dębowych. Wiele intrygujących propozycji z tego kraju swoje cenne właściwości kształtuje w towarzystwie japońskiej wiśni.

Najlepsza whisky z Japonii


Winnica Lidla to miejsce, w którym zarezerwujesz wysokiej jakości whisky japońską. Dobre japońskie whisky polecane przez Winnicę to m.in.:

●       Whisky japońska Fuyu – whisky typu blended z Japonii wytwarzana z destylatów pochodzących z destylarni zlokalizowanych w okolicach Kyoto. Produkowana jest ona metodą small batch. W 2017 roku powstało jedynie 50 000 butelek tego trunku. Fuyu to japońska whisky, która pachnie miodem oraz wanilią i ma smak śliwki, kandyzowanych owoców, gałki muszkatołowej oraz imbiru.

●       Whisky japońska Akashi – whisky o świeżym zapachu i mocnym smaku suszonych owoców oraz miodu. Łagodna i odpowiednia dla początkujących.

●       Whisky japońska Kirin Fuji Sanroku – whisky japońskie produkowane w Fuji Gotemba, czyli jednej z najwyżej położonych na świecie gorzelni. Jej wyjątkowe położenie gwarantuje dostęp do krystalicznie czystej wody z góry Fuji. Odpowiednia temperatura oraz poziom wilgoci panujące w magazynach sprawiają, że dojrzewające w beczkach po bourbonie destylaty nabierają niepowtarzalnego charakteru.

●       Whisky japońska The Tottori – japońska blended whisky leżakowana w nowych beczkach i niefiltrowana na zimno. Do jej cech charakterystycznych zaliczyć można łagodną słodycz i orzeźwiający smak z delikatną, owocową nutą.

●       Whisky japońska Togouchi 9-letnia – whisky blended z destylarni Chugoku Jozo. Stanowi ona połączenie trunków szkockich oraz kanadyjskich, które, zamiast w tradycyjnych magazynach, leżakują w tunelu o długości ponad 350 metrów. Ta whisky japońska pachnie morelą oraz śliwką i ma smak cytryny, skórki pomarańczowej, karmelu oraz kardamonu.

●       Whisky japońska Togouchi Beer Cask – whisky japońskie typu blended finiszujące w beczkach po piwie IPA.

●       Whisky japońska Togouchi Premium – mieszana whisky zawierająca niewielką ilość dymnej whisky słodowej. Pachnie czekoladą, torfem oraz zbożami.

 

Whisky japońska przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom delikatnych, a jednocześnie wyrafinowanych i trwałych smaków oraz aromatów. Znajdziesz wśród nich nie tylko świetne blendy, ale też wyborne whisky single malt, single grain czy pure malt. 

Whisky jest trunkiem, który świetnie sprawdza się w roli upominku. O tym, czym kierować się przy jego wyborze, przeczytasz we wpisie Jaka whisky na prezent?. Przy okazji sprawdź też, czym jest pożądana przez znawców whisky kolekcjonerska.

Jak degustować whisky japońską?


Whisky japońskie, podobnie jak propozycje z innych krajów, można spożywać na wiele różnych sposobów. Koneserzy, którzy pragną pokusić się o profesjonalną analizę sensoryczną napitku, powinni zacząć od degustacji solowej. Niemniej – japońska whisky bardzo chętnie pita jest przez Japończyków z dodatkiem wody oraz wielu kostek lodu (Mizuwari). Szczególną popularnością cieszą się też japońskie whisky serwowane w formie drinków Highball – z dużą ilością wody gazowanej (z przewagą 3:1 nad alkoholem) oraz cytryną. Odmianą koktajlu Highball jest Toki Highball, czyli koktajl przyrządzony z udziałem whisky Toki. Oczywiście whisky japońskie odnajdują się również w połączeniach typowych dla innych typów whisky – np. w Whisky Sour bądź Japanese Old Fashioned.

 

Skoro wiesz już, jaka jest historia whisky japońskiej i znasz jej różne rodzaje, nadeszła pora na degustację. Sprawdź, jakie whisky japońskie czekają aktualnie na koneserów w Winnicy Lidla i wybierz towarzystwo na najbliższy wieczór! Jeśli jednak masz ochotę na coś odmiennego, przypominamy, że Winnica Lidla umożliwia również zarezerwowanie innych trunków, takich jak wino półwytrawne czy wino słodkie. Każdy znajdzie coś dla siebie!