Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Japońska whiskey

W przeciągu zaledwie kilku lat Japonia zdołała przemienić się z nadziei przemysłu whisky do kraju, który produkuje wyjątkowy alkohol światowej klasy. Whisky japońska z roku na rok zyskuje sobie coraz większe rzesze fanów nie tylko w Azji. Szczególnie sławna jest whisky japońska Hibiki, uznawana za najbardziej prestiżowy blend kraju. Do wytworzenia tego trunku używa się co najmniej dziesięciu destylatów. Młodsze trunki odznaczają się akordem owoców tropikalnych uzupełnionych o nuty rozmarynu czy drzewa sandałowego, dwudziestojednoletnia butelka japońskiej whisky Hibiki zdradza z kolei wyraźnie słodki, wiśniowo-karmelowy aromat.

5 produktów

na stronę

5 produktów

na stronę

Japońska whisky najlepsza na świecie

Wśród producentów wyjątkowej jakości whisky z Japonii liczy się tylko dwóch graczy: firma-gigant Suntory (właściciel destylarni Yamazaki oraz Hakushu), produkująca znany blend Hibiki oraz grupa Nikka (właściciel Miyagikyo oraz Yoichi), która zakupiła również szkocką destylarnię Ben Nevis. W przeciwieństwie do firm wytwarzających wspomnianą szkocką whisky, whisky japońskie musi być wytwarzane w samowystarczalnych destylarniach. Oznacza to, że nie dochodzi do wymiany półproduktów pomiędzy destylarniami. Styl japońskiego whisky był wzorowany na klasycznej whisky szkockiej. Także wzorem szkockim państwo kwiatu wiśni produkuje głównie whisky typu blend, chociaż znajdziemy tu również doskonałe single malty.

Japońska whisky w Lidlu

Japońska whisky najlepsza jest wtedy, gdy pija się ją samodzielnie, bez jakichkolwiek dodatków lub z niewielką domieszką wody w wypadku wariantów o wyższym stężeniu alkoholu. Chociaż japońskie whisky są bardzo różnorodne, często ich wspólną cechą jest wyczuwalna w smaku łagodna słodycz oraz posmak migdałów, a nawet rodzynek. Japońska whisky opiniami również nie zawodzi. Fani whisky szkockiej na pewno ulegną walorom smakowym trunków azjatyckich. Japończycy opanowali bowiem do perfekcji szkocki sposób produkcji alkoholu, dodając do niego narodowy wręcz perfekcjonizm. Chociaż wiodącymi producentami pozostają Suntory i Nikka, koneserzy równie chętnie sięgają po produkty mniejszych destylarni. Japońska whisky ceną potrafi zaskoczyć: za butelki z nieistniejących już miejsc takich jak Karuizawa można zapłacić fortunę. Właśnie z tego powodu whisky bywa traktowana jako przedmiot inwestycji: whisky japońska cenę zmienia z czasem i renomą destylarni.