The store will not work correctly when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
W przeciągu zaledwie kilku lat Japonia zdołała przemienić się z nadziei przemysłu whisky do kraju, który produkuje wyjątkowy alkohol światowej klasy. Whisky japońska z roku na rok zyskuje sobie coraz większe rzesze fanów nie tylko w Azji. Szczególnie sławna jest whisky japońska Hibiki, uznawana za najbardziej prestiżowy blend kraju. Do wytworzenia tego trunku używa się co najmniej dziesięciu destylatów. Młodsze trunki odznaczają się akordem owoców tropikalnych uzupełnionych o nuty rozmarynu czy drzewa sandałowego, dwudziestojednoletnia butelka japońskiej whisky Hibiki zdradza z kolei wyraźnie słodki, wiśniowo-karmelowy aromat.
Whisky Single Grain, która jest opisana jako połączenie bogatej owocowości i subtelnej pikantności, tworzy symfonię trzech różnych stylów whisky zbożowej.
Noty: aromaty gruszki gotowanej w syropie, rustykalnej tarty owocowej, koniaku i kandyzowanej kasztanowej śliwki
Na podniebieniu po...
Mars Tsunuki zadebiutował w 2020 roku. Po krótkiej przerwie przyszedł czas na nową edycję i już w kolejnym roku destylarnia zdecydowała się pójść krok dalej i wzbogaciła swoją whisky o torfową nutę. Dymny charakter nowej wersji Mars Tsunki Peated był niezauważalny w ostatnim wydaniu....
Ichiro’s Malt & Grain World Blended Whisky to limitowana edycja whisky mieszanej. Użyte destylaty z różnych krajów dają możliwość nazywaniem jej mianem “światowej”. Zawiera w swoim wyjątkowe whisky z Chichibu o minimalnym wieku 10 lat.
Masashiro 12 YO Pure Malt Bourbon and Olorosso Sherry Cask została wydestylowana ze starannie wyselekcjonowanego słodu jęczmiennego dojrzewającego w destylarni Masahiro na Okinawie. Subtropikalne środowisko klimatyczne sprawia, że whisky szybciej wydobywa smaki z dębowych beczek, tworząc niepowtarza...
Kanekou Okinawa Whisky to wyjątkowy kupaż whisky słodowej i pszenicznej starzonych w beczkach z dębu amerykańskiego przez trzy lata oraz whisky ryżowej leżakowanej przez osiem lat w subtropikalnym klimacie wyspy Okinawa w beczce po Sherry. Zdobywczyni złotego medalu na San Francisco World Spirits Co...
Kujira Ryukyu Whisky 10 YO została wykonana w 100% z ryżu Indica. Leżakowana w subtropikalnym klimacie wyspy Okinawa, w beczkach z białego dębu pierwszego napełnienia, przez ponad 10 lat. Odznaczona podwójnym złotem na San Francisco Spirits Competition w 2021 roku, srebrnym medalem na International ...
Kujira Ryukyu Whisky 8 YO Sherry & Bourbon Cask została wykonana w 100% z ryżu Indica. Leżakowana w subtropikalnym klimacie wyspy Okinawa, w beczkach po sherry oraz po bourbonie przez ponad 8 lat. Aromat owocowy, z nutami wanilii i karmelu przełamanych akcentami pieprzu cytrynowego, mięty i dębiny. ...
Kujira Ryukyu Whisky 5 YO została wykonana w 100% z ryżu Indica. Leżakowana w subtropikalnym klimacie wyspy Okinawa w beczkach z białego dębu pierwszego napełnienia przez ponad 5 lat. Odznacza ją intensywny, dębowy aromat. Na podniebieniu aksamitna, łagodna, z mocno zaakcentowanymi ciemnymi owocami....
Amahagan World Malt Whisky Edition No. 4 Yamazakura Wood Finish Blended Malt Whisky z destylarni Nagahama jednej z nowszych, kraftowych destylarni w Japonii. Seria World Malt Whisky to zestawienie szkockich whisky słodowych z wyselekcjonowanymi słodowymi whisky z destylarni Nagahama. Amahagan Editio...
Amahagan World Malt Whisky Edition No. 3 Mizunara Wood Finish Blended Malt Whisky z destylarni Nagahama jednej z nowszych, kraftowych destylarni w Japonii. Seria World Malt Whisky to zestawienie szkockich whisky słodowych z wyselekcjonowanymi słodowymi whisky z destylarni Nagahama. Amahagan Edition ...
Amahagan World Malt Whisky Edition No. 2 Red Wine Wood Finish to Blended Malt Whisky z destylarni Nagahama, jednej z nowszych, kraftowych destylarni w Japonii. Seria World Malt Whisky to zestawienie szkockich whisky słodowych z wyselekcjonowanymi słodowymi whisky z destylarni Nagahama. Amahagan Edit...
Zestaw upominkowy, zawierający trzy różne single malty z Japonii: The Matsui The Peated, The Matsui Sakura Cask oraz wielokrotnie nagradzaną The Matsui Mizunara Cask, która właśnie została okrzyknięta japońskim single maltem roku w Jim Murray's Whisky Bible 2020. Wszystkie trzy whisky zawierają 48% ...
Fuyu Mizunara Cask Finish to japońska mieszanka dojrzewająca przez 6 miesięcy w beczkach Mizunara (z japońskiego dębu). Ta mieszanka składa się w 50% ze słodu i 50% z whisky zbożowych i została zabutelkowana z mocą 45%. W aromacie wuczuwalne są nuty świeżego miodu z lekko gorzkim karmelem i żółtymi ...
Nikka Coffey Grain to zaskakująca japońska whisky single grain, wyprodukowana z ziarna kukurydzy i słodowanego jęczmienia, destylowana przy użyciu aparatów Coffey’a znajdujących się w destylarni Miyagikyo. Whisky ta stanowi ważny składnik wielu blendów z oferty Nikka. Egzotyczna, owocowa i absolutni...
Japońska whisky blendowana produkowana w Kyoto Shuzo, składająca się z whisky słodowej i zbożowej, z których część została przywieziona do Japonii. Do produkcji etykiety z tkaniny wykorzystano tradycyjne rzemiosło znane jako Nishijin-ori. Wzór etykiety powstał w mieście Kioto.
Japońska whisky blendowana produkowana w Kyoto Shuzo, składająca się z whisky słodowej i zbożowej, z których część została przywieziona do Japonii. Do produkcji etykiety z tkaniny wykorzystano tradycyjne rzemiosło znane jako Nishijin-ori. Wzór etykiety powstał w mieście Kioto
Japońska whisky blendowana produkowana w Kyoto Shuzo, składająca się z whisky słodowej i zbożowej, z których część została przywieziona do Japonii. Do produkcji etykiety z tkaniny wykorzystano tradycyjne rzemiosło znane jako Nishijin-ori. Wzór etykiety powstał w mieście Kioto
Wyjątkowa whisky typu blended malt wykańczana w beczkach z Mizunary – wyjątkowego gatunku drewna. Na pierwszy plan wysuwają się nuty kwiatowe, w tle rozwijają się akcenty runa leśnego, moreli i kumkwatu. Finisz jest lekko pieprzny i ziemisty z nutą sosny.
Whisky blendowana, która jest wytwarzana poprzez mieszanie własnych whisky newpot i importowanych, następnie dojrzewających w beczkach cyprysowych. Na 6 miesięcy poddawana leżakowaniu w beczkach Hinoki
Togouchi to wysokiej klasy i rzemieślnicza japońska marka whisky produkowana przez Chugoku
Shuzo z siedzibą w Hatsukaichi w prefekturze Hiroszima. Destylarnia została założona w 1918
roku i produkuje sake i likiery od ponad 100 lat. Produkcja whisky Togouchi rozpoczęła się w
1990 roku.
Unikalny ...
Togouchi to wysokiej klasy i rzemieślnicza japońska marka whisky produkowana przez Chugoku Shuzo z siedzibą w Hatsukaichi w prefekturze Hiroszima. Destylarnia została założona w 1918 roku i produkuje sake i likiery od ponad 100 lat. Produkcja whisky Togouchi rozpoczęła się w 1990 roku. Unikalny proc...
Akashi Whisky jest produkowana w Eigashima Shuzo, pierwszej japońskiej destylarni, która uzyskała licencję na wytwarzanie whisky w 1919 roku. Stosowana kadź destylacyjna jest mniejsza niż używana przez szkockie i inne japońskie destylarnie. W rezultacie, whisky Akashi nie wymaga tak długiego procesu...
Japończycy już dawno udowodnili, że potrafią stworzyć doskonałą whisky (dla wielu jedną z najlepszych na świecie, o czym świadczą liczne nagrody).
Ichiro’s Malt & Grain to blended whisky na bazie japońskiego single malt i single grain z dodatkiem światowych blended whisky. To prawdziwa kosmopolitka...
Zlokalizowana w samym sercu Alp Japońskich destylarnia Shinshu powstała w 1985 roku. Uśpiona przez kilka lat, wznowiła swoją działalność w 2011 roku i nieprzerwanie od tego czasu produkuje wyjątkowe whisky. Cosmo to whisky typu blended malt, w skład której wchodzą destylaty z rodzimej destylarni jak...
Mars Kasei to mieszanka whisky słodowej i zbożowej. Po japońsku „Kasei” znaczy Mars. Kasei to prawdziwy ambasador japońskich whisky. Nuty białych kwiatów łączą się z aromatem dojrzałych owoców a lekki posmak dymu nadaje tej whisky szczególny charakter.
Aromat: kwiaty, owoce
Smak: delikatny, lekk...
Whisky Akashi pochodzi z gorzelni Eigashima (White Oak), która prawdopodobnie jako pierwsza w Japonii destylowała whisky. Założył ją w 1888 roku niejaki Hyokichi Urabe, który licencję na produkcję napojów wysokoprocentowych uzyskał w 1919 roku. Wtedy to powstała pierwsza White Oak Whisky. Od zawsze ...
Whisky Okayama produkowana jest w destylarni Miyashita leżącej w prefekturze Okayama na południu Japonii. Gorzelnia ta założona została w 1915 roku przez braci Kamezo i Motosaburo Miyashita i przez dziesięciolecia funkcjonowała jako browar Miyashita Sake Brewery, w którym wytwarzano również sake. Pi...
Wśród producentów wyjątkowej jakości whisky z Japonii liczy się tylko dwóch graczy: firma-gigant Suntory (właściciel destylarni Yamazaki oraz Hakushu), produkująca znany blend Hibiki oraz grupa Nikka (właściciel Miyagikyo oraz Yoichi), która zakupiła również szkocką destylarnię Ben Nevis. W przeciwieństwie do firm wytwarzających wspomnianą szkocką whisky, whisky japońskie musi być wytwarzane w samowystarczalnych destylarniach. Oznacza to, że nie dochodzi do wymiany półproduktów pomiędzy destylarniami. Styl japońskiego whisky był wzorowany na klasycznej whisky szkockiej. Także wzorem szkockim państwo kwiatu wiśni produkuje głównie whisky typu blend, chociaż znajdziemy tu również doskonałe single malty.
Japońska whisky w Lidlu
Japońska whisky najlepsza jest wtedy, gdy pija się ją samodzielnie, bez jakichkolwiek dodatków lub z niewielką domieszką wody w wypadku wariantów o wyższym stężeniu alkoholu. Chociaż japońskie whisky są bardzo różnorodne, często ich wspólną cechą jest wyczuwalna w smaku łagodna słodycz oraz posmak migdałów, a nawet rodzynek. Japońska whisky opiniami również nie zawodzi. Fani whisky szkockiej na pewno ulegną walorom smakowym trunków azjatyckich. Japończycy opanowali bowiem do perfekcji szkocki sposób produkcji alkoholu, dodając do niego narodowy wręcz perfekcjonizm. Chociaż wiodącymi producentami pozostają Suntory i Nikka, koneserzy równie chętnie sięgają po produkty mniejszych destylarni. Japońska whisky ceną potrafi zaskoczyć: za butelki z nieistniejących już miejsc takich jak Karuizawa można zapłacić fortunę. Właśnie z tego powodu whisky bywa traktowana jako przedmiot inwestycji: whisky japońska cenę zmienia z czasem i renomą destylarni.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.