Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Jeden z najbardziej znanych drinków na świecie. Ceniony i lubiany, chociaż nazywany „staromodnym”, to wciąż cieszący się niesłabnącą popularnością. Old Fashioned, czyli drink na bazie whisky lub Bourbonu. Jak go przygotować, nawet w domowych warunkach? Jaką whisky wybrać, aby stworzyć najlepszą wersję drinka Old Fashioned?

Przepis na Old Fashioned – o tym pamiętaj

Old Fashioned to jeden z najstarszych drinków, będących klasycznymi pozycjami w menu barmańskim na całym świecie. Jego historia rozpoczęła się w latach 80. XIX wieku w Stanach Zjednoczonych. Obecnie drink Old Fashioned znany jest w wielu zakątkach świata i można go spotkać w pubach czy restauracjach prawie na każdym kontynencie. Może być również przyrządzony we własnym domu. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach.

„Staromodny” drink wykonywany jest na bazie whisky żytniej lub Bourbonu. To wybór alkoholu decyduje o niepowtarzalnym smaku tego połączenia. Dlatego, jeśli zdecydujecie się na przyrządzenie Old Fashioned podczas spotkania z bliskimi, musicie mieć to na uwadze.


Bourbon czy whisky żytnia – jaki alkohol do Old Fashioned?

Bourbon to klasyczna, amerykańska whiskey zawierająca od 40% do nawet 70% alkoholu, dzięki czemu jest wyrazista w smaku. W produkcji Bourbonu wykorzystywana jest kukurydza oraz inne zboża, przez co odznacza się wyjątkowym aromatem i słodkawym posmakiem. Alkohol ten, według ekspertów, powinien być leżakowany przynajmniej przez dwa lata, zanim uzyska najlepsze walory smakowe. Wśród najpopularniejszych rodzajów Bourbonu, można wskazać m.in. Wild Turkey czy Bulleit.

Whisky żytnia, określana w USA jako Rye Whiskey, to alkohol destylowany z minimum 51% zacieru żytniego. Rye Whiskey może osiągać nawet 80% stężenia alkoholu, przez co jest mocniejszym alkoholem niż klasyczny Bourbon. W Winnicy Lidla podpowiadamy też jakie są najlepsze whisky ze Szkocji.

Jak wybrać najlepszy mocny alkohol do przygotowania drinka Old Fashioned? Decyzja zależy od indywidualnych preferencji. Obie wersje są uznawana przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów (IBA) i stosowane podczas oficjalnych zawodów barmańskich na całym świecie. Warto jednak pamiętać, że Bourbon i żytnia whisky różnią się aromatami. Bourbon (np.: TEN), z racji zawartości kukurydzy, jest w smaku słodszy i delikatniejszy. Ma też mniejszą zawartość alkoholu. Z kolei Rye Whisky to alkohol mocniejszy, o cierpkich walorach smakowych.


Przepis na Old Fashioned

Przygotowując klasyczny drink Old Fashioned, warto zwrócić uwagę także na pozostałe składniki – cukier (najczęściej podawany w formie kostek), bitter w postaci Angostury oraz wodę. „Staromodny” koktajl jest prosty w wykonaniu i nie wymaga sporych nakładów czasu. Można go przygotować w kilka minut, dlatego będzie idealnym dodatkiem do kolacji z bliskimi czy imprezy w ogrodzie. Old Fashioned powinien być przyrządzony z zachowaniem określonych proporcji, aby oddać jego najlepszy aromat.

Składniki:

  • 45 ml Bourbonu lub żytniej whisky
  • kostka cukru
  • kilka kropel Angostury
  • kilka kropel wody
  • kostki lodu

Wykonanie:

Należy przygotować niską szklankę z grubym dniem, typu old fashioned. Na jej dnie położyć kostkę cukru, a następnie nasączyć ją kilkoma kroplami Angostury i dodać kilka kropel wody. Zamieszać całość do rozpuszczenia się cukru (lub rozgnieść płaską końcówką łyżki barmańskiej). Następnie włożyć do szklanki kilka kostek lodu i dodać whisky. Gotowy napój lekko zamieszać i podać do wypicia. Można udekorować kawałkiem skórki pomarańczowej i wisienką koktajlową.