Bourbon z Lidla
W Winnicy Lidla w kilka chwil z łatwością zarezerwować można bourbon Wild Turkey. Dostępne są tutaj następujące jego odmiany:
- Bourbon Wild Turkey 81 — to młodszy i łagodniejszy wariant bourbonu Wild Turkey 101 zawierający 40,5% alkoholu. Trunek ten ma mocny aromat z nutami palonego dębu, karmelu, wanilii, mięty oraz suszonych owoców. Jego smak jest głęboki i pełny. Wyczuwalne są tu akcenty toffi, rodzynek, kawy i moreli.
- Wild Turkey Rare Breed — amerykański bourbon o zawartości alkoholu wynoszącej 56,4%. Stanowi on połączenie 6 —, 8 — oraz 12 — letnich trunków. Jako że nie jest rozcieńczany przed butelkowaniem, pijąc go ma się wrażenie, że mamy do czynienia z alkoholem prosto z beczki. Wild Turkey Rare Breed ma bogaty, pikantny aromat. Pachnie on tytoniem, migdałami, pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową. Jego smak jest pikantny, z karmelem, wanilią, miodem oraz goździkami na czele.
- Wild Turkey Rye Whiskey — żytnia whisky o pikantnym aromacie z nutą owocową. Wyczuć można tu zapach jabłek, brzoskwiń, cynamonu oraz pieprzu. Smak trunku jest lekko oleisty. Dominuje gałka muszkatołowa, miód i kakao.
- Wild Turkey American Honey — miodowy likier na bazie bourbonu zawierający 35,5% alkoholu. Jego zapach jest słodki i delikatny, z nutami miodu, toffi oraz kandyzowanych owoców. Trunek ma gładki i słodki smak. Wyczuwalny jest tu karmel i pomarańcza.
O innym, równie popularnym trunku tego typu z naszej oferty, jakim jest Tullamore DEW przeczytacie tutaj.
Z czym pić Wild Turkey?
Najbardziej klasyczny sposób picia bourbonu Wild Turkey to zaserwowanie go w wersji „on the rocks”, czyli z dodatkiem kilku kostek lodu. Zastępując je specjalnymi kamieniami do koktajli, skutecznie uchronimy się przed rozcieńczaniem alkoholu. Na bazie tej amerykańskiej whiskey przyrządzić można wiele różnych drinków. Bardzo dobrze smakować będzie ona z wszelkiego rodzaju sokami owocowymi – pomarańczowym, grejpfrutowym czy żurawinowym. Do Wild Turkey dodać można także odrobinę cytryny lub limonki. Bourbon ten podaje się również z owocowymi syropami barmańskimi — grenadyną, blue curacao czy syropem cukrowym lub likierami owocowymi — wiśniowym, porzeczkowym, brzoskwiniowym czy melonowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby zaserwować go z napojami gazowanymi takimi, jak chociażby cola lub Sprite. Miłośnikom nieco bardziej wyszukanych trunków, do gustu przypadnie z pewnością połączenie whiskey Wild Turkey z wermutem i szampanem lub słodką śmietanką i mlekiem.
Nie zaleca się natomiast serwowania tego trunku w połączeniu z brandy, koniakiem, rumem, wódką, ginem oraz tequilą.
W czym podawać whiskey Wild Turkey? Do degustacji najlepiej sprawdzą się szklanki o tulipanowym, lekko zwężającym się ku górze kształcie. Pijąc z nich bourbon, jesteśmy w stanie wyczuć wszystkie jego aromaty. Whiskey serwować można również w szklance typu old fashioned. Naczynie to posiada grube dno, które stanowi znakomitą izolację termiczną — tak dla trunku, jak i pływających w nim kostek lodu. Koneserzy whiskey zaopatrzyć powinni się także w specjalny kieliszek na smukłej nóżce z czarką o zwężonym wieńczeniu. Tego typu kształt pozwala na skuteczne zbieranie aromatów trunku, umożliwiając jego dokładną analizę sensoryczną.
Bogaty wybór wysokiej jakości szklanek do Wild Turkey znaleźć można w Winnicy Lidla. Godny polecenia jest między innymi zestaw Imperial. W jego skład wchodzą 4 szklanki do whisky o pojemności 310 ml każda, ozdobione misternym szlifem. Druga propozycja to zestaw Snifter Premium składający się z 4 kryształowych kieliszków o kształcie umożliwiającym wydobycie aromatu i głębi smaku Wild Turkey.
Wild Turkey to dobra amerykańska whiskey, która świetnie sprawdzi się jako składnik różnego rodzaju drinków.