Likiery to bardzo szeroka grupa alkoholi, których cechą wspólną jest słodki smak. Rodzaje likierów podzielić można na kilka kategorii ze względu na zastosowane składniki. Do najpopularniejszych należą: likiery owocowe - wytwarzane ze świeżych lub suszonych owoców; likiery ziołowe - wytwarzane z ziół, przypraw i korzeni - o intensywnych aromatach i często gorzkawym smaku; likiery kawowe, czekoladowe, karmelowe i orzechowe. Wykorzystanie w recepturach mleka, śmietanki lub kurzych jaj pozwala na wyodrębnienie jeszcze jednej kategorii, którą jest grupa likierów emulsyjnych.
Bazę do produkcji likierów może stanowić każdy rodzaj alkoholu mocnego, np. spirytus zbożowy, brandy, whisky, gin, rum - których cechy warunkują jakość oraz smak likieru. Likiery z uwagi na różnorodność smakową oraz bogactwo kolorystyczne znajdują zastosowanie w miksologii, będąc składnikami pysznych koktajli alkoholowych.
Likiery to mocne alkohole o intensywnym, aromatyzowanym smaku. Likiery powstają zwykle w procesie aromatyzowania spirytusu lub innego alkoholu. Definicja likieru może różnić się w zależności od kraju, w którym powstaje. W Europie Środkowej i Europie Wschodniej za likier uznawane są wódki zawierające ponad 330 g cukru w 1 litrze trunku. Na terenie Niemiec i Francji wystarczy, żeby mocny alkohol miał 220 g cukru na litr, aby został zakwalifikowany jako likier. Limit ten jest najmniejszy w krajach anglosaskich. Tam wódka zawierająca już 100 g cukru w 1 litrze uchodzi za likier.
Historia likierów sięga XVI wieku, a nazwa tego alkoholu pochodzi od włoskiego słowa liquori. Tworzone wtedy lecznicze napoje alkoholowe zaczęto aromatyzować ziołami lub olejkami, aby zamaskować ich nieprzyjemny smak. Wraz z udoskonaleniem technologii destylacji i poprawą jakości spirytusu, powstawało coraz więcej rodzajów likierów. Okres największej popularności likiery przeżywały na przełomie XIX i XX wieku. Dziś likiery ustępują miejsca mniej słodkim rodzajom alkoholu, nadal mają jednak grono zagorzałych zwolenników. Likiery są również ważnych składnikiem wielu popularnych drinków oraz deserów.
Rodzaje likierów - podstawowy podział
Praktycznie w każdym kraju powstają likiery bazujące na lokalnych składnikach: owocach, ziołach itp. Opisanie wszystkich rodzajów likierów byłoby zadaniem karkołomnym. Warto jednak przedstawić kilka najpopularniejszych ich typów.
- Likiery cytrusowe – powstające w wyniku nalewów na skórki owoców lub produkowane z destylatów cytrusowych.
- Likiery korzenno–ziołowe – bardzo szeroka grupa likierów, których aromatyczny smak bazuje na mieszankach ziół i korzeni.
- Likiery owocowe – tworzone jak sama nazwa wskazuje na bazie owoców i soków owocowych.
- Likiery o smaku swoistym – tworzone na bazie jednego dominującego w smaku składnika. Przykładem tego rodzaju likierów może być likier migdałowy Amaretto lub gęsty likier jajeczny.
Najpopularniejsze likiery - musisz je poznać!
Charakterystyczny smak likierów jest nam szczególnie bliski dzięki znanym na całym świecie markom. Którymi trunkami możesz zatem cieszyć się w domowym zaciszu i na imprezie ze znajomymi? Oto brandy, które powinieneś poznać, jeśli wśród likierów poszukujesz dobrego alkoholu dla siebie i znajomych. Albo też jesteś na tropie czegoś wyszukanego na prezent!
Najsłynniejsze likiery pomarańczowe
Jak już wiesz, wśród światowych likierów szczególnie ważne miejsce zajmuje smak pomarańczowy. Trunki bazujące na walorach tego orzeźwiającego cytrusa reprezentują tacy giganci branży alkoholowej jak Cointreau czy Grand Marnier. Zacznijmy od tej pierwszej marki
Brand Cointreau powstał już w 1849 roku we francuskim mieście Angers, gdzie do dziś produkowany jest ten aromatyczny alkohol. Powstaje on na bazie jedynych w swoim rodzaju gorzkich pomarańczy sprowadzanych nie tylko z sąsiedniej Hiszpanii, ale też odległego Haiti. Likiery Cointreau w Winnicy Lidla z dumą reprezentuje Cointreau Noir Orange Liqueur With Cognac, a więc nietuzinkowe zestawienie Cointreau i koniaku Remy Martin.
Likier pomarańczowy Cointreau należy do kategorii likierów triple sec, czyli słodkich trunków o zawartości alkoholu na poziomie 20-40%. Decydujący wpływ na charakter likieru triple sec ma gorzkawa skórka specjalnych odmian pomarańczy. Wbrew pozorom nazwa triple sec nie wskazuje na potrójną wytrawność alkoholu, ale na trzykrotny proces destylacji trunku. Za ojców likierów Cointreau uważa się Jeana-Baptiste Combriera oraz Eduarda Cointreau. Spór o pierwszeństwo trwa między założonymi przez nich markami do dziś!
Druga kultowa marka likierów o smaku pomarańczowym to Grand Marnier. Receptura tych legendarnych pomarańczowych likierów powstała z inicjatywy Aleksandra Marnier-Lapostolle’a w roku 1880. Do jego produkcji zwyczajowo wykorzystuje się oryginalne francuskie koniaki oraz karaibskie pomarańcze o gorzkim posmaku. O cenne niuanse wzbogacają kompozycję starannie dobrane zioła.
Pisząc o najciekawszych likierach pomarańczowych, koniecznie trzeba wspomnieć też o Angostura Orange Bitters. To nowa propozycja legendarnej marki, która cieszy koneserów ciekawymi nutami tropikalnych pomarańczy, które występują w towarzystwie rozgrzewających przypraw. Specjał ten sprawdza się zarówno jako cenny dodatek do koktajli, jak i jako składnik złożonych kompozycji kulinarnych. Angostura Orange Bitters pasuje m.in. do różnych słonych sosów i czekolady, smakosze łączą go również z owocami morza.
Likiery ziołowe i korzenno-ziołowe
Kolejną ważną kategorię likierów stanowią likiery ziołowe (lub korzenno-ziołowe). Wśród producentów tego typu alkoholi prym wiodą Francuzi. Do najważniejszych wytwórców tych likierów należą m.in. Chartreuse i Bénédictine. Propozycja pierwszego z nich powstaje z udziałem aż 130 starannie dobranych ziół. Za produkcję tego alkoholu odpowiadają mnisi kartuzi z klasztoru La Grande Chartreuse w pobliżu Grenoble. Przyjmuje się, że klasyczna receptura trunku sięga przynajmniej roku 1605. Unikalne smaki Chartreuse znajdziesz w dwóch wariantach tego produktu – Zielonym i Żółtym. Ponadto w portfolio marki znajduje się kilka edycji specjalnych tego trunku.
Drugi kultowy likier ziołowy to Benedictine D.O.M. tworzony przez francuskich benedyktynów z Normandii już od XVI wieku. Skrót D.O.M. pochodzi o łacińskiej sentencji Deo Optimo Maximo (w tłum. „Bogu najlepszemu, największemu”). Ten likier o mocy 40% powstaje na bazie aż 27 składników botanicznych, do których należą anyż, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki czy kolendra. Kompozycję wzbogaca mieszanka aromatycznych ziół. Ten klasyczny trunek bywa spożywany zarówno solo lub z lodem, jak i w drinkach (m.in. z brandy) czy w gorących napojach.
Do najważniejszych likierów ziołowych należy też sławny, nie tylko wśród myśliwych, Jägermeister. Ten niemiecki likier powstaje na bazie ponad 50 ziół. Recepturę słynnego trunku opracował w roku 1934 Curt Mast. Na butelce tego napitku dostrzeżesz charakterystyczne logo z krzyżem i porożem, co nawiązuje do patrona myśliwych, św. Huberta. Jägermeister wyróżnia również niestandardowy kształt butelki – jest ona prostokątna i wykonana z grubego szkła o kolorze zielonym przywodzącym na myśl lasy. Jägermeister bardzo dużą estymą cieszy się wśród barmanów na całym świecie!
Gdy mowa o ziołowych likierach, koniecznie trzeba wspomnieć też o propozycji włoskiej, którą jest likier ziołowo-korzenny Amaro Montenegro. To trunek o przyjemnie gorzkim smaku, który powstaje w Bolonii. Świetnym likierem ziołowym mogą pochwalić się też nasi południowi sąsiedzi. Mowa oczywiście o czeskiej Becherovce.
Najsłynniejsze likiery kawowe
Znaczną popularnością wśród smakoszy cieszy się też likier kawowy. Do najważniejszych producentów tego alkoholu należy Bottega. Markę tę reprezentuje m.in. Likier Bottega Cappuccino goszczący w Winnicy Lidla, będący połączeniem aromatycznej kawy Arabica z z Etiopii, alpejskiego mleka oraz niepodrabialnej włoskiej grappy.
Jakościowe likiery o smaku kawowym produkuje też marka Volare. Jeśli chcesz zapoznać się z jej propozycjami, sięgnij po Volare Espresso Coffee. Kawowe likiery, które warto wypróbować, powstają również dużo dalej na południe – choćby w RPA. To właśnie mistrzom destylacji z tego kraju zawdzięczamy doceniany przez ekspertów likier Amarula na bazie owoców maruli z dodatkiem najlepszej afrykańskiej kawy. Na wyróżnienia specjalne zasługują również inne likiery kawowe goszczące w Winnicy Lidla. To chociażby Java Espresso Rum Cream powstający na bazie oryginalnego karaibskiego rumu.
Popularne likiery deserowe i swoiste
Odrębną grupą likierów spożywanych na całym świecie są likiery deserowe, nazywane też niekiedy likierami o swoistym smaku – m.in. czekoladowe, orzechowe i inne. Także i w tej kategorii wyróżnia się marka Bottega oferująca smakoszom m.in. likier Bottega Carmel oraz Bottega Nero czerpiąca swój niepowtarzalny smak i zapach z kakao. Wszyscy miłośnicy alkoholi emulsyjnych doskonale znają Bailey’s Irish Cream, likier śmietankowy wręcz wymarzony do gorących napojów oraz przepysznych deserów.
Alternatywę dla tego likieru stanowi Ezra Brooks Cream wyróżniający się tym, iż powstaje na bazie whisky amerykańskiej (whiskey), czyli bourbonu. Albo Bottega Giandua. Do grona likierów o deserowym smaku zaliczamy wspomniane likiery orzechowe. A jeśli już przy nich jesteśmy, wypad przywołać Java Caffe Con Horchata, który swoje niepowtarzalne walory zawdzięcza orzechom tygrysim i migdałom oraz mieszance najlepszych ziaren kawy i prawdziwego karaibskiego rumu. Specjał ten świetnie sprawdza się zarówno jako składnik kompozycji barmańskich, jak i w roli ciekawego urozmaicenia deserów. A może chcesz przekonać się, jak świetnie miód może współgrać z whiskey? Jeśli tak, umów się na spotkanie z Wild Turkey American Honey!
Wśród likierów goszczących w Winnicy Lidla znajdziesz ponadto mnóstwo innych likierów gotowych oczarować smakoszy swoim smakiem. To m.in. włoski likier o smaku tiramisu Stambecco Tiramisu Liqueur, powstający na bazie jagód górskich i ziół Rosen Bitter, Kwai Feh Lychee powstający na bazie tropikalnych owoców liczi. Warto zwrócić również uwagę na likier o smaku owoców czarnego bzu, Volare Elderflower, czy też brawurowe zestawienie whiskey ze śliwką, a więc Kozuba Plum Flavored Whiskey. Propozycje degustacyjne można by wymieniać w nieskończoność. Możesz natrafić też na likier truskawkowy, japoński likier z owoców yuzu - La Yuzu, likier malinowy, cytrynowy likier limoncello czy kokosowy, a więc Malibu. Jak zatem widzisz, olbrzymie bogactwo smaków i aromatów likierów sprawia, że każdy koneser odnajdzie propozycję współgrającą z jego preferencjami. Kupić dobry likier może każdy fascynat niecodziennych smaków, niezależnie od tego, jak wysokie są jego oczekiwania... lub jak niszowe są jego upodobania!
Likiery do drinków. Poznaj ich potencjał barmański!
Jak już wiesz, wiele likierów można podawać i pić samodzielnie, częściej stanowią one jednak kluczowy składnik drinków. Piña Colada, Cosmopolitan, Daiquiri czy meksykańska Margarita to tylko kilka popularnych drinków, których nieodzownym składnikiem jest jeden z popularnych likierów. Na fascynatów koktajli czeka też słynny drink Black Russian z likierem kawowym, niezliczonych fanów niezmiennie znajduje też kolor niebieski, którym przyciąga spojrzenia drink Blue Curacao. Powodzeniem w barach cieszą się też drinki powstające na bazie likierów kokosowych. Należą do nich choćby takie wakacyjne klasyki jak Malibu Sunrise czy Pina Colada.
Likiery pasują jednak nie tylko do drinków. Na całym świecie alkohole te sprawdzają się w roli dodatku do kawy lub deserów, zwłaszcza wtedy, gdy weźmiemy pod uwagę dobry likier kawowy lub czekoladowy.
A zatem likier o smaku owoców i ziół, a może migdałowy lub likier jajeczny? Na który naszła Cię ochota? Poznawaj najpopularniejsze likiery wraz z Winnicą Lidla i wybierz swoich ulubieńców. Przekonaj się, że nalewki to niejedyne mocne alkohole o owocowym (i nie tylko!) smaku, które warto poznać!
Zobacz nasze produkty:
Przeczytaj także: