Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

 

Ajerkoniak, czyli likier jajeczny, to prawdopodobnie jeden z najchętniej i najczęściej przyrządzanych przez nas likierów. Trudno się temu dziwić, ponieważ nie tylko smakuje wybornie spożywany z kieliszka, lecz również stanowi wymarzony dodatek do różnego rodzaju ciast i deserów. A także składnik wyśmienitych drinków. W dzisiejszym wpisie przedstawiamy przepis domowy na ajerkoniak, jak również piszemy co nieco o ciekawych alternatywnych wariantach tego likieru. Przyjemnego czytania i – oczywiście – degustacji!

 Przepis na ajerkoniak

Zacznijmy od tego, co najważniejsze, a zatem od przepisu na ajerkoniak, czyli likier, który okaże się niezwykle cenny, jeśli najdzie nas ochota na eksperymenty barmańskie bądź cukiernicze. A zatem sprawdźmy, jak przygotować dobry ajerkoniak.

 

SKŁADNIKI:

 

  • 350 ml wysokiej jakości alkoholu (może być to wódka, brandy, czy też np. rum – więcej na ten temat w dalszej części tekstu)
  • 2 laski wanilii
  • 8 kurzych żółtek
  • 200 gramów cukru
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

PRZYGOTOWANIE:

 

Wykonanie likieru według popularnego przepisu na prawdziwy ajerkoniak wygląda następująco. W pierwszej kolejności zajmijmy się wanilią – przekrójmy laseczki wzdłuż i wyciągnijmy ze środka nasiona. Następnie umieść je w metalowym pojemniku i dodajmy żółtka oraz potrzebną nam porcję cukru. Blendujmy całość przez jakieś 3 minuty – róbmy to aż do momentu otrzymania satysfakcjonującej nas gęstości ajerkoniaku. Teraz dodajmy wybrany przez nas alkohol i – nie przestając mieszać – umieśćmy miseczkę na garnku z gotującą się wodą. Nie zapominajmy o mieszaniu – kontynuujmy tę czynność, aż zacznie nam ona sprawiać pewną trudność, co będzie oznaczało, że ajerkoniak zgęstniał. Teraz połączmy z pozostałymi składnikami ajerkoniaku ekstrakt waniliowy i – oczywiście – jeszcze trochę pomieszajmy. Gdy uznamy, że już dosyć tego – pozwólmy ajerkoniakowi ochłonąć, a kiedy przestygnie, przelejmy go do szklanej butelki. Tę oczywiście umieśćmy w lodówce. A zatem, gdy chodzi o podstawowy domowy ajerkoniak – przepis uświadamia nas, że to wszystko!

 

W tym miejscu pragniemy wyjaśnić jeszcze jedną kwestię – czy Advocaat, czyli adwokat, likier jajeczny, to to samo, co ajerkoniak? I tak, i nie. Możemy bowiem spotkać się informacją, że ajerkoniak to po prostu domowa wersja popularnego likieru Advocaat, albo też, że to dwa różne likiery. Chociaż dokładna receptura likieru jajecznego adwokat (Advocaat) pozostaje tajemnicą producentów, wiemy, że powstaje on z połączenia żółtek, miodu lub cukru, wanilii, śmietany lub skondensowanego mleka oraz brandy. To właśnie zawartość winiaku wyróżnia go na tle większości przepisów na ajerkoniak, w których rolę alkoholowej bazy stanowi wódka lub spirytus. Warto jednak wiedzieć, że polska nazwa likieru – czyli właśnie ajerkoniak – pochodzi od niemieckiego wyrazu oznaczającego jajka (eier) oraz francuskiego koniaku (cognac), czyli prawdopodobnie najlepszej brandy na świecie. A skąd wzięła się nazwa Advocaat? Teorie są dwie – albo od tradycyjnego brazylijskiego alkoholu abacate, albo od preferencji adwokatów, którzy w wielkim stopniu upodobali sobie wyborny likier jajeczny!

 

To jednak nie wszystko, gdy mowa o przygotowanych przez nas przepisach na ajerkoniak – gęsty i pyszny. Zachęcamy do dalszej lektury!

 Ajerkoniak Thermomix

Likier jajeczny z Thermomixa? Dlaczego nie! A więc jak przyrządzić ajerkoniak z Thermomixa z 6 żółtek (czyli jedną butelkę specjału)? Przygotujmy około 250 gramów cukru, 6 żółtek, jedno opakowanie cukru wanilinowego, 250 ml wódki oraz pół puszki mleka skondensowanego. W pojemniku umieśćmy cukier zwykły i waniliowy oraz żółtka – podgrzewajmy całość przez 10 minut w temperaturze 70 st. C. Po upływie 5 minut pracy urządzenia do zbiornika dodajmy alkohol oraz mleko skondensowane. Po zakończeniu operacji przelejmy ajerkoniak z Thermomiksa do buteleczki – gdy tylko likier wystygnie, naczynie włóżmy do lodówki. Jeśli następnego dnia konsystencja likieru jajecznego będzie nam opowiadać, będzie to oznaczać, że Thermomix Ajerkoniak jest gotowy do podania!

 

 Ajerkoniak – przepis domowy

A zatem, gdy chodzi o przepyszny ajerkoniak – przepis domowy, który zaprezentowaliśmy w pierwszej części tekstu, pozwoli nam zachwycić się wszystkim tym, co ma nam do zaoferowania najlepszy ajerkoniak domowej roboty. Warto pamiętać o tym przepisie przy okazji najbliższych Świąt! Oczywiście, przygotowując ajerkoniak domowy, możemy pozwolić sobie na różnorodne modyfikacje oryginalnego przepisu. Może dotyczyć to zarówno wykorzystanego alkoholu, jak i innych składników. O kilku ciekawych wariacjach na temat domowego likieru jajecznego napiszemy już za chwilę. A może gdzieś w kuchennej szafce znajduje się przepis na ajerkoniak babci? Z pewnością warto dać mu szansę!

 

 Ajerkoniak – przepis z wódką

Ajerkoniak, przepis z wódką, to oczywiście najpopularniejsza z wersji likieru jajecznego przygotowywanego w naszych domach. Jak zrobić ajerkoniak z wódką, pisaliśmy już przy okazji pierwszego przepisu, dlatego nie będziemy się już w tym miejscu powtarzać. Warto jednak, przygotowując ajerkoniak na wódce, pamiętać o jednej bardzo ważnej kwestii. Otóż podczas naszych eksperymentów powinniśmy wykorzystać ulubiony przez nas trunek – dobór właściwego alkoholu może mieć olbrzymi wpływ na walory smakowe likieru!

Ajerkoniak na spirytusie

Jeśli nie ajerkoniak z wódki to może… ajerkoniak na spirytusie? Przepis na ajerkoniak jajeczny na spirytusie bywa wykorzystywany przez smakoszy niemal równie często, co przepis na likier ze słynną czystą. Należy przy tym pamiętać, że ajerkoniak ze spirytusem okaże się nieco gęstszy i zdecydowanie mocniejszy. Możemy zatem albo przygotować się na o wiele bardziej wyrazistą odsłonę likieru, albo… wykorzystać do produkcji odpowiednio mniej alkoholu (czyli np. 175 ml zamiast 350 ml), pamiętając, że jest on ponad dwukrotnie mocniejszy od wódki!

 Przepis na ajerkoniak z bimbru

Ajerkoniak z bimbru to oczywiście kolejna z propozycji, po którą mogą sięgnąć miłośnicy domowych przepisów na ajerkoniak. Jak łatwo się domyślić – przepis na ajerkoniak z bimbru zakłada wykorzystanie samogonu. W pozostałych kwestiach przepis ten nie różni się od innych!

 Przepis na ajerkoniak z mlekiem

Jednym ze składników, których nie wymieniliśmy w bazowym przepisie na ajerkoniak, jest mleko. Jeśli mamy taką ochotę, możemy przygotować zarówno ajerkoniak z mlekiem skondensowanym, jak i likier jajeczny z mlekiem zwykłym. Albo i tym, i tym! Jak zrobić ajerkoniak z mlekiem skondensowanym? W miseczce wymieszajmy (blenderem lub trzepaczką) żółtka, wanilię, cukier waniliowym oraz cukier biały. Następnie dodajmy, nie przestając mieszać, 200 ml zimnego mleka skondensowanego. Teraz przyszła pora na alkohol – wódkę, spirytus lub bimber – który musimy bardzo powoli przelać do miski. Całość mieszajmy, aż do zgęstnienia, nad garnkiem z gotującą się wodą. Na koniec dodajmy ekstrakt waniliowy i przelejmy całość do butelki – oto przepis na domowy ajerkoniak z mlekiem skondensowanym.

 

Jak natomiast wygląda przepis na ajerkoniak z mlekiem UHT? Bardzo podobnie. Mleko (najlepiej 3,2%) zagotujmy w garnuszku, nie doprowadzając do wrzenia, wraz z cukrem waniliowym. W miseczce połączmy żółtka z cukrem, następnie dodajmy wystudzone, osłodzone mleko. Wszystko dokładnie zblendujmy, a w trakcie tej czynności dorzućmy ostatni ze składników, czyli alkohol. Do likieru jajecznego z mlekiem możemy pod koniec dodać naturalnie także ekstrakt waniliowy. Miłośnicy innowacji z pewnością nie pożałują swego wyboru, jeśli postanowią przyrządzić… ajerkoniak z mlekiem kokosowym!

 

Jak wspominaliśmy – możemy także stworzyć domowy ajerkoniak z mlekiem skondensowanym i mlekiem zwykłym, zachowując te same proporcje obu typów mleka. Aby przyrządzić taki specjał, wystarczy, że połączymy oba przepisy – najpierw zagotujmy mleko z kartonu, połączmy je z cukrem waniliowym, a na etapie blendowania wszystkich składników dodajmy także mleko skondensowane!

Przepis na ajerkoniak bez mleka skondensowanego

Oczywiście ajerkoniak bez mleka to nie żadna fanaberia, lecz jeden z wariantów jajecznego likieru. Przedstawiony przez nas na samym początku przepis to właśnie przepis na ajerkoniak bez mleka skondensowanego. Oznacza to, że osoby nietolerujące laktozy, czy też po prostu nieprzepadające za mlekiem, nie muszą rezygnować z przygotowania interesującego nas dzisiaj specjału! Warto też w razie czego pamiętać o ciekawym roślinnym zamienniku, jakim jest mleko kokosowe.

 Ajerkoniak kawowy, czekoladowy czy słony karmel?

Na sam koniec zostawiliśmy prawdziwą gratkę dla miłośników ajerkoniaku – niezwykłe warianty smakowe specjału. Zacznijmy od ajerkoniaku kawowego. Ten przysmak kawoszy uzyskamy, łącząc z klasycznymi składnikami 4 łyżeczki aromatycznej kawy (oczywiście ziarnistej i zaparzonej!). Kolejnym pomysłem na urozmaicenie naszych wrażeń smakowych jest ajerkoniak kakaowy. Jak łatwo się domyślić – przygotujemy go, blendując z żółtkami, cukrem i alkoholem zimne kakao ugotowane na mleku (wykorzystamy około 30 gramów masy kakaowej). Możemy także stworzyć ajerkoniak czekoladowy, sięgając po naszą ulubioną mleczną czekoladę. Jeszcze inną kuszącą alternatywą dla pierwowzoru jest ajerkoniak słony karmel, w którym, oprócz dobrze nam znanych jajecznych akcentów, wyczujemy również dodatkowe słodko-słone niuanse. Kompozycję te uzyskamy oczywiście z wykorzystaniem słonego karmelu, który możemy przygotować sami, podgrzewając w rondelku cukier, a następnie łącząc go z masłem, śmietanką i solą. Ostatni z naszych pomysłów – o którym już nieśmiało wspominaliśmy – to ajerkoniak kokosowy, który powstaje z wykorzystaniem pysznego mleczka kokosowego!

 

Nie zapominajmy również o oryginalnym adwokacie, do przyrządzenia którego wykorzystamy zamiast wódki czy spirytusu brandy, czy też amerykańskim likierze Eggnog, bazującym na wysokiej klasy whiskey, doprawianym często cynamonem lub gałką muszkatołową. Mamy olbrzymią nadzieję, że nasz przepis na domowy ajerkoniak – a także różne wariacje na jego temat – pomoże ci przyrządzić wyborny jajeczny likier, którym oczarujesz swoich gości. Lub zapłoniesz do niego bardzo zaborczym uczuciem! Jeśli jednak poszukujesz gotowych specjałów, pamiętaj, że najciekawsze likiery, w tym Likier Golden Cream Advocatka w zestawie z dwoma eleganckimi kieliszkami, zarezerwujesz za pośrednictwem naszej platformy!

 

Czytaj także:                                                                               

Jaki alkohol na Wielkanoc? 11 propozycji

Impreza last minute. 5 alkoholi, którymi zaskoczysz niespodziewanych gości

Baileys – jak pić? 5 rad eksperta

Rozgrzewające napoje z alkoholem – 11 najciekawszych

Jak zrobić drinka z rumem? 6 pomysłów

Drinki z domowym likierem Baileys – 5 przepisów

Herbata z rumem – jak przygotować?

Drinki z alkoholami mocnymi

Rum kokosowy – jak pić?