Święta Wielkanocne to okres, który sprzyja spotkaniom w gronie rodziny i przyjaciół. Biesiada przy stole nie może się obyć bez odpowiednio dopasowanych trunków. Jakie alkohole na Wielkanoc sprawdzą się najlepiej? Podpowiadamy!
Alkohol na Wielkanoc — co warto wybrać?
Jaki alkohol wielkanocny będzie najlepszym rozwiązaniem? Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Wszystko zależy bowiem od serwowanych potraw oraz indywidualnych preferencji domowników i zaproszonych gości. Popularnym alkoholem na Wielkanoc jest wino. Podczas wielkanocnego śniadania na stole królują jajka w różnej postaci — tak z majonezem, jak i faszerowane. Jakiego rodzaju alkohol najlepiej będzie się z nimi komponował? Warto postawić tu na białe wino — wytrawne lub półwytrawne. Do dań na bazie jajek równie dobrze pasować będzie lekko słodkie wino musujące. W czasie wielkanocnego obiadu, który to nie może obyć się bez żurku z kiełbasą, warto zaserwować łagodne, delikatne, wytrawne, białe wino, w którym wyraźnie wyczuwalne będą nuty cytrusowe oraz owocowe. Nic nie stoi również na przeszkodzie, by na stole znalazło się czerwone wino pachnące owocami leśnymi czy dojrzałą śliwką w połączeniu z wanilią.
Wódka wielkanocna
Czy wódka na Wielkanoc to dobre rozwiązanie? Jak najbardziej! Trunek ten świetnie sprawdzi się w roli składnika okolicznościowego drinku z likierem jajecznym w roli głównej. Jak przyrządzić taki koktajl? Potrzebne będzie do tego 150 ml soku pomarańczowego, 80 ml ajerkoniaku, 40 ml wódki i 1 łyżka soku z cytryny. Do wysokiej szklanki przelej ajerkoniak, następnie wódkę, sok pomarańczowy oraz sok z cytryny i zamieszaj.
Szampan na Wielkanoc
Szampan to alkohol, który znakomicie sprawdzi się podczas Niedzieli Wielkanocnej. Trunek ten świetnie komponuje się ze wszystkimi tradycyjnymi, świątecznymi potrawami — od jajek, przez białą kiełbasę, aż po szynkę i majonez. Zasługą tego jest jego kwasowość. W okresie wielkanocnym dobrze sprawdzą się alkohole o nutach chlebowo-tostowych. Bardzo dobrze pasować będą one do pasztetów oraz chrzanu.
Rum na Wielkanoc
Nic nie stoi również na przeszkodzie, by w okresie wielkanocnym sięgnąć po rum. Świetnie sprawdzać będzie się on w szczególności podczas popołudniowych czy wieczornych spotkań. Trunek ten połączyć można na przykład z wspomnianym już likierem jajecznym. Z ajerkoniakiem najlepiej smakować będzie aromatyczny rum starzony lub alkohol z dodatkiem przypraw korzennych.
Gin na Wielkanoc
Podczas Wielkanocy delektować można się również alkoholem, jakim jest gin. Doskonale smakować będzie on jako element świątecznego koktajlu. Składniki niezbędne do jego wykonania to: 60 ml ginu, 30 ml tłustej śmietanki, 15 ml soku z cytryny, 15 ml soku z limonki, 1 kurze białko, 2 łyżeczki drobno zmielonego cukru, 0,5 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy oraz woda gazowana do uzupełnienia. Wszystkie składniki poza wodą umieść w shakerze i wstrząśnij. Przelej do wysokiej szklanki, uzupełniając wodą gazowaną.
Jaki alkohol na Wielkanoc — 2 konkretne propozycje
Jakie alkohole wielkanocne warto zaserwować? Pierwsza propozycja to wino białe Viajero Chile Riesling Gran Reserva Valle De Leyda. Ten wytrawny, chilijski Riesling zawiera 13,5% alkoholu. Wyczuwalne są tu aromaty owoców cytrusowych, grejpfrutów, brzoskwiń oraz moreli. Wino to ma owocowy, soczysty smak.
Druga propozycja to wino musujące Arestel Brut Reserva. To lekki, wyprodukowany w Hiszpanii trunek, który zawiera 11% alkoholu. Pachnie on dojrzałymi jabłkami, grejpfrutem, prażonym migdałami i ciastem drożdżowym. W smaku wino jest zrównoważone i wytrawne.
Z naszego bloga dowiesz się również, jaki alkohol kupić na Walentynki i jakiego rodzaju trunki najlepiej sprawdzają się w karnawale.
Jak widać, w okresie wielkanocnym zaserwować można niemalże dowolny alkohol — od wina, przez wódkę, aż po gin. Jedyne, o czym należy pamiętać przy jego wyborze to odpowiednie dopasowanie go do przygotowanego menu.