Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Nalewka z wiśni – jak zrobić ją w domu?

Nalewka z wiśni – jak zrobić ją w domu?

Na łamach naszego bloga piszemy o bardzo zróżnicowanych alkoholach, stanowiących ważne elementy tradycji wielu narodów. Na przykład o francuskim winie czy koniaku, szkockiej whisky, angielskim ginie czy karaibskim rumie. Często też skupiamy się na mocnych alkoholach uwielbianych przez naszych rodaków – jakościowej wódce czy miodzie o szlacheckim rodowodzie. A jeśli już o tradycji mowa, nie sposób nie nadmienić, że istotną częścią naszego kulinarnego kolorytu są nalewki. A zwłaszcza nalewka z wiśni, czyli popularna wiśniówka. I to właśnie jej poświęcamy ten tekst. Zachęcamy do lektury!

 

Nalewka z wiśni – odkryj sekret smaku i aromatu

Polskie alkohole stanowią ważną część kolekcji Winnicy Lidla. Regularnie dzielimy się z naszymi czytelnikami wiedzą dotyczącą świetnych wódek z naszego kraju (jak np. wódka premium Belvedere bądź liczne propozycje marki Dębowa Polska), tradycyjnych miodów pitnych, a nawet win (takich jak np. Pinot Noir, Winnica Niemczańska lub Riesling Extra Dry, Winnica Niemczańska). Jednakże w naszej kolekcji znajdują się również innego rodzaju polskie perełki. O czym mowa? Rzecz jasna o nalewkach!

W tej kategorii znajdziemy trunek taki jak wyborna wódka smakowa Beskidzka Karafka Czarna Porzeczka Bio, która swój niezrównany smak zawdzięcza połączeniu soczystych owoców czarnej porzeczki oraz krystalicznie czystej górskiej wody. Godną rozważenia alternatywę stanowi Beskidzka Karafka Aronia Bio o smaku, jak nietrudno się domyślić, aroniowym. No dobrze, jednak w naszym tekście interesuje nas przecież wiśnia. Na szczęście i tę znajdziemy w Winnicy – m.in. w szykownej butelce alkoholu Wódka Dalkowski Wiśniowa.

Tyle, jeśli chodzi o autoreklamę. Przejdźmy więc do nalewki z wiśni na spirytusie i wódce, którą każdy miłośnik mocnych trunków o owocowym smaku może przygotować we własnym domu. W dalszej części artykułu wyjaśnimy, jak zrobić nalewkę z wiśni na wódce i spirytusie. Teraz jednak skupmy się na jej opiewanych przez wielu cudownych właściwościach.

Sekret smaku nalewki z wiśni tkwi oczywiście w wykorzystanych do jej produkcji soczystych, słodkich wiśniach. Każdy z nas przynajmniej raz spotkał się ze zwyczajem nazywania tego domowego specjału „leczniczą nalewką z wiśni”. Jednak czy faktycznie nalewka z wiśni ma właściwości lecznicze? Winnica nie jest oczywiście portalem medycznym, dlatego nie będziemy wypowiadać się w imieniu lekarzy. Możemy jednak zreferować, o jakich prozdrowotnych właściwościach nalewki z wiśni mówią najczęściej jej entuzjaści.

Wiśnie wykorzystywane do produkcji nalewki na wódce i spirytusie są cennym źródłem witaminy C oraz B8. Znajdziemy w nich również polifenole i antocyjany, wykazujące działanie antyoksydacyjne i spowalniające tempo starzenia się komórek. Oprócz tego, myśląc o leczniczych nalewkach z wiśni, trzeba wspomnieć, że owoce te są cennym źródłem pierwiastków takich jak potas i miedź, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Co więcej, pisząc o cennych dla zdrowia właściwościach nalewki z wiśni, wypada wspomnieć, że pozytywny wpływ na organizm może mieć spożywanie niewielkich ilości alkoholu etylowego. A w ten przecież nalewka z wiśni na spirytusie i nalewka z wiśni na wódce, obfituje! O czym konkretnie mowa? Zazwyczaj wspomina się o stymulacji procesów trawiennych oraz pozytywnym wpływie na pracę układu krwionośnego. Przypominamy, że podobnie jak w przypadku każdego innego alkoholu wpływ pozytywny od wpływu negatywnego dzieli tylko kilka kieliszków! A zatem to sami możemy zadecydować o tym, czy możemy nazywać spożywany przez nas wiśniowy specjał leczniczą nalewką z wiśni.

No dobrze – przedstawiliśmy odpowiednio gwiazdę naszego artykułu i, mamy taką pewność, narobiliśmy wielu czytelnikom ochoty na jej degustację. A zatem jak zrobić nalewkę z wiśni?

 

Jak zrobić pyszną nalewkę z wiśni w domu?

Jeśli właśnie tym trunkiem, który pragniemy przygotować w domu, jest nalewka z wiśnijak zrobić ten specjał? Tłumacząc, jak zrobić nalewkę z wiśni krok po kroku, wymieńmy składniki, bez których, niezależnie od wersji przepisu, się nie obędzie. Zaliczamy do nich rzecz jasna wiśnie, cukier oraz alkohol. Czy to wszystko, o czym powinniśmy pamiętać? Musimy przecież także mieć w czym przyrządzić specjał – do tego celu wykorzystuje się gąsiory, czyli duże butelki z grubego szkła, zatykane korkiem, nazywane również balonami lub galonami. Co jeszcze potrzebujemy do stworzenia pysznej nalewki domowej z wiśni? Oczywiście drugie naczynie, do którego przefiltrujemy nalew po zakończeniu maceracji, filtr oraz butelki, do których przesączymy gotową nalewkę.

Jak zatem wygląda przygotowanie nalewki z wiśni krok po kroku? Pierwszym etapem jest maceracja. Zalejmy umieszczone w naczyniu (słoju lub gąsiorze) i pozbawione pestek wiśnie alkoholem (np. spirytusem i wódką w proporcjach 1:1, 1:2 lub mieszanką spirytusu i wody o stężaniu alkoholu rzędu 60–70%) i zostawmy całość w ciepłym, zacienionym miejscu na 6 tygodni. Co kilka dni potrząsajmy zbiornikiem.

Następnie powinniśmy przecedzić nalewkę z wiśni do innego naczynia (otrzymujemy w ten sposób nalew), a pozostałe w gąsiorze owoce zasypać cukrem i zostawić w spokoju na kilka kolejnych dni. Gdy cukier ulegnie rozpuszczeniu, możemy połączyć zawartość obu szklanych naczyń, oddzielając ciecz (syrop) od owoców, a następnie przecedzić nalewkę do szklanej butelki. Po około 2 miesiącach nalewka z wiśni okaże się gotowa do spożycia, choć smakować będzie najlepiej po roku! Jeśli zależy nam na wyjątkowej klarowności nalewki z wiśni, po upływie miesiąca możemy dokonać kolejnej filtracji, pozbywając się zebranego osadu.

 

Prosty przepis na domową nalewkę z wiśni

W sieci znajdziemy wiele różnych przepisów na nalewki z wiśni, różniące się od siebie nie tylko pod względem ilości i proporcji wykorzystywanych składników, lecz nawet sposobem maceracji (można np. od razu zalać wiśnie alkoholem i zasypać cukrem bądź najpierw zasypać cukrem, a później dodać alkohol). Żeby zatem nie wprowadzać większego zamieszania, dzielimy się jednym z popularnych przepisów na staropolską nalewkę z wiśni.

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg drylowanych wiśni
  • 0,5 l wódki
  • 0,5 l spirytusu
  • 0,2 kg cukru

PRZYGOTOWANIE:

Czyste i soczyste owoce umieśćmy w słoju, a następnie zalejmy je spirytusem. Naczynie, po zamknięciu, umieśćmy w ciepłym miejscu na przynajmniej 2–3 tygodnie. Następnie możemy zlać nalew do butelki, pozostałe wiśnie natomiast powinniśmy zasypać cukrem i podlać wódką. Po upływie 2 tygodni możemy połączyć syrop z nalewem, a następnie przefiltrować całość do butelki. Po upływie kilku tygodni nasza nalewka będzie gotowa do degustacji. Choć i w tym przypadku apelujemy o cierpliwość, która popłaca!

 

Jak zrobić nalewkę z wiśni z wykorzystaniem świeżych owoców

Czy nalewka z wiśni zasypanych cukrem, spirytusu i wódki powinna być produkowana z wiśni z pestkami? Koneserzy tego rodzaju trunków w większości przypadków są zgodni co do tego, że lepsza jest nalewka z wiśni drylowanych. Uwaga – niekiedy znajdziemy podpowiedź, by niewielką część owoców pozostawić z pestkami, co powinno nieco wzbogacić walory smakowe trunku. A co z nalewką z wiśni z liśćmi? Może ona stanowić wybór alternatywny dla klasycznej nalewki z wiśni zasypanych cukrem. Podgotujmy wiśnie wraz z liśćmi i cukrem zalane zimną wodą. Po ostudzeniu przelejmy do szklanej butelki i zostawmy na dwie doby w zacienionym miejscu. Następnie odcedźmy syrop, dodajmy spirytus i przelejmy całość do butelek. Po 8 tygodniach dojrzewania możemy wypróbować naszą nalewkę z wiśni z liśćmi!

 

Wiśniowa nalewka – idealna na prezent lub na chłodniejsze dni

Przygotowana przez nas nalewka z wiśni (czyli domowa wiśniówka) z pewnością zachwyci zziębniętych gości, którzy odwiedzą nasze progi. Co więcej, domowa nalewka z wiśni to również świetny pomysł na prezent – np. dla bliskiej nam osoby, za którą zdążyliśmy zatęsknić. Przecież wiśnia kojarzy nam się z miłością!

Domowa wiśniówka to bez dwóch zdań alkohol wart trudu związanego z jego produkcją. Wszelkie niedogodności wynagrodzą nam bowiem jej cudowny smak i właściwości rozgrzewające. Jeśli jednak masz ochotę na coś „z innej beczki”, sprawdź, jaka dobra whisky poleca się koneserom na naszej platformie. Przypominamy też, że rum na winnicalidla.pl cierpliwie czeka na odkrywców spragnionych nowych przygód!