Drinki Apres Ski
Może na początek wyjaśnijmy co oznacza to określenie i skąd się wzięło. Pochodzi z języka francuskiego i dosłownie oznacza "po nartach", czyli określa wszelkiego rodzaju aktywności jakie możemy realizować po zakończonym dniu na stoku. Mogą to być aktywności fizyczne, jak na przykład sauna, ale również aktywności duchowe, do których przewrotnie zaliczę konsumpcję drinków w dobrym towarzystwie.
Drinki apres ski powinny różnić się od typowych klasycznych koktajli. Powinny przede wszystkim rozgrzewać, dostarczać potrzebnych minerałów i być syte.
Przykładem koktajlu w sam raz na "postokowy" relaks i rozgrzanie, może być:
Bourbon Maple Cider
Potrzebne składniki:
- 50 ml Bourbon whiskey
- 100 ml cydr jabłkowy
- 15 ml syrop klonowy lub miód
- plaster imbiru
- świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Na dnie grubej szklanki lub kubka z uchem wygnieć obrany plaster imbiru. Dodaj Bourbon i syrop. Dokładnie wymieszaj. Dodaj gorący cydr. Na wierzch "skręć" trochę świeżego pieprzu.
Sugerowany alkohol:
Tequila Jelly
Potrzebne składniki na dwie porcje drinka:
- 100 ml tequila
- 200 ml wody
- 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 plastry imbiru
- 20 ml syropu wiśniowego
- szczypta mielonego cynamonu
Sposób przygotowania:
Na dnie szejkera wygnieć obrany imbir i zalej tequilą w celu zainfuzowania jej. Odstaw na bok. W tym czasie w rondelku zagotuj wodę ze skrobią. Dodaj szczyptę cynamonu oraz syrop. Następnie do szklanki lub kubka z uchem odcedź tequilę i zalej miksturą z rondelka. Dekorować możesz płatkami migdałów.
Sugerowany alkohol:
Hunter's Tea
Potrzebne składniki:
- 50 ml likier ziołowy
- 20 ml sok z limonki
- 15 ml syrop klonowy lub miód wielokwiatowy
- 50 ml zimnej czarnej herbaty
Sposób przygotowania:
Wstrząśnij mocno wszystkie składniki w szejkerze wypełnionym lodem. Odcedź do niskiego szkła na dużą bryłę lodu. Dekoruj skórką z cytryny.
Sugerowany alkohol:
Patryk Le Nart, Mójbar.pl
Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, bloga MojBar.pl i eventowego Bar Cateringu. Prowadzi największy na polskim YouTube kanał o tematyce koktajlowo-alkoholowej. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w MSBiS zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Od wielu lat sędziuje i prowadzi konkursy barmańskie. Doradza nowopowstającym barowym biznesom oraz pomaga wprowadzać i popularyzować nowe produkty na polskim rynku. Autor i konsultant licznych publikacji prasowych oraz ekspert w audycjach radiowych i telewizyjnych. Występuje w roli konferansjera prowadząc różnego rodzaju eventy, a także konkursy barmańskie. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce prywatnej ich kolekcji.