Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Drinki Apres Ski

 

Może na początek wyjaśnijmy co oznacza to określenie i skąd się wzięło. Pochodzi z języka francuskiego i dosłownie oznacza "po nartach", czyli określa wszelkiego rodzaju aktywności jakie możemy realizować po zakończonym dniu na stoku. Mogą to być aktywności fizyczne, jak na przykład sauna, ale również aktywności duchowe, do których przewrotnie zaliczę konsumpcję drinków w dobrym towarzystwie.

 

Drinki apres ski powinny różnić się od typowych klasycznych koktajli. Powinny przede wszystkim rozgrzewać, dostarczać potrzebnych minerałów i być syte.

Przykładem koktajlu w sam raz na "postokowy" relaks i rozgrzanie, może być:

 

Bourbon Maple Cider

Potrzebne składniki:

  • 50 ml Bourbon whiskey
  • 100 ml cydr jabłkowy
  • 15 ml syrop klonowy lub miód
  • plaster imbiru
  • świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Na dnie grubej szklanki lub kubka z uchem wygnieć obrany plaster imbiru. Dodaj Bourbon i syrop. Dokładnie wymieszaj. Dodaj gorący cydr. Na wierzch "skręć" trochę świeżego pieprzu.

 

 

Sugerowany alkohol:

 

 

Tequila Jelly

Potrzebne składniki na dwie porcje drinka:

  • 100 ml tequila
  • 200 ml wody
  • 3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 2 plastry imbiru
  • 20 ml syropu wiśniowego
  • szczypta mielonego cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Na dnie szejkera wygnieć obrany imbir i zalej tequilą w celu zainfuzowania jej. Odstaw na bok. W tym czasie w rondelku zagotuj wodę ze skrobią. Dodaj szczyptę cynamonu oraz syrop. Następnie do szklanki lub kubka z uchem odcedź tequilę i zalej miksturą z rondelka. Dekorować możesz płatkami migdałów.

 

Hunter's Tea

Potrzebne składniki:

  • 50 ml likier ziołowy
  • 20 ml sok z limonki
  • 15 ml syrop klonowy lub miód wielokwiatowy
  • 50 ml zimnej czarnej herbaty

 

Sposób przygotowania:

Wstrząśnij mocno wszystkie składniki w szejkerze wypełnionym lodem. Odcedź do niskiego szkła na dużą bryłę lodu. Dekoruj skórką z cytryny.

 

 

Sugerowany alkohol:

 

Patryk Le Nart, Mójbar.pl

 

Dyrektor i założyciel Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów, bloga MojBar.pl i eventowego Bar Cateringu. Prowadzi największy na polskim YouTube kanał o tematyce koktajlowo-alkoholowej. Sprawuje nadzór programowy nad prowadzonymi w MSBiS zajęciami. Posiada wykształcenie kierunkowe zdobyte w USA i wieloletnie doświadczenie zawodowe w najlepszych lokalach Nowego Jorku. Od wielu lat sędziuje i prowadzi konkursy barmańskie. Doradza nowopowstającym barowym biznesom oraz pomaga wprowadzać i popularyzować nowe produkty na polskim rynku. Autor i konsultant licznych publikacji prasowych oraz ekspert w audycjach radiowych i telewizyjnych. Występuje w roli konferansjera prowadząc różnego rodzaju eventy, a także konkursy barmańskie. Miłośnik barmaństwa na najwyższym poziomie, znawca wykwintnych alkoholi i właściciel największej w Polsce prywatnej ich kolekcji.