Nastrój się na Święta z naszą koktajlową playlistą!
Grudzień to miesiąc pełen spotkań z rodziną i przyjaciółmi oraz firmowych przyjęć. To także sezon na zimowe klasyki, takie jak grzane wino i „Last Christmas” w głośnikach. Tradycje są wspaniałe, ale czasem zwyczajnie przychodzi ochota na zmianę nuty smakowej. Odśwież z nami świąteczną playlistę koktajli, poznaj nasze przepisy i dobrane do nich utwory, które urozmaicą oczekiwanie na pierwszą gwiazdkę.
Karmelowo-jabłkowy Hot Toddy + Donny Hathaway „This Christmas”
Ciepły i karmelowy jak głos Donny’ego Hathaway’a – w sam raz na rozgrzewkę przed sezonem świątecznym i na chłodne wieczory. Karmelowy Hot Toddy to propozycja dla tych, którzy lubią mocne, rozgrzewające aromaty i długie rozmowy przy kominku.
Składniki:
60 ml whiskey
180 ml cydru
2 łyżeczki sosu karmeloweg
1 jabłko pokrojone w plasterki
Kilka lasek cynamonu
Sposób przygotowania:
Do małego rondelka wlej cydr, dodaj 4 plastry jabłka oraz laski cynamonu. Wyłącz tuż przed zagotowaniem składników.
Weź duży kubek i oblej jego ścianki sosem karmelowym.
Dolej whisky i uzupełnij gorącym cydrem jabłkowym.
Udekoruj plastrami jabłka i laską cynamonu.
Winnica Lidla poleca:
Mistletoe Kiss + „Sugar Cookie” by Sugar & The Hi Lows
Mistletoe Kiss, czyli całus pod jemiołą – ten drink o wdzięcznej nazwie bezbłędnie zrównoważy smak świątecznych ciast, ciasteczek i pierniczków. Sprawdzi się też doskonale, jako łamacz lodów podczas firmowego śledzika. Zamów kawałek „Sugar Cookie” u dj’a, stań pod jemiołą i skosztuj Mistletoe Kiss – uniesienie gwarantowane!
Składniki:
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
Kilka gałązek rozmarynu
90 ml wódki
15 ml soku z cytryny
30-60 ml rozmarynowego syropu cukrowego (przepis poniżej)
Woda gazowana
Świeża żurawina i gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotuj rozmarynowy syrop cukrowy. Do dzbanka wlej wódkę, dodaj sok z cytryny i syrop rozmarynowy. Zamieszaj. Nalej drinki do ¾ wysokości szklanki z lodem. Uzupełnij wodą mineralną. Wrzuć kilka owoców żurawiny, a z gałązki rozmarynu zrób mieszadełko.
Stań pod jemiołą i zobacz, co się wydarzy.
Jak zrobić rozmarynowy syrop cukrowy?
Zagotuj wode z cukrem przez 5 minut, a następnie dorzuć gałązkę rozmarynu. Wystudź.
Winnica Lidla poleca:
White Christmas Mojito + „Mele Kalikimaka” by Bing Crosby and The Andrews Sisters
Co powiecie na Boże Narodzenie pod palmami? Zamiast rozgrzewającego grzańca proponujemy orzeźwiające White Christmas Mojito i hawajską muzykę w tle! Jeśli dopiero planujecie pieczenie pierniczków i macie ochotę na subtelny akcent świąteczny – spróbujcie mojito z mlekiem kokosowym!
Składniki:
1 miarka białego rumu
1 miarka Malibu
3 miarki mleka kokosowego z puszki
1/2 limonki
kilka listków świeżej mięty
1 łyżka cukru
woda gazowana
Do dekoracji:
listki mięty, ziarna granatu
Sposób przygotowania:
Limonkę pokroić na mniejsze części, włożyć do moździerza i utrzeć wraz z miętą i cukrem.
Powstały aromatyczny sok przelać do shakera, dodać oba rodzaje rumu, mleko kokosowe i lód.
Wstrząsać energicznie przez kilka chwil, aż składniki dokładnie się połączą.
Koktajl przecedzić do niskich szklanek, udekorować liśćmi mięty i ziarenkami granatu.
Winnica Lidla poleca:
Świąteczna Sangria + „Feliz Navidad” Kacey Musgraves
Lekka, orzeźwiająca sangria oraz dźwięki hiszpańskiej gitary mogą wprawić w równie świąteczny nastrój, co grzane wino i Last Christmas. Odrobina cynamonu, pomarańcze, rozmaryn i żurawina sprawią, że grudniowe przyjęcia nabiorą indywidualnego charakteru.
Składniki:
2 butelki czerwonego wina (Merlot, Cabernet Sauvignon)
1 szklanka likieru Cointreau lub Triple Sec
5 szklanek soku żurawinowego
30 ml żurawinowo-pomarańczowego syropu cukrowego
(przepis poniżej)
Sok z 1 cytryny
3 Laski cynamonu
Plastry z 2 pomarańczy
Garść żurawiny (świeżej lub mrożonej)
Sposób przygotowania:
Do dużego dzbanka wlej syrop żurawinowo-pomarańczowy, czerwone wino sok żurawinowy, likier pomarańczowy, sok z cytryny. Dodaj laski cynamonu, plastry pomarańczy oraz świeże lub mrożone owoce żurawiny.
Wstaw świąteczną sangrię do lodówki – niech ochłonie przed imprezą.
Jak zrobić żurawinowo-pomarańczowy syrop cukrowy?
Do garnka z wodą dodaj cukier, żurawinę, skórkę pomarańczy oraz laski cynamonu. Doprowadź mikstruę do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień i gotuj, aż żurawina zmięknie (5-7 minut). Przecedź przez sitko z drobnymi oczkami. Odstaw syrop do wystudzenia.
Winnica Lidla poleca:
Piernikowy White Russian + Tyler The Creator, „I Am the Grinch” (feat. Fletcher Jones)
Nawet największy świąteczny Grinch (czyli świąteczny sceptyk, który zielenieje słysząc dzwonki sań) nie oprze się pierniczkowej wersji legendarnego White Russian z aromatem wanilii i goździków. Gęsty i esencjonalny jak hip-hopowy beat w kawałku „I Am the Grinch” koktajl na bazie likieru Kahlua i śmietanki skruszy wszelki serca lód.
Składniki:
60 ml likieru Kahlua
45 ml mleka lub śmietanki do kawy
20 ml wódki waniliowej Absolut Vanilia
¼ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki cynamonu
szczypta mielonych goździków
szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Do szklanki wlej wódkę, dodaj imbir, cynamon, goździki I gałkę muszkatołową.
Połącz składniki, mieszając.
Dodaj Kahluę, a następnie mleko.
Zamieszaj i dodaj lód.
Udekoruj laską cynamonu I świątecznym pierniczkiem.
Wesołych Świąt bez zbędnego zamieszania, Odkrywcy!