Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Nastrój się na Święta z naszą koktajlową playlistą!

 

Grudzień to miesiąc pełen spotkań z rodziną i przyjaciółmi oraz firmowych przyjęć. To także sezon na zimowe klasyki, takie jak grzane wino i „Last Christmas” w głośnikach. Tradycje są wspaniałe, ale czasem zwyczajnie przychodzi ochota na zmianę nuty smakowej. Odśwież z nami świąteczną playlistę koktajli, poznaj nasze przepisy i dobrane do nich utwory, które urozmaicą oczekiwanie na pierwszą gwiazdkę.
 

Karmelowo-jabłkowy Hot Toddy + Donny Hathaway „This Christmas”


Ciepły i karmelowy jak głos Donny’ego Hathaway’a – w sam raz na rozgrzewkę przed sezonem świątecznym i na chłodne wieczory. Karmelowy Hot Toddy to propozycja dla tych, którzy lubią mocne, rozgrzewające aromaty i długie rozmowy przy kominku.

Składniki:

60 ml whiskey

180 ml cydru

2 łyżeczki sosu karmeloweg

1 jabłko pokrojone w plasterki

Kilka lasek cynamonu

 

Sposób przygotowania:

Do małego rondelka wlej cydr, dodaj 4 plastry jabłka oraz laski cynamonu. Wyłącz tuż przed zagotowaniem składników.

Weź duży kubek i oblej jego ścianki sosem karmelowym.

Dolej whisky i uzupełnij gorącym cydrem jabłkowym.

Udekoruj plastrami jabłka i laską cynamonu.
 

Mistletoe Kiss + „Sugar Cookie” by Sugar & The Hi Lows
 

Mistletoe Kiss, czyli całus pod jemiołą – ten drink o wdzięcznej nazwie bezbłędnie zrównoważy smak świątecznych ciast, ciasteczek i pierniczków. Sprawdzi się też doskonale, jako łamacz lodów podczas firmowego śledzika. Zamów kawałek „Sugar Cookie” u dj’a, stań pod jemiołą i skosztuj Mistletoe Kiss – uniesienie gwarantowane!
 

Składniki:

1/2 szklanki wody

1/2 szklanki cukru

Kilka gałązek rozmarynu

90 ml wódki

15 ml soku z cytryny

30-60 ml rozmarynowego syropu cukrowego (przepis poniżej)

Woda gazowana

Świeża żurawina i gałązki rozmarynu

 

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności przygotuj rozmarynowy syrop cukrowy. Do dzbanka wlej wódkę, dodaj sok z cytryny i syrop rozmarynowy. Zamieszaj. Nalej drinki do ¾ wysokości szklanki z lodem. Uzupełnij wodą mineralną. Wrzuć kilka owoców żurawiny, a z gałązki rozmarynu zrób mieszadełko.

Stań pod jemiołą i zobacz, co się wydarzy.
 

Jak zrobić rozmarynowy syrop cukrowy?
 

Zagotuj wode z cukrem przez 5 minut, a następnie dorzuć gałązkę rozmarynu. Wystudź.
 

White Christmas Mojito + „Mele Kalikimaka” by Bing Crosby and The Andrews Sisters
 

Co powiecie na Boże Narodzenie pod palmami? Zamiast rozgrzewającego grzańca proponujemy orzeźwiające White Christmas Mojito i hawajską muzykę w tle! Jeśli dopiero planujecie pieczenie pierniczków i macie ochotę na subtelny akcent świąteczny – spróbujcie mojito z mlekiem kokosowym!
 

Składniki:

1 miarka białego rumu

1 miarka Malibu

3 miarki mleka kokosowego z puszki

1/2 limonki

kilka listków świeżej mięty

1 łyżka cukru

woda gazowana

 

Do dekoracji:

listki mięty, ziarna granatu

 

Sposób przygotowania:

Limonkę pokroić na mniejsze części, włożyć do moździerza i utrzeć wraz z miętą i cukrem.

Powstały aromatyczny sok przelać do shakera, dodać oba rodzaje rumu, mleko kokosowe i lód.

Wstrząsać energicznie przez kilka chwil, aż składniki dokładnie się połączą.

Koktajl przecedzić do niskich szklanek, udekorować liśćmi mięty i ziarenkami granatu.
 

Świąteczna Sangria + „Feliz Navidad” Kacey Musgraves


Lekka, orzeźwiająca sangria oraz dźwięki hiszpańskiej gitary mogą wprawić w równie świąteczny nastrój, co grzane wino i Last Christmas. Odrobina cynamonu, pomarańcze, rozmaryn i żurawina sprawią, że grudniowe przyjęcia nabiorą indywidualnego charakteru.
 

Składniki:

2 butelki czerwonego wina (Merlot, Cabernet Sauvignon)

1 szklanka likieru Cointreau lub Triple Sec

5 szklanek soku żurawinowego

30 ml żurawinowo-pomarańczowego syropu cukrowego

(przepis poniżej)

Sok z 1 cytryny

3 Laski cynamonu

Plastry z 2 pomarańczy

Garść żurawiny (świeżej lub mrożonej)

 

Sposób przygotowania:

Do dużego dzbanka wlej syrop żurawinowo-pomarańczowy, czerwone wino sok żurawinowy, likier pomarańczowy, sok z cytryny. Dodaj laski cynamonu, plastry pomarańczy oraz świeże lub mrożone owoce żurawiny.

Wstaw świąteczną sangrię do lodówki – niech ochłonie przed imprezą.
 

Jak zrobić żurawinowo-pomarańczowy syrop cukrowy?

 

Do garnka z wodą dodaj cukier, żurawinę, skórkę pomarańczy oraz laski cynamonu. Doprowadź mikstruę do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień i gotuj, aż żurawina zmięknie (5-7 minut). Przecedź przez sitko z drobnymi oczkami. Odstaw syrop do wystudzenia.
 

Piernikowy White Russian + Tyler The Creator, „I Am the Grinch” (feat. Fletcher Jones)
 


Nawet największy świąteczny Grinch (czyli świąteczny sceptyk, który zielenieje słysząc dzwonki sań) nie oprze się pierniczkowej wersji legendarnego White Russian z aromatem wanilii i goździków. Gęsty i esencjonalny jak hip-hopowy beat w kawałku „I Am the Grinch” koktajl na bazie likieru Kahlua i śmietanki skruszy wszelki serca lód.
 

Składniki:

60 ml likieru Kahlua

45 ml mleka lub śmietanki do kawy

20 ml wódki waniliowej Absolut Vanilia

¼ łyżeczki imbiru

¼ łyżeczki cynamonu

szczypta mielonych goździków

szczypta gałki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania:

Do szklanki wlej wódkę, dodaj imbir, cynamon, goździki I gałkę muszkatołową.

Połącz składniki, mieszając.

Dodaj Kahluę, a następnie mleko.

Zamieszaj i dodaj lód.

Udekoruj laską cynamonu I świątecznym pierniczkiem.
 

 

Wesołych Świąt bez zbędnego zamieszania, Odkrywcy!