Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych i niezwykle cenionych kuchni na świecie. Swą popularność zawdzięcza przede wszystkim wysokiej jakości produktom, a także niepowtarzalnym smakom i zapachom. W kuchni włoskiej królują przyprawy, aromatyczne zioła i świeże warzywa. Jej specjalnością są również potrawy mączne, dania rybne, a także owoce morza. Ale to, co pierwsze przychodzi na myśl, kiedy myślimy o słonecznej Italii, to przede wszystkim pizza i makarony, w różnej postaci, i w towarzystwie wybornego wina. Co kryje w sobie ta śródziemnomorska kuchnia i jakich dań powinieneś skosztować, będąc we Włoszech?


Sekrety kuchni włoskiej

Włoskie jedzenie charakteryzuje dość duża różnorodność. Na północy kraju podstawę codziennego menu stanowi przede wszystkim ryż oraz polenta. Zdecydowanie częściej stosuje się tutaj również masło. Na południu z kolei króluje oliwa i niezliczone gatunki makaronów. Sycylia i Siena słyną z deserów, Bolonia może pochwalić się słynnym sosem, znanym na całym świecie jako bolognese, Emilia-Romania z kolei serwuje najlepsze we Włoszech faszerowane pierożki, a Neapol dumnie nazywany jest ojczyzną pizzy.

Podstawę kuchni włoskiej stanowią świeże i aromatyczne pomidory, a także przyprawy takie jak bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, kolendra czy estragon. Nie można zapomnieć również o prawdziwym cappuccino czy włoskich winach produkowanych w wielu regionach kraju.

Tradycyjne potrawy kuchni włoskiej mają swoich zwolenników na całym świecie. Włoska kuchnia szturmem wkroczyła także do polskich domów. Niestety, dania przyrządzane w naszym kraju, nie zawsze przypominają te określane mianem typowych na południu Europy. Jeżeli zatem na mapie Twoich podróżniczych marzeń znajduje się słoneczna Italia, koniecznie musisz poznać tajniki kuchni włoskiej.

Co warto zjeść we Włoszech?

Pizza

Włoska pizza to danie rozpowszechnione na całym świecie, ale tylko we Włoszech możesz poznasz jego prawdziwe oblicze. W wersji podstawowej jest to cienki placek zrobiony z wytrawnego drożdżowego ciasta, nazywanego po włosku focaccia, którego smaruje się sosem pomidorowym i podaje z serem mozzarella oraz aromatycznymi ziołami. Istnieje wiele odmian pizzy. Najpopularniejszą z nich jest pizza Margherita, która zawiera w swoim składzie pomidory, plasterki mozzarelli, a także oliwę i świeżą bazylię.

Jeżeli wybierasz się do Neapolu, koniecznie musisz spróbować pizzy neapolitańskiej. Jest to oryginalna włoska pizza, przyrządzana z lokalnych składników, do których należy z całą pewnością zaliczyć pomidory San Marzano czy mozzarellę z mleka bawolic. Nieco inna z kolei jest pizza sycylijska, którą wyróżnia przede wszystkim prostokątny kształt. Ser w tym przypadku ukryty jest pod sosem, a sama pizza zawiera raczej niewiele dodatków. We Włoszech znana jest pod nazwą sfincione.

Spaghetti

Podstawę dań typowej kuchni włoskiej stanowi także spaghetti, a więc długi cienki makaron podawany z sosem i posypany serem, najczęściej słynnym parmezanem lub pecorino. Spaghetti podaje się zazwyczaj z sosem carbonara, przyrządzanym z boczku, żółtka, parmezanu, oliwy, sera owczego pecorino, a także soli i pieprzu. Podane w ten sposób danie cieszy się dużą popularnością także w Polsce.

Do specjalności kuchni włoskiej zalicza się także wspomniane wcześniej bolognese, a więc mięsny sos połączony z warzywami, pomidorami, oliwą oraz czerwonym winem. Sos boloński serwowany jest najczęściej z makaronem tagliatelle. Spaghetti może być także podawane z sosem pleśniowym, który przygotowuje się ze śmietany, sera Rokpol, a także cebuli i przypraw.

Lasagne

Jeżeli zastanawiasz się nad tym, co dobrego zjeść we Włoszech, nie zapomnij o potrawie, jaką jest lasagne, a więc makaron występujący w postaci dużych, prostokątnych płatów, serwowany najczęściej jako danie w formie zapiekanki. Farsz zapiekanki stanowią warstwy sosu pomidorowego z mięsem, sera oraz beszamelu, które układa się aż do wyczerpania składników. Lasagne można podawać także w wersji wegetariańskiej. Do najbardziej popularnych, typowych odmian tej potrawy należą: lasagne napoli oraz bolognese.

Risotto

Kolejna obowiązkowa potrawa we włoskim menu to słynne risotto, obok którego nie można przejść obojętnie. Danie to jest szczególnie popularne na północy kraju. Risotto gotuje się z dodatkiem bulionu oraz pomidorów tak długo, aż uzyska się kremową konsystencję. Do potrawy tej bardzo często dodaje się również masło, cebulę oraz wino, które sprawia, że risotto ma bardzo charakterystyczny smak. Jest to jeden z najbardziej popularnych sposobów przygotowywania ryżu we Włoszech. Serwuje się je przed daniem głównym, zamiennie z makaronem lub zupą.

Jakich włoskich win warto spróbować?

Kuchni włoskiej nie byłoby również bez wina, które stanowi około 20% światowej produkcji. Jednym z najstarszych regionów winiarskich jest Toskania, która słynie przede wszystkim ze znanego na całym świecie czerwonego wina Chianti. Warto spróbować też innych toskańskich win: Brunello di Montalcino, czy Vino Nobile di Montepulciano. Ci, którzy preferują delikatne wina musujące, powinni sięgnąć po te produkowane w Dolinie Aosty. Region ten słynie z deserowych win wytwarzanych ze szczepu Moscato.

Dostępne w całkiem przystępnej cenie Montepulciano d’Abruzzo to prawdziwa chluba Abruzji - wytrawne czerwone wino, które charakteryzuje się niezwykle świeżym, owocowym aromatem. Do najbardziej znanych sycylijskich win zalicza się Nero d’Avola oraz wino Marsala. Z Piemontu z kolei pochodzą słynne wina Barolo oraz Barbaresco - dość mocne i cierpkie, a także Asti - słodkie wino musujące, które podaje się zazwyczaj do deseru. Najbardziej znane na całym świecie włoskie wina produkuje również Trydent – dość ciężkie, czerwone, ze śliwkowym lub truskawkowym posmakiem, a także białe, które są raczej lekkie i orzeźwiające. Nie zapominajmy również o legendarnym Prosecco.

Włoskie potrawy charakteryzuje bogata paleta smaków i aromatów. Kuchnia Południa zaliczana jest do najbardziej popularnych i najchętniej powielanych kuchni na świecie. Przygotowanie iście włoskiego posiłku to sztuka sama w sobie, dlatego jeśli zamierzasz jej zaznać, koniecznie musisz obrać ten podróżniczy kierunek. Buon appetito!