Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino z regionu Piemont

Graniczący ze Szwajcarią i Włochami Piemont jest domem największego wina Włoch, słynnego i kosztownego Barolo. Nie trzeba jednak wydawać fortuny, by skosztować dobrych piemonckich win. Zawsze warto sięgnąć po niesamowicie wszechstronną Barberę czy Dolcetto. Z białych bez wątpienia na wyróżnienie zasługują Roero Arneis oraz Gavi, które świetnie radzą sobie w połączeniach z rybami i białymi mięsami. Zaś miłośnicy słodkich win swoją przystań odnajdą w leciutkim, musującym Moscato d’Asti, które idealnie smakuje z pączkami z różą.

5 produktów

na stronę
    • Wytrawne
    • Białe, Musujące
    • Włochy
    • 3/5 Intensywność
    • Chardonnay, Pinot Noir
    Gancia Brut Cuvée 18 Mesi | 0,7L | 12%
    Tradycja wyrobu win musujących w Piemoncie ma już ponad 170 lat, a jej prekursorem był Carlo Gancia, który w roku 1850 założył własną winiarnię. Wino Gancia 18 Mesi Brut zostało wyprodukowane z winogron Pinot Noir i Chardonnay przy użyciu metody tradycyjnej, tzn. takiej samej jaką wykorzystuje się w...
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Włochy
    • Nebbiolo
    Barolo Riserva DOCG

    Ocena

    Ocena:
    80%
    Wino typu "ciut do nieba'. Ma wszystko to, co barolo mieć powinno: złożone aromaty (jagody, tytoń, przyprawy, kwiaty), spinającą kwasowość i ostre, ale przyjemne taniny. Natomiast cały czas czuć niedosyt, bo ten szczep ma o wiele więcej do zaprezentowania. Niemniej w tej cenie to rewelacja! Polecany zakup. Michał

    Wino

    Barolo Riserva DOCG

    89,99 zł
    750ml

5 produktów

na stronę

Leżący u stóp Alp, przy granicy z Francją i Szwajcarią Piemont, jest ojczyzną wielu naprawdę wyśmienitych, włoskich win. Większość piemonckich upraw winorośli znajduje się na południowy wschód od stolicy regionu – Turynu. Pozostałe rozrzucone są po całym regionie. Łącznie w Piemoncie oznaczonych zostało 55 apelacji o statusie DOC i DOCG. Pod względem geograficznym Piemont cechuje górzyste ukształtowaniu terenu, długie, chłodne zimy oraz czasami deszczowe lato i słoneczna, łagodna jesień.

 

Wina z Piemontu

Wina Piemontu powstają z szeregu uprawianych lokalnie czerwonych i białych odmian winorośli. Najbardziej rozpowszechnione w Piemoncie, czerwone szczepy to Nebbiolo, Barbera, Dolcetto,   Freisa, Brachetto i Vespolina. Z kolei wśród odmian białych, w regionie tym królują Cortese, Arneis, Erbaluce, Malvasia, Moscato Bianco i Chardonnay.

 

To właśnie w Piemoncie powstaje chyba najbardziej znane włoskie wino – Barolo. To wytrawne, czerwone wino powstaje z odmiany Nebbiolo. Pochodzi z dwóch apelacji w prowincji Cuneo – Barolo DOCG i Barolo Riserva DOCG. Barolo jest jednym z najdroższych włoskich win, a jego walory smakowe idą najczęściej w parze z ceną.  Barolo DOCG powstaje wyłącznie na bazie winogron Nebbiolo. Jest to wino bogate w taniny, o stosunkowo wysokiej kwasowości. Wyczuwalne są w nim aromaty wiśni, róży, fiołków, trufli i popiołu. 

 

Barolo to jednak nie jedyne wino z Piemontu o światowej sławie. Miłośnicy wina czerwonego mogą sięgnąć również po Barbaresco. Istnieje nawet powiedzenie mówiące o tym, że Barolo jest królem wina, a Barbaresco królową. Wino to również powstaje z odmiany Nebbiolo, w niektórych przypadkach jest nieco delikatniejsze od Barolo i dojrzewa szybciej. Barbaresco stanowi świetne uzupełnienie takich dań jak pieczona wołowina, królik, gęsina czy potrawy z grzybami. Warto zaznaczyć, że zarówno Barolo, jak i Barbaresco są trunkami nadającymi się do długiego dojrzewania.

 

Producenci win z Piemontu nie zaniedbują również zwolenników białego wina. Jednym z najbardziej znanych, białych win z Piemontu jest Gavi. Wino to powstaje z odmiany Cortese i cechuje się rześkim, mineralnym smakiem. Na stole, Gavi sprawdzi się w towarzystwie ryb i owoców morza.

 

Kolejną godną uwagi propozycją na liście win z Piemontu jest niezwykle lekkie i delikatne, musujące wino Moscato d’Asti. Do jego produkcji używa się białej odmiany winorośli Moscato Bianco. Bardzo charakterystyczna dla Moscato d’Asti jest niska zawartość alkoholu, zwykle w okolicach zaledwie 5,5 do 7%.

 

Butelka wybornego Barolo to nie mały wydatek, jednak możemy spróbować świetnych win z Piemontu, nie wydając fortuny. W dużo bardziej przyjaznym przedziale cenowym znajdują się białe wina Gavi, czerwone Dolcetto czy Barbera.