Graniczący ze Szwajcarią i Włochami Piemont jest domem największego wina Włoch, słynnego i kosztownego Barolo. Nie trzeba jednak wydawać fortuny, by skosztować dobrych piemonckich win. Zawsze warto sięgnąć po niesamowicie wszechstronną Barberę czy Dolcetto. Z białych bez wątpienia na wyróżnienie zasługują Roero Arneis oraz Gavi, które świetnie radzą sobie w połączeniach z rybami i białymi mięsami. Zaś miłośnicy słodkich win swoją przystań odnajdą w leciutkim, musującym Moscato d’Asti, które idealnie smakuje z pączkami z różą.
Zarezerwuj teraz - odbierz i opłać już w następnym dniu roboczym w wybranym sklepie Lidl!*
*96% rezerwacji jest realizowanych w jeden dzień roboczy.
Roero Arneis “Anterisio” od Cascina Chicco to białe wino z apelacji Roero DOCG, położonej w Piemoncie, we Włoszech. Odmiana Arneis, nazywana „białym nebbiolo”, jest jedną z najbardziej charakterystycznych dla tego obszaru, a wina z niej wyprodukowane zyskują uznanie za elegancję bukietu oraz subteln...
Langhe Nebbiolo to czerwone wino produkowane w Piemoncie, w północnych Włoszech. Wino powstaje z tej samej odmiany, z której słyną prestiżowe apelacje Barolo i Barbaresco. Wina te znane są z mocnych tanin i wyraźnej kwasowości, dzięki czemu nadają się do długiego starzenia. Langhe Nebbiolo jest uważ...
Białe wino z regionu Roero w Piemoncie, wyprodukowane z odmiany Arneis. Odmiana ta, uprawiana jest na glebach bogatych w piaski, glinę i wapnienie. Winogrona w Borgo Lame zbierane są ręcznie, a ich staranne przetwarzanie obejmuje chłodzenie do 10-12°C, macerację na zimno trwającą 10-12 godzin oraz d...
Typowy przedstawiciel tego rodzaju win. Może nie jest na najwyższym poziomie jakości dla Moscato d’Asti, ale to naprawdę dobre wino. Znakomite na lato oraz osób lubiących słodkie, delikatne i gazowane wina. Polecam za tą kwotę.
ARKADIUSZ
Roero Arneis to białe wino pochodzące z regionu Piemont w północnych Włoszech. Nazwa "Arneis" odnosi się do odmiany winorośli, z której zostało wyprodukowane, natomiast “Roero” oznacza piemonckie wzgórza, znane z unikalnych cech glebowych i klimatycznych. Piaszczyste, bogate w wapień tereny pozwalaj...
Leżący u stóp Alp, przy granicy z Francją i Szwajcarią Piemont, jest ojczyzną wielu naprawdę wyśmienitych, włoskich win. Większość piemonckich upraw winorośli znajduje się na południowy wschód od stolicy regionu – Turynu. Pozostałe rozrzucone są po całym regionie. Łącznie w Piemoncie oznaczonych zostało 55 apelacji o statusie DOC i DOCG. Pod względem geograficznym Piemont cechuje górzyste ukształtowaniu terenu, długie, chłodne zimy oraz czasami deszczowe lato i słoneczna, łagodna jesień.
Wina z Piemontu
Wina Piemontu powstają z szeregu uprawianych lokalnie czerwonych i białych odmian winorośli. Najbardziej rozpowszechnione w Piemoncie, czerwone szczepy to Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Freisa, Brachetto i Vespolina. Z kolei wśród odmian białych, w regionie tym królują Cortese, Arneis, Erbaluce, Malvasia, Moscato Bianco i Chardonnay.
To właśnie w Piemoncie powstaje chyba najbardziej znane włoskie wino – Barolo. To wytrawne, czerwone wino powstaje z odmiany Nebbiolo. Pochodzi z dwóch apelacji w prowincji Cuneo – Barolo DOCG i Barolo Riserva DOCG. Barolo jest jednym z najdroższych włoskich win, a jego walory smakowe idą najczęściej w parze z ceną. Barolo DOCG powstaje wyłącznie na bazie winogron Nebbiolo. Jest to wino bogate w taniny, o stosunkowo wysokiej kwasowości. Wyczuwalne są w nim aromaty wiśni, róży, fiołków, trufli i popiołu.
Barolo to jednak nie jedyne wino z Piemontu o światowej sławie. Miłośnicy wina czerwonego mogą sięgnąć również po Barbaresco. Istnieje nawet powiedzenie mówiące o tym, że Barolo jest królem wina, a Barbaresco królową. Wino to również powstaje z odmiany Nebbiolo, w niektórych przypadkach jest nieco delikatniejsze od Barolo i dojrzewa szybciej. Barbaresco stanowi świetne uzupełnienie takich dań jak pieczona wołowina, królik, gęsina czy potrawy z grzybami. Warto zaznaczyć, że zarówno Barolo, jak i Barbaresco są trunkami nadającymi się do długiego dojrzewania.
Producenci win z Piemontu nie zaniedbują również zwolenników białego wina. Jednym z najbardziej znanych, białych win z Piemontu jest Gavi. Wino to powstaje z odmiany Cortese i cechuje się rześkim, mineralnym smakiem. Na stole, Gavi sprawdzi się w towarzystwie ryb i owoców morza.
Kolejną godną uwagi propozycją na liście win z Piemontu jest niezwykle lekkie i delikatne, musujące wino Moscato d’Asti. Do jego produkcji używa się białej odmiany winorośli Moscato Bianco. Bardzo charakterystyczna dla Moscato d’Asti jest niska zawartość alkoholu, zwykle w okolicach zaledwie 5,5 do 7%.
Butelka wybornego Barolo to nie mały wydatek, jednak możemy spróbować świetnych win z Piemontu, nie wydając fortuny. W dużo bardziej przyjaznym przedziale cenowym znajdują się białe wina Gavi, czerwone Dolcetto czy Barbera.
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.