Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino Barolo – co trzeba o nim wiedzieć?


Barolo – co to za wino?

Barolo to jedno z najbardziej cenionych włoskich win. Produkuje się je w miejscowości Barolo (i w okolicznych miasteczkach) w Piemoncie. Uprawiany na ten cel szczep winorośli nazywa się Nebbiolo. Nebbiolo jest odmianą winorośli typową dla tego regionu Włoch. Wytwarzane w całości z niego wino Barolo to wino czerwone.

Renoma tego wina z Włoch wynika poniekąd z jego „królewskiego” pochodzenia. Jako pierwszy wytwarzał je włoski premier Camilo Cavour. Swój trunek szybko wypromował na dworze królewskim. Król Karol Albert miał nawet specjalnie na cel produkcji tego wina zakupić kilka posiadłości – tak bardzo się w nim rozsmakował. Później syn Karola, następca tronu Wiktor Emanuel II uruchomił produkcję także w swoim dworku. Królewskie namaszczenie Barolo? Wino z taką historią po prostu musiało być skazane za sukces!

Klasyczne wina włoskie Barolo mają przynajmniej 3 lata. Przez 2 lata dojrzewają w beczkach, a rok w butelkach. Młode wino (np. Barolo 2013 i Barolo 2014) odznacza się mocną kwasowością z przewagą aromatów czarnej porzeczki oraz fiołka. Wraz z upływem czasu Barolo łagodnieje, zwłaszcza pod względem stopnia wyczuwalności garbników. Aromaty stają się bardziej złożone, pojawiają się w nich nuty pieprzu, skóry i tytoniu oraz owoców o mocnym, czerwonym zabarwieniu. Za najlepsze roczniki uznaje się Barolo 2000 i 2004. Z młodszymi rocznikami lepiej poczekać, a butelki otwierać nawet pod 10 latach leżakowania.

Na etykietach możemy spotkać się z określeniem Barolo Riserva. Prawo do takiej nazwy ma wino, które spełnia określone kryteria jakościowe oraz dłużej dojrzewa. Wina Barolo posiadają status jakości określany mianem DOCG. To najwyższy poziom w klasyfikacji win włoskich. Wina czerwone Barolo z oznaczeniem DOCG to najlepszy wybór zawsze i wszędzie!

Wino Barolo – cena

Ile kosztuje wino Barolo? Barolo DOCG można kupić już za 70-75 zł, jednak za średnią cenę należy uznać ok. 100 zł. Nieco tańsze, a równie smaczne, jest wino Langhe Nebbiolo. Jeśli akurat cena Barolo jest dla Ciebie ciut za wysoka, możesz śmiało zastąpić je wspomnianym trunkiem. To młodszy „krewniak” Barolo, który różni się od niego krótszym czasem starzenia w beczce.

Do czego pasuje wino Barolo?

Wino wytrawne Barolo jest ciężkim, czerwonym winem. Sprawdzi się na stole w towarzystwie obfitszych dań mięsnych, np. pieczonej dziczyzny, kaczki, schabu. Można je podać także do potraw z podrobów. Dobrze łączy się z twardymi, długo dojrzewającymi serami.

Czerwone wino – ile może stać po otwarciu?

Barolo jest tak doskonałym winem, że nie wypić go w całości po otwarciu jest prawdziwą sztuką. Jeśli jednak chcesz zostawić je na później, wstaw butelkę do lodówki. W niskiej temperaturze procesy utleniania zachodzić będą wolniej. To właśnie tlen jest bowiem odpowiedzialny za niekorzystne zmiany w smaku, wyglądzie i zapachu trunku. Butelka powinna być ponownie zamknięta korkiem. Na szczęście mocne, złożone wina czerwone (a takim właśnie jest Barolo) ulegają utlenianiu nieco wolniej niż lekkie wina białe. Pamiętaj jednak, że lodówka i korek nie sprawią, że otwarte wino można przechowywać tygodniami. Panujące w lodówce warunki sprawiają, że korek się obkurcza, a tlenowi łatwiej dostać się do wnętrza butelki.

Barolo to wino bogate, jak mawiają niektórzy – potężne. Podkreśla wyjątkowe okazje i najlepiej czuje się na suto (lecz przy tym ze smakiem) nakrytym stole. To wino przeznaczone do długoletniego leżakowania – wraz z upływem lat rozwija coraz bogatsze, głębokie aromaty. Cenowo jest całkiem przystępne, więc większość ze smakoszy wina może sobie na nie pozwolić przynajmniej od czasu do czasu.

Przeczytaj także:

Wina z regionu Beaujolais

Jakie wino do sera?

Jak czytać etykiety win?