Czy można pić wino z colą?… Można! I nie tylko. Przepisy na drinki z winem.
Czy można pić wino z colą? A z kostkami lodu? A grzaniec to już nie czasem profanacja?
W świecie alkoholi muszą być jednak jakieś reguły… Moim zdaniem czego na pewno nie wypada, to… patrzeć komuś w szklankę i czepiać się, co kto z czym miesza. Pij jak lubisz, to twoje wino, twoja cola, twoja szklanka!
No jak to, ale przecież to jednak wino, obiekt westchnień degustatorów, owoc pracy rąk winiarza, to tak chyba nieładnie? Słuchaj, musimy rozgraniczyć sobie dwie czynności, jakie z winem możesz robić:
- Degustować - czyli wino badać, poznawać, skupiać się na każdym jego detalu, opisywać je, porównywać swoje doznania z doznaniami współdegustujących - wtedy jakiekolwiek mieszanie, rozcieńczanie (np. lodem) wina jest oczywiście wręcz zabronione - degustacja wina z lodem nie ma sensu. Degustacja jest atrakcją samą w sobie.
- Pić - kiedy wino czy inny trunek ma jedynie towarzyszyć innym atrakcjom - np. rozmowom na przyjęciu, oglądaniu filmu, czy ma orzeźwić cię w ciepły wieczór - nie widzę żadnego powodu, żebyś zrobił sobie z niego smacznego drinka z lodem. Bo temu również służą alkohole - żeby je mieszać i osiągać nowe, atrakcyjne smaki. Nikt się nie dziwi drinkom z rumu, tequili, czy wódki, to dlaczego z winem miałoby być inaczej?
A no tak, ale czy DOBRE wino można pić z colą? Otóż można, jasne, że tak, pozostaję w tej kwestii liberalny - jeśli cię stać, to lej do coli drogie burgundy i najdroższe whisky single mali jeśli masz ochotę. Choć tu muszę uczciwie przyznać - nie warto.
Jakie wino do drinków? Czy musi być drogie?
Będę z tobą szczery i pragmatyczny. Cola czy inne napoje nadają swój smak, a lód chłodzi i rozcieńcza naszego drinka - w takim środowisku te niuanse, za które dopłacasz wybierając lepsze wino staną się niezauważalne. Nie bierz oczywiście byle czego, niech to będzie takie wino, którego chętnie napijesz się także bez drinka, dobrze, by miało też dość intensywny smak jeśli chcesz, by było ono jednak wyczuwalne w drinku, ale jeśli nie masz budżetu bez dna, to zachęcam cię jednak do pozostania przy winach z rozsądnej półki cenowej, a nadwyżkę wrzuć potem w wina, które będziesz degustował bez dodatków. Przy drinkach gra jest niewarta świeczki. Jeśli natomiast twój portfel dna nie ma - no to hulaj dusza, piekła nie ma. Jakość wina ma tym większe znaczenie, im udział smaku wina w drinku większy - jest np. ważniejsza w sprycerze (winie z wodą) niż w sangrii czy grzańcu.
Wytrawne, półwytrawne, słodkie? Hej, pamiętaj, tu nie ma reguł - drink ma sprawiać tobie przyjemność, więc wybieraj takie wina, jakie lubisz. Ja będę podawał ci przepisy na klasyczne wariacje winnych drinków, więc najczęściej będą to wina wytrawne (słodkie dodatki/napoje dodadzą odpowiednią dawkę słodyczy), natomiast jeśli wolisz słodziej - pamiętaj, to twoja szklanka, nikomu nic do tego :)
Jakie są dobre drinki z winem?
Szprycer / spritzer / spritz
Przepis:
- Wino 1/2
- Woda gazowana 1/2
- Lód
- Opcjonalnie: cytryna, mięta, inne dodatki
Wykonanie: w kieliszku do wina bądź w wysokiej szklance z lodem, wymieszać
Najbardziej klasyczny spritz jest bardzo prosty - to wytrawne białe wino z wodą gazowaną, pół na pół. Taki jest bardzo fajny i orzeźwiający, możesz go jednak modyfikować na wiele sposobów - zmieniając wino na słodsze, różowe, dodając innych dodatków - soków, napojów czy alkoholi. Na pewno kojarzysz dwa słynne na cały świat modyfikacje spritza:
Aperol Spritz
Przepis:
- Prosecco 3 części (polecam extra dry - półwytrawne)
- Aperol 2 części
- Woda gazowana 1 część
- Lód
- Plaster pomarańczy
Wykonanie: w kieliszku do wina bądź w wysokiej szklance z lodem, wymieszać
3 - 2 - 1 i gotowe! Przepis łatwy do zapamiętania, by uzyskać jednego z najpopularniejszych drinków na świecie.
Hugo spritz
Przepis:
- Prosecco 3 części (polecam extra dry - półwytrawne)
- Woda gazowana 2 części
- Syrop z czarnego bzu 1 część
- Sok z limonki 1 część
- Lód
- Opcjonalnie: mięta
Wykonanie: w kieliszku do wina bądź w wysokiej szklance z lodem, wymieszać
Drink o tyle trudniejszy od Aperol Spritza, że trzeba zdobyć syrop z czarnego bzu ;) Ale pyszny i nieco bardziej oryginalny, warto!
Bellini
Super prosty przepis, który świetnie smakuje, super wygląda… i super brzmi :) BELLINI!
Przepis:
- 100ml prosecco (polecam extra dry - półwytrawne)
- 50ml przecieru z brzoskwini (możesz zrobić sam blendując lub gniotąc dojrzałe brzoskwinie)
- Dekoracja: plaster brzoskwini
Wykonanie: w kieliszku do białego wina bądź typu flute („szampanówka”), do kieliszka (najlepiej schłodzonego) wlewamy przecier, a następnie uzupełniamy mocno schłodzonym prosecco. Delikatnie mieszamy tuż przed podaniem, dekorujemy plastrem brzoskwini
PS. Jeśli chcesz możesz zastąpić prosecco (lub inne wina robione tą samą metodą, tj. Charmata) cavą, szampanem czy innym winem robionym metodą tradycyjną, pamiętaj jednak, że zazwyczaj mają one charakterystyczny aromat - chleba czy orzechów. Może to być fajne, te wina mają też często większą złożoność czy intensywność aromatów, natomiast proponowałbym wybierać te bardziej owocowe, krócej dojrzewające na osadzie.
Calimocho / Kalimotxo
Przepis:
- Wino czerwone wytrawne 1/2
- Cola 1/2 (np. Freeway Cola)
- Lód, cytryna
Wykonanie: mieszamy w wysokiej lub niskiej szklance
Czyli prowodyr naszych dzisiejszych rozważań - wino z colą, bardzo popularne w Hiszpanii.
Przepis jest bardzo prosty - czerwone wino i cola 1:1, lód, cytryna. I już. Smaczne, orzeźwiające, do beztroskiego popijania w ciepły dzień.
Wino proponuję… niedrogie. Nie najtańsze, ale nie przepłacaj - lód i drugie tyle coli w szklance i tak zamaskuje różnicę. Czerwone, wytrawne, bez dużego wpływu dębowej beczki - to jest klasyk. Ale kombinuj jeśli chcesz - to jest wino z colą, nie urazisz winnych bogów, jeśli zrobisz po swojemu (już są urażeni ;) )
Tinto de verano
Przepis:
- Wino czerwone wytrawne 1/2
- Napój cytrynowy (np. Freeway Sparkling Lemon) 1/2
- Lód, cytryna
Wykonanie: mieszamy w wysokiej lub niskiej szklance
Hiszpanie to mają fantazję co :) Zobacz, kraj winem płynący, a oni nie przejmują się i mieszają swoje tinto zarówno z colą, jak i z oranżadą. Bo to jest naprawdę dobre i orzeźwiające! W oryginale często z niedostępną u nas wodą sodową La Casera, ty możesz użyć swojej ulubionej lemoniady, ew. napoju typu Sprite / 7up / Freeway Sparkling Lemon
Sangria
Ok, i jak tu podać przepis na sangrię… Sangria jest trochę jak sałatka jarzynowa - każdy robi nieco inaczej i każdy uważa, że jego przepis to ten słuszny :) Podaję dwa klasyki (z małym twistem) - na sangrię białą i czerwoną, proste do zrobienia. Pamiętaj, tutaj ogranicza cię tylko twoja fantazja - sangria świetnie pracuje z różnymi dodatkami owoców, soków, napojów gazowanych, syropów czy innych alkoholi.
Czerwona:
- 1 butelka czerwonego wytrawnego wina
- 100ml złotego rumu
- 200ml soku pomarańczowego (100% lub świeżo wyciskanego)
- 80ml soku z cytryny
- 3 łyżeczki i cukru (najlepiej w formie syropu)
- 200ml napoju pomarańczowego (np. Freeway Orange)
- Do dzbanka: pokrojone cytrusy (pomarańcze, mandarynki, cytryny), lód
Wykonanie: mieszamy składniki w dzbanku lub karafce
Biała:
- 1 butelka białego wytrawnego wina
- 100ml białego rumu
- 200ml soku brzoskwiniowego (ew. Jabłkowego)
- 100ml soku z cytryny
- 200ml napoju cytrynowego (np. Freeway Sparkling Lemon)
- Do dzbanka: pokrojone jabłka, brzoskwinie, mięta, lód
Wykonanie: mieszamy składniki w dzbanku lub karafce
To tyle, smacznych drinków i pamiętajcie - to wasza szklanka, wasze wino, wasza cola, wasza sprawa! I żaden mądrala z Internetu niech Wam nie mówi, co wypada w niej mieć, a co nie (nawet ja :) )!


Iwo Świerblewski | Sommelier dla normalnych
Cześć, mam na imię Iwo i jestem zawodowym sommelierem. W swojej pracy łączę dwa na pozór odległe winne światy.
Z jednej strony jestem sommelierem w restauracji z dużą kartą win, absolwentem oraz prowadzącym kursy WSET, piszę artykuły oraz zasiadam w jury paneli degustacyjnych gazety Trybuszon, należę do Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
Z drugiej - ściągam marynarkę, zakładam hoodie i buszuję po marketach, szukając perełek nawet za kilkanaście złotych. To moje oblicze znajdziecie w mediach społecznościowych - najchętniej obserwowanym na Instagramie profilu o tematyce alkoholi w Polsce. Pokazuję, że wino z dyskontu może być dobre, ciekawe, różnorodne i można nim rozbudzić winną zajawkę na całe życie. A na tym najbardziej mi zależy - na zarażaniu Was moją pasją.