Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Z czym pić Prosecco? Kilka przepisów prosto z Włoch!

Prosecco jest to wino musujące, czyli wzbogacone o naturalny dwutlenek węgla. Powstaje jednak inną metodą, niż osławiony Szampan. Prosecco to odmiana wina produkowana z winogron o takiej właśnie nazwie, wytwarzana metodą Charmata, która jest tańsza i szybsza, niż metoda służąca do produkcji Szampana. W efekcie otrzymujemy alkohol o bąbelkach mocniejszych, niż w piwie, ale nie tak mocnych, jak w Szampanie. Prosecco ma świeży, owocowy smak, bez nut drożdżowych, typowych dla Szampana. Występuje zresztą w wersji bardziej („spumante”) i mniej musującej („frizzante”).

Jak pić Prosecco?

Prosecco powinno być podawane na zimno w kieliszku w kształcie tulipana. Poza tym, jest wszechstronne i pasuje praktycznie do wszystkiego. Możesz je podać jako aperitif, czyli przed jedzeniem, na pobudzenie apetytu. Doskonale pasuje do dania głównego, niezależnie od tego, czy będzie to tradycyjny polski obiad lub kolacja, czy też kuchnia orientalna, tajska lub indyjska. Prosecco bardzo dobrze pasuje do owoców morza – od ryb, poprzez sushi, aż po ostrygi. To jeden z najbardziej uniwersalnych alkoholi, o lekkim, łagodnym smaku z delikatną nutą owoców. Nie jest przesadnie słodki, choć oczywiście dużo zależy od rodzaju, który wybierzemy – Prosecco występuje w odmianach wytrawnej, półwytrawnej, półsłodkiej i słodkiej, ale nawet ta ostatnia nie jest pozbawiona pewnej lekkości.

Z czym pić Prosecco?

Smak Prosecco przywodzi na myśl owoce i świetnie się z nimi komponuje – niezależnie od tego, jakie owoce do Prosecco dobierzesz, będziesz zadowolony. Wybierz świeże owoce sezonowe, bo będą najtańsze i najbardziej aromatyczne. Jeśli więc przyszła pora na czereśnie, podaj czereśnie, a gdy nadejdzie czas na jabłka – podaj jabłka. Także zielone gruszki, morele i pomarańcze świetnie dopełnią smaku. Możesz podać je jako przekąskę lub wkroić kawałki soczystych owoców do kieliszka. Jeśli panuje upał, dobrze jest włożyć owoce do zamrażalnika – będą spełniać podwójną rolę, kostek lodu i dodatku smakowego, a w przeciwieństwie do lodu nie rozwodnią drinka. Doskonale w tej roli spisują się małe owoce, takie jak jagody, porzeczki, borówki, maliny.

Koktajle owocowe na bazie Prosecco

Prosecco może też być podstawą pysznych owocowych koktajli. Zblenduj jedną dojrzałą brzoskwinię i zmiksuj ją z połową litrowej butelki wina, by uzyskać pyszny koktajl o jedwabiście gładkiej konsystencji. Innym popularnym drinkiem na bazie wina musującego jest słynny Aperol Spritz. Na trzy części wina dodaj dwie części Aperolu i odrobinę wody, najlepiej gazowanej. Opcjonalnie, możesz dorzucić kostki lodu, zmrożone owoce, plasterki pomarańczy lub innych cytrusów, listek mięty i tak dalej, w zależności od tego, co podpowie ci gust i fantazja.

Spritz jest niezwykle popularnym napojem we Włoszech, podawanym jako apertif. Aperol to alkohol o mocy zbliżonej do wina i jasnoczerwonym kolorze, który zawdzięcza gorzkiej pomarańczy i rabarbarowi. Ponadto, napój zawiera wyciąg z ziół, stąd wyczuwalna jest wyraźna goryczka. Jeśli nie wiesz, jakie Prosecco dodać do Aperol Spritz, postaw na wino półwytrawne lub półsłodkie, by delikatna słodycz wina równoważyła goryczkę.

Jakie przekąski do Prosecco?

Jeśli zastanawiasz się, jaki ser lub jakie owoce będą pasować do Prosecco, rozejrzyj się przede wszystkim za lekkimi, kwaśnymi owocami i włoskimi specjałami, takimi jak oliwki i suszone pomidory. Na półmisku nie może zabraknąć serów. Podobnie jak szampany, wina musujące pasują przede wszystkim do serów o miękkiej konsystencji, takich jak na przykład brie i camembert. Całości dopełni włoskie pieczywo. Prosecco to jedno z najbardziej uniwersalnych win, dlatego nie powinno go zabraknąć w twojej prywatnej kolekcji. Jeśli spodziewasz się wizyty znajomych, ulubione Prosecco możesz zarezerwować na stronie Winnicy Lidla i odebrać w dowolnym czasie w wybranym przez siebie sklepie. Taki zestaw jest gwarancją, że udany wieczór przy kieliszku wina ze znajomymi nie wydrenuje ci kieszeni.

Więcej o dobieraniu wina do potraw oraz o samym Prosecco przeczytasz w tekstach pt.: Jak dobrać wino do potraw w restauracji?, Jak dobrać wino do potraw? Kilka podstawowych zasad, Czym się różni Szampan od Prosecco?