Wybór wina w restauracji bywa nie lada wyzwaniem. Łatwo pogubić się w karcie pełnej nieznanych trunków. Co zrobić, żeby mieć pewność, że zamówione przez nas wino nie tylko doskonale trafi w nasz gust, ale będzie również pasowało do zamówionej potrawy? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek!
Jak wybrać wino w restauracji? Karta win
Dobre restauracje mają oddzielne karty win. Warto sięgnąć po taką kartę, choć w niektórych z nich może być umieszczonych sto, a nawet więcej pozycji. Wina najczęściej podzielone są ze względu na rodzaj – najpierw wina musujące, potem wina białe, wina różowe, czerwone, na deserowych kończąc. Często kategorie układa się również ze względu na kraj lub region, z których wina pochodzą.
Dobór wina do potraw – dwie podstawowe metody
Przy wyborze wina do zamówionego dania możemy kierować się dwiema podstawowymi metodami.Poniżej znajdziesz ich główne zasady.
Jak dobrać wino? Metoda "równowagi struktur"
Pierwsza z nich opiera się na tzw. równowadze struktur. Polega na tym, że wino dobiera się do potrawy, biorąc pod uwagę jej rodzaj.
- Jeśli jest to lekkie danie z owocami morza, najlepszym rozwiązaniem będą młode wina białe.
- Do tłustych ryb i białych mięs można spróbować nieco cięższych białych win, które dojrzewały w beczkach.
- Natomiast do czerwonych mięs najlepiej pasować będą mocne wina czerwone, takie jak Bordeaux czy argentyński Malbec.
Ogólnie zasada równowagi podpowiada, iż do potraw tłustych pasują wina o wysokiej kwasowości, dania chude smakują zaś najlepiej z trunkami o kwasowości niskiej. Potrawy smażone, pieczone i grillowane zestawiamy z winami o wyraźnej cierpkości, a gotowane i duszone z takimi, w których jest ona łagodna lub w ogóle niewyczuwalna. Wina z wyższą zawartością alkoholu sprawdzą się z daniami pikantnymi, a trunki lekkie z potrawami łagodnie przyprawionymi.
Jakie wino do potraw? Metoda "kraju pochodzenia"
Istnieje też inny sposób doboru win. Zakłada on dobieranie wina na podstawie kraju pochodzenia zamówionych potraw. Jeśli jest to kuchnia francuska – wina z Francji będą najbardziej odpowiednie, jeśli zaś hiszpańska lub portugalska – należy szukać win hiszpańskich i win z Portugalii.
Wybieranie wina: wskazówka eksperta
Jeśli samodzielny wybór wina stanowi dla nas za duże wyzwanie, zawsze warto poprosić o rekomendację kelnera. W niektórych, szczególnie bardziej ekskluzywnych, lokalach możemy skorzystać z pomocy sommeliera, czyli osoby posiadającej specjalistyczną wiedzę z dziedziny podawania win. Sommelier zatrudniony w restauracji odpowiada zazwyczaj za dobór win do karty, zaopatrzenie lokalu w trunki oraz właściwe ich serwowanie. Jeśli jest taka możliwość, zawsze warto skorzystać z jego rekomendacji i zamówić wybrane przez niego wino. O wybieraniu wina do potraw przeczytasz też w tekście: Jakie wino do sera? oraz Jak dobrać wino do potraw? Kilka podstawowych zasad.