Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Sery stanowią nierozerwalny element wyrafinowanego menu, jak również prostych posiłków. Łączenie smaków serów z różnymi dodatkami, w tym z winami, fascynuje i skłania do dyskusji koneserów. Aby przybliżyć to smakowite zagadnienie, przedstawiamy podstawowe zasady i przykłady z czym podawać poszczególne gatunki serów oraz jak łączyć je z odpowiednimi winami. Jakie wino do deski serów? Na to pytanie odpowiadamy poniżej!


Na różnice w smakach serów wpływa przede wszystkim surowiec, z którego są one wytwarzane, metody ich produkcji oraz dojrzewania. Smaki i aromaty serów są tak różne, że poszczególne z nich podawane mogą być w ramach aperitifu, jako dodatek po potraw, po głównym daniu, a przed deserem lub zamiast deseru.

Ser do wina: połączenie doskonałe!

Moment podania oraz przeznaczenie sera zależy od jego konsystencji, charakteru i wyrazistości smaku.

  • Sery łagodnie aromatyczne, chude, kruche i kwaskowe lepiej smakują podane na początku posiłku.
  • Sery wyraźnie aromatyczne, pikantne i tłuste - smakować będą lepiej podane po daniu głównym.

Od konsystencji sera oraz wyrazistości jego aromatów zależy również rodzaj dodatków podawanych dla urozmaicenia smaku.

  • Sery miękkie i maziste dobrze jest podać z wypieczonym tostem pszennym lub chrupiącym krakersem; dobrze smakują również z orzechami włoskimi, migdałami, orzechami laskowymi lub rodzynkami.
  • Sery twarde można podawać ze świeżą gruszą, jabłkiem, winogronami lub podsuszoną morelą. Do wszystkich serów znakomicie pasują różnego rodzaju konfitury i dżemy, np. z fig, mirabelek lub malin, oraz miody, np. lipowy lub gryczany.

Aby doświadczyć pełni smaku sera, na stole nie powinno zabraknąć wina, którego obecność w znacznym stopniu wzbogaca doznania smakowe.

Jakie wino do sera?

Dobierając wino do sera pamiętać należy o fakcie, iż nie każdy ser pasuje do każdego wina.

  • W przypadku serów o konsystencji miękkiej lub wręcz mazistej, odpowiednie będą wina o wyższej kwasowości lub cierpkości, przykładowo do sera Brie polecamy wino wytrawne musujące a do belgijskiego Limburgera dojrzałe wino z odmiany Cabernet Sauvignon.
  • Ser do wina czerwonego - jaki wybrać? Sery twarde, długo dojrzewające smakują wyśmienicie podane z cierpkimi winami czerwonymi, np. litewski Dziugas z winem Brunello di Montalcino.
  • Pamiętać należy, aby intensywność smaku sera nie stłumiła aromatów wina. Warto brać pod uwagę zasadę równowagi, według której łagodnie smakujący ser podajemy z trunkiem lekkim, a ser pikantny, wyraźnie aromatyczny smakować zaś będzie z winem zdecydowanym, o silnych aromatach i ciężkiej strukturze. Wychodząc z tego założenia do sera Gruyére zaproponować można aromatyczne, białe wino z odmiany Sauvignon Blanc, a do Mimolette podać możemy średnio ciężkie, czerwone wino z Doliny Rodanu lub regionu Bordeaux.
  • Ser pleśniowy - jakie wino? Mocno pachnące sery pleśniowe, zwłaszcza te z niebieską pleśnią (np. Roquefort) smakują wyjątkowo dobrze z winami słodkimi. Klasyczną propozycją do takiego aromatycznego, pikantnego i lekko słonego sera może być podanie ciężkiego wina Porto lub trunków z winogron pokrytych szlachetną pleśnią z regionów Sauternes i Tokaj.

Poszukując ulubionych połączeń smaków sera i wina warto również kierować się własnymi upodobaniami, gdyż z racji różnorodnych charakterów, nie każdy ser lub wino będzie wszystkim smakować. Mamy nadzieję, że przedstawione podpowiedzi sprawią, iż każdy odnajdzie mnóstwo radości z łączenia smaków sera z różnymi dodatkami. Na zdrowie!