Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino koszerne – co to znaczy?

Czym jest koszerność? W ten sposób określamy zasady wywodzące się z prawa żydowskiego, które regulują sposób produkcji i przechowywania pokarmów i napojów dopuszczonych do spożywania. Koszerne, zgodnie z halachą, wykładnią Prawa Mojżeszowego, mogą być  artykuły spożywcze, trunki i leki. „Trefnymi” lub nieczystymi” z kolei nazywamy produkty i pokarmy zakazane, czyli np. wieprzowinę, owoce morza czy mięso niektórych ptaków. No dobrze, ale co to jest wino koszerne? Zaraz się przekonamy, ponieważ to właśnie winu koszernemu poświęcamy dzisiejszy wpis!

 

Czym jest wino koszerne?

Koszerne wino to takie, które zostało wyprodukowane zgodnie z restrykcyjnymi regulacjami danej gminy żydowskiej. W praktyce tylko członkowie społeczności mogą brać udział w wytwarzaniu wina, przestrzegając wielowiekowej tradycji. Ponadto w produkcji trunku niedopuszczalny jest udział kobiet. Warto dodać, że wino koszerne powinno być nalewane przez Żyda – w przeciwnym razie straci swoją koszerność. Wyjątek stanowią wina gotowane (o których piszemy niżej), które zachowują swoją „czystość”  bez względu na to, kto miał z nimi kontakt.

 

Wino koszerne – najważniejsze zasady produkcji

Wiemy już, że produkować wino koszerne mogą jedynie religijni żydzi płci męskiej. Istnieje jednak także kilka innych reguł, których przestrzeganie sprawia, że otrzymany trunek zgodnie z prawem żydowskim będzie uważany za dozwolony do spożycia. Po pierwsze, owoce można zbierać nie wcześniej niż w czwartym roku owocowania winorośli. Po drugie, między winnymi pnączami w winnicy nie mogą rosnąć żadne inne rośliny. Po trzecie, za każdym razem należy wylać chociażby niewielką część otrzymanego trunku. Po czwarte, należy zadbać o odpowiedni odpoczynek winorośli, dlatego co siedem lat powinno się rezygnować ze zbiorów. Po piąte w końcu, co niezwykle istotne, do produkcji wina koszernego powinno się używać jedynie tych maszyn, które wcześniej służyły do produkcji tego typu trunku. A zatem wiedząc, co to znaczy wino koszerne, nie powinniśmy się dziwić, że niedopuszczalne jest wykorzystanie maszyn służących także do produkcji trunków niekoszernych.

 

Wino koszerne – co to? Rodzaje

Zapoznając się z tematyką win koszernych izraelskich (lecz nie tylko), prędzej czy później natrafimy na informacje o dwóch rodzajach tradycyjnych żydowskich trunków z winogron. Pierwszą grupę stanowią tzw. wina gotowane, które w końcowej fazie produkcji poddawane są obróbce termicznej, czyli przegotowaniu. Tego typu wina, często tańsze i lekkie, traktowane są głównie jako wina „użytkowe”, niezbędne np. w trakcie sprawowania kultu religijnego. Mimo że gdy chodzi o gotowane wino koszerne, smak oraz zapach mogą nie urzec wymagających koneserów, napitki tego typu znajdują entuzjastów na całym świecie. Do drugiej grupy win koszernych zaliczamy te przygotowane zgodnie z tradycją, wina wyższej jakości, nieustępujące pod względem swoich właściwości smakowych najpopularniejszym specjałom z Europy i Nowego Świata.

 

Wino koszerne, czyli jakie – czerwone, białe czy różowe?

Wina koszerne produkowane są z wielu odmian winorośli (m.in. Concord, Semillon, Colombard, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Merlot czy Riesling), co oznacza, że to od wykorzystanego szczepu i technologii produkcji zależy barwa wina. Jeśli poszukujemy więc wina koszernego białego, możemy sięgnąć po Chardonnay, Viognier czy Riesling. Jeśli jednak mamy ochotę na klasyczne wino czerwone, dobrym wyborem okaże się np. Merlot, Sangiovese czy Cabernet Sauvignon. Wina koszerne występują także w wersji różowej – przykładem niech będzie kalifornijski Zinfandel. Warto wiedzieć, że wśród win koszernych znajdziemy również wina musujące – np. te otrzymywane ze szczepu Moscato.

 

Wino koszerne – smak

Jak już wspominaliśmy, dzięki trosce o przestrzeganie norm produkcji oraz wyborowi wyłącznie najlepszych winogron tradycyjne wina koszerne wyróżniają się wspaniałym smakiem i urzekającymi kompozycjami aromatycznymi. Oczywiście smak trunku zależy w głównej mierze od tego, ile cukru resztkowego pozostało w winie po zakończeniu produkcji. Wśród win koszernych znajdziemy zatem zarówno tradycyjne wina wytrawne, jak i harmonijne wina półwytrawne. Czy wino koszerne może być słodkie? Oczywiście. Szczególnym zainteresowaniem konsumentów cieszą się również uwodzicielskie koszerne wina półsłodkie, lekkie i aromatyczne.

 

Koszerne wina a specjalny certyfikat

Oryginalne koszerne wina posiadają certyfikat rabina – oznacza to, że duchowny osobiście potwierdza, że dana partia trunku została wyprodukowana w zgodzie z tradycją, wyłącznie z koszernych składników. Ze względu na trud włożony w każdy etap produkcji, trunki tego typu poszukiwane są przez koneserów na całym świecie.

Jak już zaznaczyliśmy, wina koszerne to nie tylko wina izraelskie. Wśród nich znajdziemy także wina amerykańskie, francuskie, australijskie, niemieckie czy włoskie. Oznacza to, że możemy na nie natrafić, odwiedzając renomowane winnice wszystkich najważniejszych regionów winiarskich świata. Teraz, gdy wiemy już, co to znaczy, że wino jest koszerne i jakie czynniki wpływają na jego niezwykłą jakość, śmiało możemy poszerzyć nasze winiarskie portfolio o te tradycyjne specjały!