Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera
i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*
*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
O alkoholach - Blog Winnicy Lidla.O alkoholach - Blog Winnicy Lidla.

Wino koszerne – co to znaczy?

Czym jest koszerność? W ten sposób określamy zasady wywodzące się z prawa żydowskiego, które regulują sposób produkcji i przechowywania pokarmów i napojów dopuszczonych do spożywania. Koszerne, zgodnie z halachą, wykładnią Prawa Mojżeszowego, mogą być  artykuły spożywcze, trunki i leki. „Trefnymi” lub nieczystymi” z kolei nazywamy produkty i pokarmy zakazane, czyli np. wieprzowinę, owoce morza czy mięso niektórych ptaków. No dobrze, ale co to jest wino koszerne? Zaraz się przekonamy, ponieważ to właśnie winu koszernemu poświęcamy dzisiejszy wpis!

 

Czym jest wino koszerne?

Koszerne wino to takie, które zostało wyprodukowane zgodnie z restrykcyjnymi regulacjami danej gminy żydowskiej. W praktyce tylko członkowie społeczności mogą brać udział w wytwarzaniu wina, przestrzegając wielowiekowej tradycji. Ponadto w produkcji trunku niedopuszczalny jest udział kobiet. Warto dodać, że wino koszerne powinno być nalewane przez Żyda – w przeciwnym razie straci swoją koszerność. Wyjątek stanowią wina gotowane (o których piszemy niżej), które zachowują swoją „czystość”  bez względu na to, kto miał z nimi kontakt.

 

Wino koszerne – najważniejsze zasady produkcji

Wiemy już, że produkować wino koszerne mogą jedynie religijni żydzi płci męskiej. Istnieje jednak także kilka innych reguł, których przestrzeganie sprawia, że otrzymany trunek zgodnie z prawem żydowskim będzie uważany za dozwolony do spożycia. Po pierwsze, owoce można zbierać nie wcześniej niż w czwartym roku owocowania winorośli. Po drugie, między winnymi pnączami w winnicy nie mogą rosnąć żadne inne rośliny. Po trzecie, za każdym razem należy wylać chociażby niewielką część otrzymanego trunku. Po czwarte, należy zadbać o odpowiedni odpoczynek winorośli, dlatego co siedem lat powinno się rezygnować ze zbiorów. Po piąte w końcu, co niezwykle istotne, do produkcji wina koszernego powinno się używać jedynie tych maszyn, które wcześniej służyły do produkcji tego typu trunku. A zatem wiedząc, co to znaczy wino koszerne, nie powinniśmy się dziwić, że niedopuszczalne jest wykorzystanie maszyn służących także do produkcji trunków niekoszernych.

 

Wino koszerne – co to? Rodzaje

Zapoznając się z tematyką win koszernych izraelskich (lecz nie tylko), prędzej czy później natrafimy na informacje o dwóch rodzajach tradycyjnych żydowskich trunków z winogron. Pierwszą grupę stanowią tzw. wina gotowane, które w końcowej fazie produkcji poddawane są obróbce termicznej, czyli przegotowaniu. Tego typu wina, często tańsze i lekkie, traktowane są głównie jako wina „użytkowe”, niezbędne np. w trakcie sprawowania kultu religijnego. Mimo że gdy chodzi o gotowane wino koszerne, smak oraz zapach mogą nie urzec wymagających koneserów, napitki tego typu znajdują entuzjastów na całym świecie. Do drugiej grupy win koszernych zaliczamy te przygotowane zgodnie z tradycją, wina wyższej jakości, nieustępujące pod względem swoich właściwości smakowych najpopularniejszym specjałom z Europy i Nowego Świata.

 

Wino koszerne, czyli jakie – czerwone, białe czy różowe?

Wina koszerne produkowane są z wielu odmian winorośli (m.in. Concord, Semillon, Colombard, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Merlot czy Riesling), co oznacza, że to od wykorzystanego szczepu i technologii produkcji zależy barwa wina. Jeśli poszukujemy więc wina koszernego białego, możemy sięgnąć po Chardonnay, Viognier czy Riesling. Jeśli jednak mamy ochotę na klasyczne wino czerwone, dobrym wyborem okaże się np. Merlot, Sangiovese czy Cabernet Sauvignon. Wina koszerne występują także w wersji różowej – przykładem niech będzie kalifornijski Zinfandel. Warto wiedzieć, że wśród win koszernych znajdziemy również wina musujące – np. te otrzymywane ze szczepu Moscato.

 

Wino koszerne – smak

Jak już wspominaliśmy, dzięki trosce o przestrzeganie norm produkcji oraz wyborowi wyłącznie najlepszych winogron tradycyjne wina koszerne wyróżniają się wspaniałym smakiem i urzekającymi kompozycjami aromatycznymi. Oczywiście smak trunku zależy w głównej mierze od tego, ile cukru resztkowego pozostało w winie po zakończeniu produkcji. Wśród win koszernych znajdziemy zatem zarówno tradycyjne wina wytrawne, jak i harmonijne wina półwytrawne. Czy wino koszerne może być słodkie? Oczywiście. Szczególnym zainteresowaniem konsumentów cieszą się również uwodzicielskie koszerne wina półsłodkie, lekkie i aromatyczne.

 

Koszerne wina a specjalny certyfikat

Oryginalne koszerne wina posiadają certyfikat rabina – oznacza to, że duchowny osobiście potwierdza, że dana partia trunku została wyprodukowana w zgodzie z tradycją, wyłącznie z koszernych składników. Ze względu na trud włożony w każdy etap produkcji, trunki tego typu poszukiwane są przez koneserów na całym świecie.

Jak już zaznaczyliśmy, wina koszerne to nie tylko wina izraelskie. Wśród nich znajdziemy także wina amerykańskie, francuskie, australijskie, niemieckie czy włoskie. Oznacza to, że możemy na nie natrafić, odwiedzając renomowane winnice wszystkich najważniejszych regionów winiarskich świata. Teraz, gdy wiemy już, co to znaczy, że wino jest koszerne i jakie czynniki wpływają na jego niezwykłą jakość, śmiało możemy poszerzyć nasze winiarskie portfolio o te tradycyjne specjały!

Przeczytaj także:

Lubisz wino wytrawne? Oto 7 faktów, o których powinieneś wiedzieć!

Wino ekologiczne – co to znaczy?

Smak i gatunek wina – jak rozróżnić?

Co zrobić, by wino smakowało jeszcze lepiej?

Wino czerwone wytrawne – jakie wybrać?

Wino czerwone wytrawne – jakie wybrać? 8 najlepszych typów!

Ranking win bezalkoholowych - smak bez kompromisów

Mieszanie win – czy to dobry pomysł?

Cabernet czy Merlot: które wino wybrać?

Mity na temat wina

Wino białe wytrawne - wybieramy najlepsze propozycje z WinnicaLidla.pl

Zawartość cukru w winie: co warto wiedzieć?

Wino bez siarczynów – fakty i mity

Czym się różni wino białe od czerwonego? 10 różnic!

Jak wybrać dobre wino w sklepie?

Jakie wino do 100 złotych wybrać?

Wybieramy wino różowe: półsłodkie, wytrawne czy półwytrawne?

Wino do 30 złotych – które warto wybrać?

Wino brzoskwiniowe – słodki obiekt pożądania!

Tanie wina kontra drogie wina – co musisz wiedzieć?

Wino ciężkie – co to znaczy?

Taniny w winie – wszystko, co warto o nich wiedzieć

Czy wino jest wegańskie? 9 faktów!

Ranking win półsłodkich - Wybierz najlepsze wino półsłodkie

Wino różowe – wszystko, co musisz o nim wiedzieć!

Przewodnik po winach węgierskich – co warto wybrać?

Wino półsłodkie – idealny wybór! 8 propozycji

Wady wina – to musisz wiedzieć!

Wino do 50 złotych – jak wybrać perełkę?

Wino różowe – 10 faktów o tym alkoholu!

Czy wino bezalkoholowe dorównuje winom tradycyjnym?

Wino wzmacniane – co to takiego? 7 najciekawszych

Dobre wino czerwone półwytrawne: 5 konkretnych propozycji

Jaki kieliszek do jakiego wina?

Jak podawać wino czerwone wytrawne?

50 najpopularniejszych win na świecie! Spróbuj ich wszystkich!

Jak trzymać kieliszek wina?

Ranking win - Znajdź idealne wino dla siebie.

Czy wino jest zdrowe? 14 faktów eksperta

Dobre wino białe półwytrawne? Jak takie wybrać?

Polecane kategorie:

Wino ekologiczne

Wino półwytrawne

Wino półsłodkie

Wina

Wino wegańskie

Wino musujące półsłodkie

Wino polskie

Wino musujące półwytrawne

Wino czerwone wytrawne

Wino wytrawne

Wino musujące wytrawne

Wino różowe półwytrawne

Wino różowe półsłodkie

Wino do 200 zł

Wino słodkie

Wino do 300 zł

Wino różowe słodkie

Wino białe półwytrawne

Wino różowe wytrawne

Wino do 50 zł

Wino czerwone półsłodkie

Wino białe wytrawne

Wino do 100 zł

Wina niemieckie riesling

Gatunki wina

Wino czerwone półwytrawne

Wino czerwone słodkie

Słodkie wino węgierskie

Wino węgierskie

Wino różowe z Francji

Wino ze szczepu Riesling

Wino z regionu Tokaj

Francuskie czerwone wino wytrawne

Wino białe półsłodkie

Wino musujące słodkie

Wino różowe

Wino do dziczyzny

Wino do ryby (łosoś, sandacz, karp, pstrąg)

Wino musujące

Wino do 30 zł