Bułgarskiej wina – cenione od starożytności
Historia bułgarskiego winiarstwa sięga drugiego tysiąclecia przed Chrystusem. W tych zamierzchłych czasach bezpośredni przodkowie współczesnych Bułgarów, Pratrakowie, a później i Trakowie trudnili się produkcją i handlem winem. Nie bez przyczyny zatem jeden z najważniejszych bogów mitologii greckiej, Dionizos, przywędrował na Olimp z Tracji!
Bułgaria – niegdyś drugi światowy producent wina
Chociaż obecnie bułgarskie wino w sklepach nie jest tak często spotykane jak trunki z innych części świata, warto pamiętać, że w czasach komunizmu, po przymusowej kolektywizacji winiarni, Bułgaria stała się drugim na świecie producentem wina. Szczególną popularnością cieszyły się bułgarskie wina czerwone, ze względu na dobry smak i bardzo niską cenę. Wielkie, państwowe winiarnie upadły jednak wraz z komunizmem.Teraz, w XXI wieku, dzięki licznym zagranicznym inwestycjom i aktywności lokalnych producentów, Bułgaria ma szansę ponownie dołączyć do grona winiarskich potęg.
Wino jak element bułgarskiej kultury
Wino odgrywa bardzo ważną rolę w życiu każdego Bułgara. Towarzyszy mu w trakcie większości posiłków, spotkań towarzyskich i wypoczynku. Nie każdy jednak wie, że każdego roku w Bułgarii aż dwukrotnie obchodzi się święta związane z winiarstwem. Pierwsze z nich celebrowane jest 14 lutego i jest to Dzień Świętego Tryfona. Drugie ze świąt obchodzone jest wraz z początkiem zbiorów i nazywane jest Świętem Winobrania.
Wino Varna – winiarska wizytówka kraju
Wina Varna wywodzą się ze wschodniej części kraju. Region ten słynie głównie z win białych, lokalni producenci proponują koneserom także wykwintne wina czerwone i różowe. Do tych ostatnich należy bułgarskie wino wytrawne Rosé, Varna Winery. To lekkie wino ze szczepu Sangiovese zachwyca doskonałym aromatem, w którym każdy degustator rozpozna nuty poziomki, porzeczki i maliny, a także orzeźwiającym kwaśnym smakiem i długim finiszem. Wielbicielom nieco cięższych trunków z pewnością do gustu przypadnie natomiast pochodzące z Varny wino białe Pinot Gris, Varna Winery. Swoim zapachem trunek ten przywodzi na myśl gruszki, śliwki mirabelki oraz melony, w smaku natomiast odznacza się doskonałą równowagą między wyraźną kwasowością a rozgrzewającym alkoholem. Pinot Gris, Varna Winery to idealne wytrawne wino bułgarskie dla tych, którzy poszukują wina z charakterem.
Zarezerwuj doskonałe wino wytrawne za pośrednictwem Winnicy Lidla.
Nie tylko wytrawne – bułgarskie wino półsłodkie i słodkie
Nawet jeśli Bułgaria kojarzy nam się głównie z winami wytrawnymi, warto pamiętać, że kraj ten ma do zaoferowania także inne odmiany trunków z winogron. Warte poznania jest z pewnością dobre bułgarskie wino półsłodkie Logodaj Melnik Semi Sweet, doskonale pasujące do dań mięsnych, a także wino Kadarka. Osoby pragnące skosztować oryginalnego bułgarskiego wina migdałowego (czyli wina słodkiego) powinny natomiast odwiedzić winnicę Messembria w Nessebarze.
Uwielbiasz wino różowe? Poznawaj najlepszych producentów dzięki Winnicy Lidla.
Chociaż często trunki z Bułgarii kojarzą się nam z niskimi cenami i przeciętną jakością, warto osobiście przekonać się, jak wykwintne może być wino z tego ciepłego regionu Europy. Zachęcamy do odwiedzania strony Winnicy Lidla, na której znajdziesz więcej informacji na temat alkoholi z całego świata – przeczytaj np. najciekawsze fakty o winie z Chile oraz dowiedz się, jak wybrać wino hiszpańskie.