Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Ze względu na dobro planety, osobiste przekonania czy kwestie zdrowotne – coraz więcej osób decyduje się na weganizm. Ten styl życia wymaga wyeliminowania z diety (i nie tylko) wszelkich produktów pochodzenie zwierzęcego. Wydawałoby się więc, że każdy weganin może bez obaw sięgać po butelkę ulubionego trunku produkowanego z winogron. Czy aby na pewno? Czy wino jest wegańskie? W niniejszym tekście pochylamy się nad tą kwestią!

 

Czy alkohol (ogółem) jest wegański? Tak, ale...

Alkohol etylowy jest naturalnym produktem fermentacji owoców lub ziaren. W trakcie fermentacji z cukru, na który oddziałują enzymy zawarte w drożdżach, powstaje etanol i dwutlenek węgla, a także rozmaite inne związki, do których zaliczamy m.in. kwas octowy, glicerynę czy kwas bursztynowy. To właśnie fermentacji winogron zawdzięczamy m.in. doskonały aromat i smak trunku, ponieważ w trakcie reakcji powstają również estry będące nośnikami zapachów. A więc wino powinno być wegańskie, prawda? Niestety, nie zawsze takim jest...

 

… to zależy od metody produkcji

Podczas fermentacji powstaje osad, który należy usunąć, aby zachować klarowność wina. I tu właśnie pojawia się problem z wegańskim winem. Liczni producenci wykorzystują bowiem do tego zadania produkty pochodzenia zwierzęcego, do których zaliczamy m.in. żelatynę, kazeinę czy innego rodzaju białka zwierzęce. I mimo że substancji tych nie znajdziemy w winie, ich wykorzystanie na etapie produkcji jest sprzeczne z założeniami weganizmu. Dlatego właśnie tak często popularne trunki nie mogą być traktowane jako wina dla wegan.

 

Wino wegańskie – co to znaczy?

W największym skrócie wino wegańskie to trunek, do wyprodukowania którego nie wykorzystano żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. W ich zastępstwie producenci win wegańskich mogą wykorzystywać inne środki klarujące, np. te pochodzenia mineralnego, takie jak ziemia okrzemkowa, bentonit bądź kaolin.

 

Jakie wino może być wegańskie? Jakiekolwiek!

Jak już zaznaczyliśmy, kryterium decydującym o tym, czy dany trunek to wino dla wegan, jest wykorzystanie (a raczej niewykorzystanie) składników pochodzenia zwierzęcego na dowolnym etapie produkcji. Oznacza to, że może nim być zarówno wino wytrawne czerwone, jak i białe wino słodkie czy różowe wino półwytrawne.

 

Wegańskie wina ekologiczne? Tak, lecz nie zawsze!

Czy wina ekologiczne to wina wegańskie? Niekoniecznie, choć to możliwe. Wino ekologiczne, czyli wino bio, to bowiem trunek, do produkcji którego wykorzystano owoce pochodzące z winnic, w których nie stosuje się sztucznych nawozów ani chemicznych środków ochrony roślin. Nie oznacza to jednak z automatu, że dane wino jest wegańskie, ponieważ nawozy mogą być pochodzenia zwierzęcego (co jest bardzo częste w przypadku win biodynamicznych) oraz podczas klarowania mogły zostać wykorzystane środki pochodzenia zwierzęcego. Dlatego właśnie ekologiczne wino dla wegan powinno zostać opisane na etykiecie jako „bio vegan”!

 

Jak poznać wino wegańskie? Przyjrzyj się etykiecie!

Jeśli trafimy na wino wegańskie z Europy, Ameryki, Australii bądź Indii, bardzo możliwe, że na etykiecie butelki dostrzeżemy charakterystyczne logo Vegan Society, prestiżowej międzynarodowej organizacji promującej wegański styl życia. Każdy artykuł posiadający ten certyfikat to produkt, przy produkcji którego nie wykorzystano surowców pochodzących od zwierząt. Atest Vegan Society w przypadku artykułów innych niż wegańskie wino oznacza również, że produktu nie testowano na zwierzętach, a wykorzystane do jego stworzenia składniki roślinne nie podlegały modyfikacjom genetycznym.

Uzyskanie znaku Vegan Society może jednak wiązać się dla producentów ze znacznym kosztem, dlatego nie każdy z nich postanawia umieścić prestiżowe logo na etykiecie. Nawet w przypadku, gdy oferuje wyborne wino dla wegan. Warto więc zwracać uwagę na innego typu oznaczenia, które, choć nie mają mocy prawnej certyfikatu, mogą świadczyć o tym, że mamy okazję wypróbować oryginalne wino wegańskie.

 

Wino niefiltrowane – wino dla wegan?

Kiedy jeszcze jesteśmy w stanie na 100% stwierdzić, że dany trunek to wino wegańskie? Bez dodatkowego oznaczenia na etykiecie nie będziemy mieli takiej pewności nawet wtedy, gdy do czynienia mamy z winem niefiltrowanym. W takim przypadku, z przyczyn oczywistych producenci na końcowym etapie produkcji nie wykorzystują filtrów, ale mogą wcześniej wino klarować używając żelatynę lub  białka zwierzęce. Choć wina niefiltrowane należą do najlepszych jakościowo, nie mamy żadnej gwarancji, że są wegańskie.

 

Wino wegańskie a wegetariańskie – czy to to samo? Nie!

Chociaż określenia „wino wegańskie” i „wino wegetariańskie” bywają stosowane zamiennie, warto podkreślić dzielącą oba typy trunków różnicę. Do produkcji wina wegetariańskiego wykorzystuje się produkty pochodzenia zwierzęcego, jednak wyłącznie te, które można pozyskać, nie pozbawiając zwierząt życia. W tym przypadku mowa przede wszystkim o użytecznych przy klarowaniu białkach pochodzących z kurzych jaj czy mleka.

 

Wina wegańskie smakują… tak samo jak „zwykłe”!

To dobra wiadomość zwłaszcza dla koneserów przywykłych do właściwości swoich ulubionych szczepów. Metoda klarowania – a więc przede wszystkim użyte do niej składniki – nie warunkuje smaku wina. Jeśli więc np. wybierzemy dobrze nam znane wino czerwone półwytrawne, ale tym razem w wersji wegańskiej, możemy liczyć na te same zachwycające doznania organoleptyczne.

Bez znaczenia zatem, czy nasz ukochany trunek to wino czerwone, czy też jesteśmy raczej amatorami trunków białych – znajdziemy coś dla siebie także wtedy, gdy postanowimy dać szansę winom wegańskim. Wszystkich tych, których zainteresowały przygotowane przez nas informacje, zachęcamy do przekonania się, jakie wina wegańskie w Lidlu czekają na półkach. A także – do zapoznania się ze specjałami, które można zarezerwować za pośrednictwem Winnicy!