Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino wegańskie

Wina wegańskie to trunki odpowiednie dla tych, którzy unikają produktów odzwierzęcych nie tylko w diecie, ale i w każdej innej dziedzinie życia. Choć nie każdy zdaje sobie z tego sprawę, niezwykle często białka zwierzęce odgrywają istotną rolę podczas produkcji trunków z winogron – przede wszystkim w fazie filtracji. Wina wegańskie otrzymywane są z kolei zgodnie z założeniami weganizmu, który wyklucza jakąkolwiek formę wykorzystywania zwierząt lub składników pochodzenia odzwierzęcego. Z roku na rok trunki tego typu cieszą się coraz większą popularnością na całym świecie, a zapotrzebowanie na nie nieustannie rośnie. Dowiedz się więcej na temat win wegańskich.

Zarezerwuj teraz - odbierz i opłać już w nastepnym dniu roboczym w wybranym Lidlu!*
96% rezerwacji jest realizowanych w jeden dzień roboczy.
Nie znaleźliśmy produktu spełniającego zadane kryteria wyszukiwania.
>

 

Czy wino jest wegańskie?

Wina to trunki alkoholowe powstające z przefermentowanego moszczu owoców winorośli. Wydawałoby się zatem, że każde wino jest wegańskie. Otóż to nie takie proste. W trakcie procesu fermentacji powstają bowiem osad i zawiesina, które muszą zostać przez producentów usunięte dla zachowania klarowności wina. Dlaczego? Producenci wiedzą, jak ważne są estetyczne walory trunku znajdującego się w kieliszku dla całościowego zadowolenia z degustacji. Właśnie z tego powodu wielu z nich wykorzystuje do klarowania produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak żelatyna czy inne białka. Mimo że składniki te zostają następnie usunięte, sam fakt ich zastosowania na etapie produkcji sprawia, że dane wino nie może być nazywane winem wegańskim. W tym miejscu trzeba nadmienić, że składniki odzwierzęce mogą być wykorzystywane nie tylko podczas filtracji i klarowania wina, lecz również na innych etapach produkcji, czyli np. podczas korkowania (wosk pszczeli czy kleje otrzymywane na bazie mleka).

 

Wino wegańskie – co to znaczy?

Wegańskie wina to te spośród trunków z winogron, do produkcji których nie wykorzystano żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Jak już zaznaczyliśmy – problem w większości przypadków dotyczy surowców wybieranych przez producentów do filtracji wina – kazeiny, żelatyny, chityny i innych pochodzenia odzwierzęcego. Na szczęście istnieją interesujące alternatywny dla wegan, a więc składniki mineralne, takie jak bentonit czy kaolin. Wyprodukowany z ich wykorzystaniem trunek może być uważany za wino wegańskie, pod warunkiem, że do nawożenia winorośli i ich ochrony również nie wykorzystano składników pochodzenia zwierzęcego.

 

Wina wegańskie – jak je rozpoznać?

Koneserzy trunków z Europy i Stanów Zjednoczonych przywykli już do tego, że na butelkach interesujących ich trunków nie znajdą informacji na temat wykorzystanych do filtracji składników. Nieco inaczej jest z kolei w przypadku win australijskich, na etykietach których znajdują się wzmianki na temat potencjalnych alergenów, takich jak białka kurze. Nie mniej miłośnicy win wegańskich z całego świata dla uzyskania stuprocentowej pewności co do szczegółów metody produkcji wina muszą poszukiwać trunków, na których znajdują się specjalne międzynarodowe oznaczenia, takie jak certyfikat Vegan Society. Producenci, którzy pragną, by konsumenci dostrzegli na ich specjałach charakterystyczne logo zawierające literę „V” oraz słoneczko, muszą spełnić szereg rygorystycznych wymagań. Jednak w związku z tym, że certyfikat przyznawany jest na rok lub dwa, a wszczęcie procedury weryfikacyjnej wiąże się ze znacznymi kosztami, nie każde wino wegańskie posiada znaczek Vegan Society. Warto zwrócić uwagę także na inne oznaczenia, takie jak włoskie „Vegan. Qualità Vegetariana”, czy też „vegan friendly” bądź „suitable for vegans”. Chociaż te dwa ostatnie nie mają mocy prawnej, mogą oznaczać, że oglądane przez nas wino faktycznie jest właściwym winem dla wegan. W celu rozwiania wątpliwości warto dopytać również pracowników winiarni, specjalistycznego sklepu z alkoholem czy samego producenta. W olbrzymiej większości przypadków są to ludzie kompetentni i pełni pasji, dlatego z chęcią pomogą wybrać odpowiednie wino dla wegan.

 

Wegańskie wina – listy

Konsumenci zastanawiający się, które wino wegańskie wybrać, mogą skorzystać również ze specjalnych list przygotowywanych i aktualizowanych przez portale branżowe, wegańskie stowarzyszenia, promotorów wegańskiego stylu życia czy samych producentów specjałów. Pomocą służą nie tylko witryny internetowe, lecz również różnego typu przydatne aplikacje. Każdy koneser może naturalnie sprawdzić też, jakie wina wegańskie z Lidla są dostępne do rezerwacji za pośrednictwem Winnicy!

 

Wegańskie wina a wina wegetariańskie

Czy wina wegetariańskie to wina wegańskie? Niekoniecznie. Trunki wegetariańskie to mianowicie wina, do wyprodukowania których można wykorzystywać produkty odzwierzęce, jednak wyłącznie te, których pozyskiwanie nie wiąże się ze śmiercią zwierząt. Producenci win wegetariańskich mogą więc stosować do wytrącania winnego osadu białka pochodzące z kurzych jaj czy mleka. Jest to jednak sprzeczne z założeniami weganizmu. Wiedząc, czym różni się wino wegańskie od wina wegetariańskiego, jesteśmy więc w stanie dokonać wyboru zgodnego z naszymi przekonaniami.

 

Wina wegańskie – wina ekologiczne?

O ile wino ekologiczne może być wegańskie, o tyle nie jest to warunek niezbędny do uznania trunku za wino „eko”. Określenie to nie mówi nam bowiem nic o produktach stosowanych podczas filtracji. Wina organiczne to te, do produkcji których wykorzystano wyłącznie naturalne środki organiczne (roślinne i zwierzęce). Wina biodynamiczne z kolei – otrzymywane z maksymalnym szacunkiem do czynników środowiskowych określających charakter danej winnicy, a także z ich maksymalnym, nieinwazyjnym, wykorzystaniem. Oczywiście trunek może być  jednocześnie winem organicznym, jak i wegańskim. Mowa wtedy o wegańskim winie ekologicznym. Co interesujące,  jednym z największych producentów win ekologicznych, w tym także licznych win wegańskich, jest Hiszpania. Warto więc o nie zapytać, podróżując po Półwyspie Iberyjskim!

 

Wina wegańskie – rodzaje

Jeśli chodzi o wegańskie wina – lista trunków jest naprawdę długa. Znajdziemy wśród nich wszystkie gatunki, rodzaje i style wina. Możemy degustować zatem zarówno wegańskie wino czerwone wytrawne, jak i białe wegańskie wino półsłodkie. Gdy mowa jednak o niefiltrowanych specjałach, musimy zaznaczyć, że tych jest zdecydowanie więcej czerwonych niż białych. Co więcej, osoby stroniące od trunków wysokoprocentowych mogą zdecydować się na wegańskie wino bezalkoholowe, natomiast smakosze nietolerujący glutenu – wegańskie wino bezglutenowe.

 

Jak smakuje wino wegańskie?

Warto wiedzieć, że składniki wykorzystywane do klarowania wina nie wpływają na jego smak. Oznacza to, że wino wegańskie smakuje i pachnie tak samo jak jego „zwykły” odpowiednik. To bez dwóch zdań istotne szczególnie dla tych koneserów, którzy wyrobili sobie już określone preferencje degustatorskie i wprost przepadają za właściwościami aromatyczno-smakowymi poszczególnych szczepów. Wykorzystując wina odpowiednie dla wegan, możemy także stworzyć niepowtarzalne połączenia kulinarne – zasady foodpairingu pozostają takie same bez względu na to, czy sięgniemy po wino wegańskie, czy też nie.

 

Czy wino wegańskie może leżakować?

Czy wśród win wegańskich znajdą coś dla siebie również miłośnicy niezwykłych win rocznikowych? Oczywiście! Ich zdatność do długiego dojrzewania w butelkach zależy, tak jak w przypadku wszystkich innych win, od szeregu różnych czynników, takich jak koncentracja aromatów, taniczność czy stężenie alkoholu. Jeśli chcielibyśmy, aby wybrane wino wegańskie przez lata dojrzewało w naszej piwniczce, powinniśmy także zapewnić mu odpowiednie ku temu warunki, czyli właściwą temperaturę, wilgotność powietrza i niski poziom naświetlenia.

 

Gdzie można zaopatrzyć się w wegańskie wino?

Rosnąca popularność win wegańskich sprawia, że są one coraz łatwiej dostępne. Z pewnością możemy się z nimi spotkać, zapoznając się katalogami mniejszych winiarni lub domów win. Coraz częściej trafiają one również do oferty rozpoznawalnych sieci handlowych. Wyjątkowe wino wegańskie w Lidlu możesz oczywiście zarezerwować także za pomocą platformy Winnicalidla.pl.

 

Przekonaj się sam, jakie wina wegańskie poleca sommelier Winnicy Lidla!