Primitivo "Brillìo" charakteryzuje się wyraźnymi aromatami i półwytrawnym smakiem. Pochodzi z Apulii, regionu znanego z wyrazistych smakowo win, gdzie lokalny klimat i metody produkcji sprzyjają wydobyciu z winogron ich pełnego potencjału aromatycznego.
Degustacja wina Primitivo "Brillìo"
...
Primitivo “Sistina” z Terre di Chieti, jest wyrazem bogatej tradycji winiarskiej regionu Abruzja we Włoszech. Wina z tego regionu cechują się intensywnością i złożonością smakową dzięki panującym lokalnie warunkom klimatycznym i stosowanym tradycyjnie metodom produkcji. Do jednej z używanych na winn...
Extroso Appassimento produkowane jest w Apulii, na południu Włoch. Na słonecznych winnicach regionu panują idealne warunki do stosowania metody appassimento, zgodnie z którą, przed zbiorami winogrona są dodatkowo podsuszane na krzewach. Dzięki koncentracji cukrów i aromatów w gronach, wyprodukowane ...
Zamówiłem bardziej jako ciekawostkę. Dziś odebrałem. Świetne wino, przepiękna barwa, wyrazisty smak cierpkich słodkich owoców. Wreszcie wino bez kwasu, bardzo przyjemne, lekkie ale mocno treściwe. Piękna butelka w macie, no i ta szpanerska etykieta ze Snoop Dogg'iem. Zdecydowanie nie polecam, żeby nikt nie wykupił mi już ani jednej butelki!
Już zmawiłem kolejne kartony:) Artur
Wina czerwone półwytrawne to trunki, z którymi mamy do czynienia rzadziej niż z winami czerwonymi wytrawnymi i półsłodkimi. Wytwarzane są z tych samych szczepów, z których uzyskuje się ich bardziej wytrawne odpowiedniki, wyróżniają się jednak wyższą zawartością cukru resztkowego, skutecznie łagodzącego naturalną kwasowość i cierpkość wina. W efekcie trunek zyskuje zrównoważony, subtelnie wytrawny charakter. Jest rozgrzewający, przyjemnie cierpki, z ledwie wyczuwalną słodyczą.
Wino czerwone półwytrawne – do czego je podawać?
Czerwone wina półwytrawne w większości przypadków nie dominują potraw swoim bukietem, przez co mogą być podawane do szeregu różnych dań mięsnych. Szczególnie dobrze komponują się z potrawami bazującymi na wieprzowinie, jagnięcinie i wołowinie. Co więcej, niektóre szczepy wykorzystane do produkcji win czerwonych półwytrawnych stwarzają możliwość tworzenia innych udanych połączeń kulinarnych. Półwytrawne trunki z odmian Carignan, Grenache, Malbec i Sangiovese podawane mogą być zatem także do pizzy, makaronów i serów.
Wino czerwone półwytrawne – kalorie
W porcji wina czerwonego półwytrawnego znajdziemy kcal nieco więcej niż w kieliszku wina wytrawnego, lecz mniej niż w analogicznej wielkości porcji wina półsłodkiego. Upraszczając, możemy przyjąć, że spożywając 120 ml wina czerwonego półwytrawnego, dostarczamy organizmowi około 100 kalorii. Wartość ta oczywiście zależna jest od ilości cukru, która w przypadku tego rodzaju wina nie przekracza 18 gramów w przeliczeniu na litr trunku.
Poznawaj dobre wina czerwone półwytrawne dzięki Winnicy Lidla
Dobre czerwone wino półwytrawne z pewnością przypadnie do gustu każdemu koneserowi win wytrawnych, który zapragnie skosztować trunku nieco delikatniejszego i bardziej zbalansowanego. Poszukując najlepszego dla nas rozwiązania, warto zaznajomić się ze specyfiką win czerwonych półwytrawnych z różnych regionów świata. Ciężki wieloszczepowy trunek z włoskiej Apulii? A może lekki Malbec z regionu Mendoza w Argentynie? Poznawaj trunki polecane przez Winnicę Lidla!
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.