Włochy to zarówno największy (lub drugi zaraz po Francji) światowy producent wina, jak i kraj pochodzenia jednych z najciekawszych dostępnych na rynku trunków z winogron. Największym, a zatem może i najważniejszym, regionem winiarskim kraju jest Veneto, czyli Wenecja Euganejska – ojczyzna win takich jak Prosecco, Soave czy Valpolicella. To właśnie o tej ostatniej perełce Italii chcemy opowiedzieć dzisiaj na łamach naszego bloga. Wszystkich miłośników win włoskich (i nie tylko) gorąco zachęcamy do czytania!
Amarone della Valpolicella Classico
Amarone della Valpolicella Classico to wino czerwone, kupaż odmian Corvina, Molinara i Rondinella. W opinii wielu smakoszy uchodzi za jedno z najlepszych win włoskich. Do wielokrotnego ponawiania degustacji przekonuje koneserów zwłaszcza bogaty bukiet aromatyczny, w którym obok śliwki, dżemu wiśniowego i truskawki występują oryginalne niuanse ziemiste i akcenty czekoladowe. Tak dobrze zbudowane wino jak wytrawne Amarone Della Valpolicella Classico olśniewa w pełni oczywiście po odpowiednim napowietrzaniu. Jednak wspaniały nos wina to nie wszystko – w ustach daje o sobie znać wyraźna – lecz nie dominująca – kwasowość, idealnie współgrająca z taninami oraz rozgrzewającym alkoholem. O bogactwie garbników śmiało przypomina nam również finisz trunku.
Sekret zachwycających właściwości aromatyczno-smakowych Amarone della Valpolicella Classico tkwi nie tylko w synergicznym oddziaływaniu szczepów winnych tworzących kupaż i pasji mistrzów winiarskich z Veneto, lecz również w oryginalnej metodzie produkcji trunku, a dokładniej – podsuszaniu owoców na słomianych matach. To właśnie proces znany jako appassimento stoi na straży zjawiskowości wina Amarone della Valpolicella Classico!
Amarone della Valpolicella – wytrawne czerwone wina włoskie
Wina Amarone della Valpolicella to wina czerwone wytrawne w królewskim wydaniu – oznacza to, że nie tylko smakują wybornie testowane podczas uroczystej degustacji, lecz również w towarzystwie wielu potraw. Amarone della Valpolicella ze względu na swój charakter tworzy zatem bardzo udane kompozycje kulinarne ze stekami, grillowaną wołowiną i wieprzowiną, dziczyzna oraz dojrzałymi serami.
Veneto wino
Winami Veneto nazywamy wszystkie wina włoskie pochodzące z regionu Wenecji Euganejskiej. Region ten, położony u stóp Alp, słynie z łagodnego, ciepłego klimatu, który stwarza optymalne warunki do uprawy wielu szczepów – zarówno międzynarodowych, jak np. Pinot Grigio czy Chardonnay, jak i lokalnych, takich jak wymienione już Corvina, Molinara i Rondinella. Jedną z najbardziej prestiżowych apelacji regionu jest słynąca ze świetnych trunków o czerwonej barwie Valpolicella. To tam właśnie, na wschód od osławionej przez Szekspira Werony, powstaje interesujące nas dzisiaj wino Veneto Amarone della Valpolicella Classico.
Amarone della Valpolicella Classico – roczniki
Prawdziwą gratkę dla doświadczonych i wymagających koneserów stanowią wina rocznikowe. Specyfika warunków pogodowych panujących w określonym regionie w danym sezonie w dużej mierze warunkuje charakter produkowanego tam wina – intensywność jego aromatów, taniczność czy kwasowość. Co więcej – w zależności od rocznika odmienny może być również stosunek procentowy kupażowanych szczepów. Dlatego też degustacja innego rocznika tego samego wina może stanowić zupełnie nowe, obfitujące w nieznane wcześniej wrażenia, doświadczenie! Oto kilka świetnych roczników Amarone della Valpolicella Classico.
Amarone della Valpolicella 2017 Classico
Amarone della Valpolicella 2017 Classico to m.in. kupaż, w którym 65% stanowi odmiana Corvina, 30% Rondinella, Molinara zaś – 5%. Wino wyróżnia się charakterystycznym pikantnym aromatem i łagodnymi garbnikami, jak również dopieszczającym konesera długim finiszem.
Amarone della Valpolicella 2016 Classico
Przykładowy skład wina Amarone della Valpolicella 2016 Classico wygląda następująco: Corvina 80%, Osoleta 10% oraz Rondinella 10%. Amarone della Valpolicella Classico 2016 zwraca uwagę pociągającą, ciemną barwą, a w trakcie degustacji pozwala nacieszyć się smakoszowi bogatą symfonią aromatów, w której pierwsze skrzypce grają czekolada, suszone owoce oraz przyprawy. W ustach trunek jest doskonale zbalansowany, zachęca do eksperymentów kulinarnych. Roczniki 2016 oraz 2017 bywają gośćmi sklepów stacjonarnych Lidla oraz jego Winnicy!
Amarone della Valpolicella Classico 2015
Wśród win Amarone della Valpolicella Classico rocznik 2015 znajdziemy m.in. kupaże takie jak Corvina (70%), Rondinella (15%) oraz Corvinone (15%), czy też bardziej zbalansowane trunki, w których 50% stanowi Corvina, 30% Corvinone, 15% Rondinella, Croatina natomiast – tylko 5%. Podobnie jak inne roczniki, Amarone della Valpolicella 2015 wyróżnia się owocowo-deserowym aromatem, wzbogacanym przez akcenty kwiatowe, orzechowe i przyprawy. Butelka Amarone della Valpolicella 2015 Classico wyjątkowo dobrze czuje się w towarzystwie aromatycznych potraw mięsnych.
Jeśli zatem interesuje Cię włoskie wino czerwone o intensywnym i trwałym aromacie, które uczyni każdy obiad czy kolację prawdziwą ucztą dla zmysłów – daj szansę Amarone della Valpolicella Classico z suszonych winogron. To włoska tradycja winiarska w najlepszym wydaniu, zamknięta w estetycznej, ciemnej butelce. Poznaj winne oblicze Wenecji Euganejskiej wraz z Winnicą Lidla!
Czytaj także:
Wino czerwone słodkie – do czego pasuje?
Jakie wino czerwone wytrawne? 4 propozycje!
Dobre wino z WinnicaLidla.pl — 6 propozycji
Smak i gatunek wina – jak rozróżnić?
Wino różowe – 10 faktów o tym alkoholu!
Wino czerwone wytrawne – jakie wybrać?
Dobre wino czerwone półwytrawne: 5 konkretnych propozycji
Wino białe wytrawne na prezent – podpowiadamy, jakie wybrać!
Lubisz wino wytrawne? Oto 7 faktów, o których powinieneś wiedzieć!