Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Cava

Wino Cava należy do najpopularniejszych win musujących na świecie. Coraz częściej sięgają po nie koneserzy poszukujący orzeźwiającego trunku na gorące dni, który śmiało może konkurować pod względem smaku ze specjałami z Włoch czy Francji. Przekonaj się, dlaczego warto poznać bliżej tę perłę Katalonii i jakie wino musujące Cava Lidl udostępnia do rezerwacji za pośrednictwem swojej Winnicy.

1 produkt

na stronę

1 produkt

na stronę

Gdzie powstaje wino Cava?

Nazwa „Cava” pochodzi nie od obszaru produkcji interesującego nas trunku, lecz od słowa w języku katalońskim oznaczającego piwnicę, która służy jako miejsce przechowywania specjałów z winogron. Chociaż Cava może być produkowana w wielu regionach Hiszpanii, olbrzymia większość tego wyjątkowego wina pochodzi z regionu Penedés nieopodal Barcelony, serca Katalonii.

 

Z których odmian powstaje wino Cava?

Wino musujące Cava w większości przypadków powstaje metodą szampańską, z hiszpańskich szczepów Xarello, Macabeo i Parellada. Coraz częściej w jego produkcji ma także udział popularny szczep biały Chardonnay.

 

Na czym polega metoda produkcji Cavy?

Hiszpańskie wino Cava, podobnie jak Szampan, uzyskiwane jest metodą wtórnej, butelkowej fermentacji. Zachodzi ona, jak sama nazwa wskazuje, w butelce wina. Swoje musujące właściwości trunek zawdzięcza oddziaływaniu wytwarzanych przez drożdże enzymów na zawarty w owocach cukier. Trunek, zanim trafi na półki, przechodzi tradycyjną procedurą codziennego potrząsania, która ma na celu przemieszczenie powstałego osadu w kierunku korka butelki. Każdego dnia butelka trunku jest nieznacznie obracana i delikatnie kierowana ku dołowi. Cykl ten może zostać zakończony dopiero wtedy, gdy butelka znajdzie się w ustawieniu pionowym dzięki czemu osad drożdżowy może zostać całkowicie usunięty. Coraz częściej w procesie tym biorą udział specjalistyczne maszyny. Producenci wina Cava dbają również o to, by każda z odmian fermentowała osobno, a moszcz został przefiltrowany zaraz po wyciśnięciu.

 

Rodzaje wina Cava

Gdy mowa o barwie trunku, Cava to prawie zawsze wino białe musujące, w nielicznych przypadkach wino różowe. O różnych rodzajach tradycyjnego hiszpańskiego alkoholu, Cavy może mówić także wtedy, gdy pod uwagę weźmiemy stężenie cukru w trunku. Ten kataloński specjał występuje bowiem w wersji wytrawnej (nature brut, extra brut bądź brut), półwytrawnej (extra seco, extra dry, seco), półsłodkiej (semi seco) oraz wyraźnie słodkiej (dulce). Co więcej, wina Cava możemy również dzielić ze względu na czas leżakowania w butelce. Najwyższej jakości Cava Gran Reserva dojrzewała ponad 30 miesięcy, Reserva – od 15 do 30, Joven z kolei – od 9 do 15.

 

Wino Cava – właściwości aromatyczno-smakowe

Bukiet wina Cava urzeka degustatorów owocową kompozycją, w której dominują akcenty jabłka, gruszki, mirabelki czy mango. Cenne uzupełnienie stanowią niuanse w postaci rodzynek, ciasta drożdżowego czy migdałów. W smaku to hiszpańskie wino może być wytrawne, przyjemnie orzeźwiające, zrównoważone lub wyraźnie słodkie. Metoda fermentacji sprawia, że wino Cava jest nieco bardziej aromatyczne i silniej musujące od włoskiego Prosecco. Najlepiej smakuje schłodzona do  temperatury 8-10 st. C.

 

Do czego pasuje hiszpańskie wino musujące Cava?

Wino typu Cava może być spożywane zarówno solo, w formie aperitifu, jak i jako dodatek do drobiu, delikatnej cielęciny, ryb (także grillowanych), owoców morza czy lekkich przekąsek.

 

Wino Cava – kalorie

W 125 ml wytrawnego wina musującego Cava znajduje się około 86 kcal. Wartość energetyczna porcji trunku okaże się oczywiście odpowiednio wyższa, kiedy sięgniemy po wino Cava półsłodkie bądź słodkie.

 

Wino Cava – zawartość alkoholu

Wino Cava należy do umiarkowanie mocnych trunków – stężenie alkoholu w hiszpańskich specjałach mieści się  zazwyczaj w przedziale od 11 do 12,5%.

 

Wino Cava a Szampan

Nie możemy zaprzeczyć, że swoją olbrzymią popularność na całym świecie Cava zawdzięcza nie tylko wspaniałym właściwościom zapachowym i smakowym, lecz także budowanym przez lata w świadomości konsumentów skojarzeniom z Szampanem. Jeszcze w połowie XX wieku bowiem Cava reklamowana była – a nawet opisywana na etykietach – jako Szampan hiszpański lub Szampan z Katalonii. W świetle obecnego prawa europejskiego jest to oczywiście niedopuszczalne, ponieważ mianem Szampana możemy określać wyłącznie oryginalne francuskie trunki z Szampanii. Warto podkreślać tę różnicę choćby ze względu na odmienne warunki klimatyczne, w których dojrzewają wykorzystywane do produkcji trunków winogrona, jak również odmienność samych szczepów. Winogrona uprawiane w słonecznej Hiszpanii są z natury słodsze od tych pochodzących z Szampanii, a ich kwasowość jest niższa co znacząco wpływa na specyfikę smakową win. Omawiając zagadnienie wino Cava a Szampan, należy powtórzyć, że tym, co łączy interesujące nas typy trunków, jest tradycyjna, czyli tzw. szampańska, metoda przeprowadzania drugiej fermentacji w butelkach. Mimo to cena wina Cava jest na ogół znacznie niższa od ceny specjałów z Szampanii.

 

Wino musujące Cava – gdzie można zaopatrzyć się w ten specjał?

Ze względu na niesłabnące zainteresowanie ze strony amatorów musujących trunków wino Cava w cenie, która nie przyprawia o zawrót głowy, dostępna jest w wielu winiarniach, specjalistycznych sklepach z alkoholem, a nawet w sieciach handlowych. Wino musujące Cava w Lidlu może zostać zarezerwowane przez konesera hiszpańskich trunków za pośrednictwem platformy Winnicy Lidla.

 

Poznawaj najlepsze wina musujące, Cavę i inne alkohole dzięki naszej Winnicy!