Barcelona to marzenie wielu osób – to niezwykle romantyczne i pełne hiszpańskiego temperamentu miasto, które z roku na rok jest coraz częściej odwiedzane przez turystów. W Barcelonie życie wydaje się dużo prostsze, a wszystkie problemy odchodzą w niepamięć. Słońce, ciągnące się kilometrami plaże, morska bryza, przepiękna pogoda, a wieczorem impreza w rytmie flamenco. To obietnica idealnego życia. Nie możemy jednak zapominać o jednej z najważniejszych rzeczy w każdym wyjeździe za granicę – o kuchni! Przedstawiamy tanie i dobre restauracje w Barcelonie.
Barcelona – czyli kuchnia hiszpańska w pigułce
Mimo że nie istnieje coś takiego, jak tradycyjna kuchnia hiszpańska, którą można krótko i zwięźle scharakteryzować, to Hiszpania słynie jednak z przepysznej, świeżej i orzeźwiającej kuchni. Zwłaszcza w Katalonii czy Kraju Basków znajdują się najlepsze według wielu uznanych krytyków kulinarnych restauracje na świecie. To właśnie tutaj można uczyć się i szkolić pod okiem największych kucharzy na świecie. El Bulli, Ell Celler de Can Roca czy Arzak – o tych miejscach nie sposób nie słyszeć. Dobre jedzenie w Barcelonie nie musi oznaczać od razu wysokich cen, jednak w tym przypadku dobre restauracje w Barcelonie będą trochę droższe.
Kuchnia w Hiszpanii jest prosta, smaczna i naprawdę bardzo łatwo jest przyrządzać jej dania. Musimy uprzedzić, ponieważ nie każdy może zdawać sobie z tego sprawę: w Hiszpanii je się razem. Oznacza to często w praktyce jedzenie ze wspólnego talerza. Przykładem mogą być różne rodzaje tapas, zamawiane dla kilku osób – często popija się je winem lub popularną w Hiszpanii sangrią. Nie musisz się obawiać nie wiadomo jakiej kuchni – kuchnia hiszpańska bowiem czerpie pełnymi garściami z kuchni greckiej, arabskiej, bałkańskiej i innych. Spotkasz tutaj zarówno owoce morza, przepyszne ryby, jak i wędzone kiełbasy z gór czy przepyszne mięsa z rusztu. Tanie jedzenie w Barcelonie również może być bardzo smaczne.
Będąc w Barcelonie, nie zapomnij również o degustacji najbardziej znanych win hiszpańskich. Stolica Katalonii ma pod tym względem wiele do zaoferowania. To tu spróbujesz najlepszych win z regionu Rioja, Priorat, Ribera del Duero czy Rias Baixas. Nie zapomnij również o spróbowaniu słynnej Cavy, a więc wina musującego podobnego w smaku do szampana. Pobyt w Barcelonie to też świetna okazja do tego, aby spróbować typowo katalońskich win, w tym między innymi: Montsant, Pla de Bages czy Emporda.
Gdzie zjeść w Barcelonie?
Wróćmy jednak do Barcelony – tanie i smaczne jedzenie pozwoli Ci eksperymentować z tą przepyszną kuchnią. Jeżeli masz ochotę zarówno na tradycyjne dania, jak i te nieco bardziej nowoczesne, to serdecznie zapraszamy do odwiedzenia tych poniższych miejsc. Oprócz tego pamiętaj, że jeżeli odejdziesz trochę od głównych atrakcji, to kupisz tradycyjne jedzenie w Barcelonie za naprawdę niską cenę.
Can Majó
To niezwykle urocza knajpka, usytuowana tuż przy plaży. Znalazła się również w przewodniku Michelin! Jest to idealne miejsce na romantyczną kolację przy zachodzie słońca. Can Majó słynie z pysznych, świeżych ryb, niepowtarzalnej paelli i z chrupiących croquetas. Rekomendujemy zwłaszcza paellę, czyli danie składające się z kurczaka lub królika. Paellę je się w naczyniu, w którym została przyrządzona.
Mont Bar
Wolisz bardziej wyszukane miejsca? Chcesz posmakować luksusu i zabrać swoją druga połówkę na niezapomnianą kolację? W takim razie Mont Bar jest restauracją właśnie dla Ciebie. Jeżeli chodzi o ceny, to zdecydowanie wyższa półka. Jeżeli chodzi o smak – również. Masz ochotę na tapas czy owoce morza w wyszukanej odsłonie? To Mont Bar jest dla Ciebie.
Spoonik
Spoonik to restauracja z krwi i kości – jeżeli chcesz ją odwiedzić, to lepiej zarezerwuj miejsce jeszcze przed przyjazdem. Ciężko tu o miejsca siedzące, jednak jedzenie jest tak pyszne i podane w kreatywny sposób, że jest warte każdego grosza. Jedzenie jest pyszne, a kucharze są otwarci na prośby o zmiany w swoich posiłkach ze względu na specyficzną dietę.
Najlepsze restauracje w Barcelonie
Jeżeli chodzi o najlepsze restauracje w Barcelonie, to uważamy, że na pewno zaliczają się do niej Spoonik, Mont Bar, a także Can Majó. Oprócz tego bardzo zachęcamy do odwiedzenia Santa Rita Experience, restauracji z duszą. Okolica jest niezwykle malownicza, a same potrawy są odważne, nowoczesne, czasem zaskakują połączeniem smaków, ale są przepyszne. Nie pomyślałbyś, że niektóre składniki – z pozoru do siebie niepasujące – mogą tak świetnie razem smakować. A może wolisz kameralne miejsce, w którym podają prawdziwą, hiszpańską kuchnię na poddaszu? Jeżeli tak, to zapraszamy do Tast-Ller, restauracji, w której znajdziesz tylko 4 stoły! Przy każdej rezerwacji szef lokalu dopytuje o alergie i preferencje żywieniowe, a następnie specjalnie dla swoich klientów przygotowuje swoje popisowe dania. Jakość składników i ich smak powalają.
3 tradycyjne restauracje w Barcelonie
Jeżeli masz ochotę na tradycyjną kuchnię katalońską, to możemy Ci polecić nasze TOP3 restauracje. Są to El Jardí de l'Àpat, La Biblioteca Gourmand i Can Cortada. Trzy wspaniałe restauracje, każda z przepysznym, tradycyjnym, katalońskim jedzeniem. Jeżeli zdecydujesz się odwiedzić chociaż jedną z nich, na pewno nie pożałujecie. Masz ochotę na najlepsze jedzenie w Barcelonie? Odwiedź którąś z polecanych przez nas restauracji!
W El Jardí de l'Àpat spodziewaj się wszystkiego co najlepsze. Tutaj nie tylko zjesz tradycyjne potrawy, ale przede wszystkim poczujesz prawdziwy klimat Katalonii. Nie tylko ugoszczą Cię w prawdziwie hiszpańskim stylu – lepiej nie jedz za dużo przed przyjściem tutaj, bo porcje są naprawdę duże, a dania tak smaczne, że nie zostawisz niczego na talerzu. Tutaj zjesz między innymi xatonadę (sałatkę z dorsza ze specjalnym sosem), bunyols de bacallà (smażone kluseczki z dorszem), smażone kalmary, botifarraę (katalońską kiełbasę) i tradycyjnie przyrządzone karczochy.
W La Biblioteca Gourmand panuje specyficzny klimat, jednak tutaj to jedzenie jest najważniejsze. La Biblioteca Gourmand serwuje dania w nieco odmłodzonej, nowoczesnej wersji. Kucharz Salvador Galvez, który urodził się i wychował w Barcelonie, stawia na tradycyjny smak potraw w nowoczesnej odsłonie. Polecamy spróbować pierożków, specjalne katalońskie sery, a także tatara i – jeżeli macie odwagę – cap i pota, czyli specjalny wołowy gulasz, oparty na wołowym pysku i nóżkach.
Możemy narazić się niektórym tym stwierdzeniem, ale uważamy, że nie ma bardziej tradycyjnej i jednocześnie piękniejszej restauracji w Barcelonie niż XVI-wieczny dom gospodarski, który postanowiono przekształcić w przepiękną restaurację o ciekawej nazwie Can Cortada. Jeżeli uda Wam się znaleźć tam stolik, koniecznie spróbujcie prawdziwych, katalońskich wędlin, królika, botifarry czy... ślimaków lub anchois. Niestety ale nie jest to restauracja przyjazna dla portfeli, jednak za takie dania – zdecydowanie warto.