Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino z regionu Rioja

Najsłynniejszy hiszpański region winiarski leży w północnej części kraju. Słynie on przede wszystkim ze znakomitych czerwonych win, z których najlepsze potrafią zachować formę przez dziesiątki lat. Króluje tu szczep Tempranillo, z którego wina długo dojrzewają w dębowych baryłkach, nabierając słodkich, waniliowych nut oraz długowieczności. Biała Rioja najczęściej powstaje z odmiany Viura i jest to lekkie, orzeźwiające, letnie wino. Dużo satysfakcji dają też trunki różowe z tego regionu.

4 produkty

na stronę

4 produkty

na stronę

Rioja to zarazem nazwa, najbardziej znanego hiszpańskiego wina, jak i przodującego w produkcji tego trunku regionu. Region La Rioja leży w północnej Hiszpanii, nad rzeką Ebro. Zdecydowana większość terenów tego regionu leży na prawym brzegu Ebro. W ramach La Rioja możemy wyróżnić 3 subregiony:

 

  • Rioja Oriental (do roku 2018 - Rioja Baja) – obszar leżący na południu i zajmujący największą część regionu. Ze względu na nieco cieplejszy klimat w uprawach dominuje szczep Garnacha. W Rioja Baja powstaje wiele prostych win o stosunkowo wysokiej zawartości alkoholu.

 

  • Rioja Alta – to zachodnia część regionu. Przeważa tu teren górzysty, a wilgotność jest nieco wyższa. Wina z Rioja Alta cechują się wysoką kwasowością, ale również wysokim potencjałem starzenia. Główną odmianą winorośli uprawianą w tym subregionie jest Tempranillo.

 

  • Rioja Alavesa – to część regionu La Rioja leżąca na lewym brzegu Ebro. Tutejsze wina można określić jako miękkie i owocowe.

 

Zdecydowana większość win produkowanych w regionie La Rioja to wina czerwone. Sztandarowym produktem są wina z odmiany Tempranillo. Winorośl ta jest zresztą uważana za autochtoniczną dla tego regionu i zajmuje około trzech czwartych całego areału upraw. Poza Tempranillo w La Rioja uprawia się także odmiany: Garnacha, Mazuelo (Carignan) czy Graciano. Wśród odmian białych występują tu między innymi Viura, Garnacha Blanca, Malvasia, Tempranillo Blanco, Maturana Blanca, Sauvignon Blanc, Chardonnay czy Verdejo. 

 

Klasyczne czerwone wino z regionu Rioja to mieszanka składająca się z 70% Tempranillo, 15% Garnacha i uzupełniona równymi częściami odmian Mazuelo i Graciano. Mniej znane są wina Rioja jednoszczepowe a do najciekawszych należy Rioja Graciano i Rioja Maturana.

Rioja biała stanowi najczęściej kupaż wymienionych wyżej odmian i występuje w dwóch wersjach. Prostej, do szybkiej konsumpcji oraz bardziej ambitnej (intensywność bukietu, wyrazistość smaku) oznaczonej mianem Fermentado en Barrica – fermentowało w baryłce.

 

Rioja wina

Hiszpańskie wina z Rioja klasyfikowane są według czasu leżakowania. Informacja o tym, do jakiej kategorii należy wino, znajduje się na etykiecie, a klasyfikacja obejmuje 4 kategorie:

 

  • Wina Rioja Joven – to wina młode, które leżakują bardzo krótko lub wcale. 

 

  • Wina Rioja Crianza – czas leżakowania wynosi minimum 2 lata. Czerwone wina klasy crianza przez co najmniej rok starzone są w dębowych beczkach, a dla win białych tej kategorii jest to 6 miesięcy.

 

  • Wina Rioja Reserva – leżakują minimalnie 3 lata, przy czym czerwone spędzają co najmniej rok w dębowych beczkach a białe - 6 miesięcy.

 

  • Wina Rioja Gran Reserva – najwyższej klasy wina z regionu La Rioja, leżakują aż 5 lat, z czego co najmniej dwa w beczkach. Białe wina Gran Reserva muszą dojrzewać minimalnie, 4 lata z czego rok w dębowych beczkach.

 

W Winnicy Lidla znaleźć można kilkanaście dobrej jakości win Rioja. Są wśród nich głównie wina czerwone ze szczepów Tempranillo i Garnacha. Coś dla siebie znajdą jednak również miłośnicy wina białego czy orzeźwiającego wina różowego.