Australijskie wina – co warto o nich wiedzieć?
Zanim przejdziemy do opisu polecanego przez nas trunku, przypomnijmy kilka ważnych faktów dotyczących wina w Australii. Do najważniejszych regionów winiarskich tego kraju i kontynentu zarazem należą południowo-wschodnia Australia oraz zachodnia Australia. Istotnym dla winiarzy i koneserów trunków z winogron regionem jest również Tasmania, która z racji swojego wysunięcia na południe stwarza idealne warunki do uprawy szczepów, którym mogłoby być za ciepło w innych rejonach kraju. Z jakich odmian powstają najczęściej wina z Australii? Prym wiodą tu odmiany Chardonnay i Shiraz. Według niektórych źródeł odpowiadają za blisko połowę wszystkich wywodzących się z kontynentu trunków!
Australijskie wina Shiraz – czym się wyróżniają?
Shiraz to popularna w Australii i Stanach Zjednoczonych nazwa wywodzącego się z francuskiej Doliny Rodanu szczepu Syrah. Trunki otrzymywane z tej odmiany wyróżniają się przyjemnym aromatem, w którym główną rolę gra porzeczka. Co więcej, gdy chodzi o wino Shiraz – smak specjałów pochodzących z Francji często przywodzi na myśl pieprz i inne przyprawy. Nieco inne właściwości ma wino Shiraz australijskie – jego amatorzy często zwracają uwagę na jego bardziej owocowy i z natury słodszy, wyraźnie mniej przyprawowo-ziołowy, charakter. Jakie wino – słodkie czy wytrawne chodzi Ci po głowie od dłuższego czasu? W naszym wpisie pomożemy Ci podjąć decyzję!
Jakie jest wino australijskie Shiraz „Artan Reserve”, Barossa Valley?
Australijskie wino Shiraz „Artan Reserve”, Barossa Valley to specjał, który zachwyca pod wieloma względami. Po przelaniu do kieliszka to wino wytrawne cieszy oczy degustatora ciemną, rubinową barwą. Jaką tajemnicę skrywa? Na szczęście będziemy mieli okazję przekonać się w trakcie dalszych etapów degustacji. Nasycając nasze nozdrza bukietem wina, z łatwością rozpoznamy ciemną śliwkę, wiśnię, eukaliptusa, lukrecję, kakao, a także przyjemne akcenty wanilii oraz pieprzu. W ustach z kolei będziemy mogli zachwycić się umiarkowaną kwasowością i szlachetną cierpkością trunku, które idą w parze z rozgrzewającymi właściwościami alkoholu. Jakby tego było mało – to świetne wino z Australii cieszy degustatorów długim i przyjemnym finiszem. Przy okazji – zobacz, jakie wino czerwone wytrawne poleca w szczególności nasza Winnica!
Do czego pasuje Shiraz „Artan Reserve”, Barossa Valley?
Jak już sugerowaliśmy między wierszami, interesujące nas wino australijskie Shiraz wyróżnia się solidną strukturą, a więc dobrze komponuje się z daniami mięsnymi na bazie wołowiny, wieprzowiny jagnięciny czy dziczyzny, a także odnajduje się świetnie w towarzystwie serów. Jego potencjalne zastosowania kulinarne robią zatem wrażenie! Przekonaj się, jakie inne wina z Australii odnajdą się w Twojej kuchni!
Wino australijskie z Doliny Barossa… czyli skąd?
Shiraz „Artan Reserve”, Barossa Valley, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z Doliny Barossa. Ten rejon w Południowej Australii może poszczycić się interesującą tradycją winiarską. Pierwsi osadnicy zasiedlający tę krainę pochodzili z terenu Śląska oraz dzisiejszych Niemiec, gdzie zgłębili sztukę produkcji trunków z winogron. Nic dziwnego zatem, że wspaniałe warunki klimatyczne, z których słynie południowa część Australii, przekonały ich do kontynuowania swego rzemiosła w drugiej ojczyźnie. To dzięki nim Dolina Barossa do dziś słynie z doskonałego Rieslinga oraz australijskiego wina Shiraz!
Jesteśmy niemal pewni, że po lekturze naszego tekstu przyznasz nam rację, że poznawanie win australijskich czerwonych wytrawnych warto rozpocząć od aromatycznego Artan Reserve Shiraz Barossa Valley Premium. Pamiętaj, że za pomocą naszej platformy zarezerwujesz także inne australijskie wina Shiraz – takie jak różowe Artan Reserve Rosé, Limesone Coast. Warto dać mu szansę, aby poznać różne oblicza win z tego jedynego na świecie państwa zajmującego cały kontynent!