Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wino wytrawne
O tym czy wino jest wytrawne decyduje zawartość tak zwanego cukru resztkowego. Na poziom cukru wpływa przede wszystkim to na jakim etapie przerwany został proces fermentacji wina.Wybierając dobre wino wytrawne powinniśmy kierować się nie tylko zawartością cukru. Bardzo ważnymi aspektami wpływającymi na to jak odbieramy jest również jego kwasowość, intensywność garbników oraz poziom alkoholu. Tu powinniśmy kierować się przede wszystkim własnymi preferencjami. Wytrawne wina są częstym towarzyszem różnorakich posiłków. Lekkie, orzeźwiające, białe wina wytrawne jak Sauvignon Blanc czy Pinot Grigio możemy podać do dań ze świeżych lub grillowanych warzyw, ryb, czy sosów na bazie oliwy lub śmietany. Z kolei czerwone wina wytrawne będą pasować do wielu gatunków mięs i serów, a nawet niektórych deserów. Kieliszek wytrawnego Cabernet Sauvignon może towarzyszyć nam na każdym etapie posiłku od przystawki po czekoladowy deser.
-
- Wytrawne
- Czerwone
- Włochy
- Cabernet Sauvignon , Nero d’Avola
- 4/5 Intensywność
- 14,50% Zawartość alkoholu
Ocena użytkowników
-
-
-
-
- Wytrawne
- Musujące , Białe
- Francja
- wieloszczepowe
- 2/5 Intensywność
- 12% Zawartość alkoholu
Ocena użytkowników
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
- Wytrawne
- Czerwone
- Francja
- Cabernet Sauvignon , Merlot
- 4/5 Intensywność
- 13% Zawartość alkoholu
Ocena użytkowników
-
-
-
- Wytrawne
- Czerwone
- Włochy
- Nerello Mascalese
- 4/5 Intensywność
- 14,00% Zawartość alkoholu
Ocena użytkowników
-
-
-
-
-
-
-
-
Wino
Kaiken Indómito Malbec 750ml
79,99 zł 67,99 zł*Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką.-15% -
Wino
Kaiken Indómito Cabernet Franc 750ml
79,99 zł 63,99 zł*Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed obniżką.-20% -
Wino wytrawne
Wina wytrawne stanowią olbrzymią większość spośród wszystkich win, które możemy dostrzec na sklepowych półkach. Ich szlachetny, cierpki smak jest zasługą procesu naturalnej fermentacji, podczas której cukier pochodzący z moszczu zamienia się w alkohol. Wina wytrawne z winogron towarzyszą nam od tysięcy lat, urozmaicając przygotowywane przez nas posiłki, rozgrzewając nas w chłodne dni, a także zachęcając nas wszystkich do stanowiącej prawdziwą ucztę dla zmysłów degustacji. W zależności od naszych upodobań i okoliczności możemy sięgnąć po wino wytrawne czerwone, wino wytrawne białe bądź wino wytrawne różowe. Trunki jednoodmianowe, jak i niezwykle interesujące kupaże, otrzymywane z najlepszych światowych odmian winorośli – to wszystko wina wytrawne Lidla!
Wino wytrawne – co to znaczy?
W ten sposób zgodnie z prawem nazywamy wino, w którym stężenie cukru resztkowego nie przekracza 4 g/l (bądź 9 g/l, jeśli kwasowość wina przyjmuje wartość mniejszą o min. 2g/l od zawartości cukru). Czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego pod tym względem? W tym drugim cukier może utrzymywać się na poziomie od 4 do 12 g/l lub 18 g/l w sytuacji analogicznej jak opisana powyżej. Wino wytrawne na etykietach butelek opisywane jest jako sec (wino wytrawne po francusku) secco (po włosku), seco (po hiszpańsku) lub dry (po angielsku). Wytrawne wina musujące określane są ponadto jako brut, a nawet extra brut. Zamykając już kwestię wino wytrawne a półwytrawne, pragniemy dla jasności wspomnieć, że to drugie określane jest jako demi-sec, semi secco, semi seco lub semi dry.
Wino wytrawne – właściwości
Jeśli pod uwagę weźmiemy zawartość cukru w trunku, oczywiste wydaje się, że smak wina wytrawnego możemy scharakteryzować jako wyraźnie kwaskowy i często cierpki. Może w tym momencie paść pytanie, ile wino wytrawne kalorii dostarcza podczas degustacji? W 120 ml wina czerwonego znajduje się ich około 80, nieco mniej w analogicznej porcji wina białego wytrawnego. A zatem czy wino wytrawne tuczy? Z pewnością dla koneserów odchudzających się lub będących na diecie wino wytrawne jest najlepszym wyborem, ponieważ ze względu na stosunkowo niską wartość energetyczną ułatwia utrzymanie optymalnego w danym przypadku bilansu kalorycznego. A co jeśli chodzi o wartości odżywcze wina wytrawnego? Musimy zaznaczyć, że wino wytrawne posiada bardzo niewielką ilość węglowodanów, jeszcze mniej białka, zatem za jego wartość energetyczną odpowiada w głównej mierze alkohol. Oznacza to, że gdy chodzi o wino wytrawne – indeks glikemiczny trunku tego rodzaju wynosi 0.
Czy wino wytrawne jest zdrowe?
Na pytanie, czy wino wytrawne jest zdrowe, wielu ekspertów odpowiada twierdząco. Oczywiście wtedy, gdy mowa o niewielkich, spożywanych regularnie porcjach. Przede wszystkim powinniśmy pamiętać, że wino wytrawne czerwone, a także białe i różowe, choć w nieco mniejszym stopniu, jest bogate w antyoksydanty. Co więcej, zawiera ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki, takie jak potas, żelazo czy ryboflawiny. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy wspiera walkę z wolnymi rodnikami, które prowadzą do starzenia się komórek oraz przyczyniają się do powstawania zmian nowotworowych. Wino wytrawne reguluje również pracę układu trawienia, trzustki i nerek, a ponadto wspiera naturalną odporność organizmu. Pisząc o właściwościach wina wytrawnego, nie możemy zapomnieć o korzystnym wpływie jego spożywania na cały układ sercowo-naczyniowy. A jak wygląda kwestia „wino wytrawne a cholesterol”? Otóż zawarty w trunku – w szczególności w winie o rubinowej barwie – polifenol resweratrol ogranicza utlenianie lipidów, w tym złego cholesterolu, a także jego przedostawanie się do naczyń krwionośnych. Tym samym obniża poziom niepożądanego cholesterolu we krwi. Miejmy jednak na uwadze, że mimo licznych właściwości prozdrowotnych trunku z winogron, z przyczyn oczywistych uważać na niego muszą osoby, które nie powinny spożywać alkoholu. I tak np. omawiając kwestię „wino wytrawne a cukrzyca”, powinniśmy pamiętać, że to lekarz powinien orzec, czy diabetyk może spożywać wino, choćby w niewielkich ilościach. Każdy przypadek jest bowiem indywidualny.
Ile procent ma wino wytrawne?
Trunki z winogron, w tym oczywiście także wina wytrawne, możemy dzielić m.in. na wina stołowe oraz wina wzmacniane. Te pierwsze cechują się zazwyczaj zawartością alkoholu rzędu 9-15% procent, drugie natomiast – 17-22%.
Wina wytrawne – rodzaje
Istnieje kilka stosowanych kryteriów podziału win. Według tego najbardziej powszechnego, opierającego się na barwie trunku, możemy wyróżnić takie rodzaje win wytrawnych jak wina czerwone wytrawne, wina białe wytrawne czy wina różowe wytrawne. Najliczniejszą grupę z nich tworzą wina czerwone otrzymywane z ciemnych odmian winorośli. Oprócz tego trunki wytrawne możemy podzielić również ze względu na kraj i region ich pochodzenia, wykorzystane do ich produkcji odmiany winogron czy budowę. Pamiętajmy, że szczególną kategorię stanowią wina wytrawne musujące – takie jak francuski Szampan, hiszpańska Cava czy włoskie wino wytrawne Prosecco.
Wino wytrawne – do czego je podawać?
To, do czego serwujemy wina wytrawne, zależy w dużej mierze od naszych indywidualnych preferencji. Istnieje jednak kilka znanych koneserom zasad food pairingu, dzięki którym, wiedząc, jakie wino wytrawne pasuje do danej potrawy, są w stanie stworzyć niezwykle interesujące kompozycje smakowe. Zgodnie ze zwyczajem wino wytrawne czerwone łączymy najczęściej z potrawami mięsnymi, na bazie wołowiny, wieprzowiny, dziczyzny, a także serwujemy je do kaczki, gęsi czy twardych serów. Wino wytrawne białe – do ryb, owoców morza, białego mięsa i zimnych przekąsek. Gdy natomiast mowa o winie wytrawnym różowym, nie popełnimy błędu, serwując je do ryb, warzyw z grilla, polędwiczek wieprzowych, sałatek, kanapek, zapiekanek, mozzarelli czy tortilli. Pamiętajmy również, że łącząc ulubione przez nas wino z pomarańczą i aromatycznymi przyprawami korzennymi, a także osadzając je miodem, możemy przygotować przepyszny grzaniec z wytrawnego wina, idealny na chłodniejsze pory roku.
Jakie wino wytrawne wybrać?
Wino wytrawne może zostać wyprodukowane z każdego szczepu winorośli – jest to wszak naturalny produkt fermentacji moszczu winogronowego. Pewne odmiany cieszą się jednak największą popularnością wśród konsumentów i producentów. Gdy mowa o znanych szczepach czerwonych, z których powstaje dobre wino wytrawne z Lidla, koniecznie powinniśmy wskazać na odmiany takie jak dający cierpkie trunki Cabernet Sauvignon, esencjonalny Shiraz czy wymagający Pinot Noir. Jeśli natomiast chodzi o odmiany białe – Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Gris czy Riesling. Poszukując trunku idealnego dla nas, możemy również kierować się krajem oraz regionem pochodzenia wina. Nie bez powodu olbrzymim uznaniem cieszy się wino francuskie wytrawne, wywodzące się z regionów takich jak Bordeaux, Burgundia, Dolina Rodanu, Dolina Loary, Prowansja czy Alzacja. Nie zapominajmy oczywiście o ojczyźnie najsłynniejszego wina musującego na świecie, czyli Szampanii. W dalszej kolejności koniecznie musimy wskazać na wytrawne wina hiszpańskie, z regionów takich jak Rioja, Navarra, Galicia, Cava czy Kastylia La Mancha, a także na wino wytrawne z Włoch – z cenionych regionów, do których należą m.in. Veneto (Prosecco!), Dolina Aosty, Sycylia, Kampania, Apulia czy Piemont. Gdy mowa o Italii, na szczególną uwagę zasługuje też wino wytrawne z Toskanii. Nie zapominajmy oczywiście o wybornym winie wytrawnym czerwonym i białym z Portugalii (ze słynnego regionu Vinho Verde), Niemiec (np. z regionu Pfalz), Słowacji, Węgier oraz krajów Nowego Świata – m.in. Argentyny, Chile, Australii, Nowej Zelandii i RPA!
Wino wytrawne w Lidlu – zarezerwuj najlepsze trunki za pośrednictwem Winnicy Lidla!
Dzięki platformie Winnicy Lidla zarezerwujesz najlepsze wino czerwone wytrawne z Lidla z dowolnego kraju winiarskiego na świecie. Jeśli jednak od trunków o rubinowej barwie, pachnących ciemnymi owocami, wolisz napitki jaśniejsze i bardziej orzeźwiające – przekonaj się, jakie wino wytrawne białe Lidl może Ci polecić! Z nami bez trudu znajdziesz także wino wytrawne na prezent, które z pewnością przypadnie do gustu bliskiej Ci osobie!