Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino do jagnięciny

64 produkty

Strona
na stronę
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • USA
    • 3/5 Intensywność
    • Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Zinfandel
    Apothic Red, Winemaker’s Blend
    Po wlaniu wina do kieliszka widoczna jest jego umiarkowanie ciemna barwa o rubinowym odcieniu. Po chwili napowietrzania, w tym czerwonym kupażu kalifornijskim, dominują aromaty ciemnych owoców z przewagą zapachów śliwki, jeżyny i borówek. Świeże akcenty owocowe uzupełniane są lekkimi nutami kawy i w...
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Australia
    • 4/5 Intensywność
    • Mourvèdre, Shiraz
    Shiraz-Mataro “Bin 2”, Penfolds
    Wino z Południowej Australii skomponowane w 80% z gron Shiraz i 20% Mataro (lokalna nazwa szczepu Mourvèdre). Winogrona na “Bin 2” uprawiane były w regionach o znakomitej renomie: Barossa Valley, McLaren Vale i Langhorne Creek. Trunek dojrzewał w dużych beczkach z dębów amerykańskich i francuskich. ...
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Australia
    • 3/5 Intensywność
    • Cabernet Sauvignon
    Cabernet Sauvignon, 19 Crimes
    Średnio ciężkie wino czerwone w produkowane z odmiany Cabernet Sauvignon. W zapachu tego młodego australijskiego trunku bez trudu doszukać się można aromatów czarnej porzeczki, czereśni, jeżyny, ciemnej czekolady, pieprzu. Wrażenia aromatyczne uzupełnia odrobina nut paprykowych. Smak wina jest łagod...

    Wino

    Cabernet Sauvignon, 19 Crimes

    49,99 zł
    750ml
  1. Wino

    Pinot Noir, Taschner

    29,99 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Francja
    • 4/5 Intensywność
    • Grenache, Syrah
    Gigondas, Puech Morny
    Wino posiada ciemną, rubinową barwę. Po napowietrzeniu w kieliszku pojawiają się wyraźne aromaty owoców leśnych, lukrecji i pieprzu. W ustach dominuje rozgrzewający alkohol, któremu towarzyszą wyraźna kwasowość i ściągające podniebienie garbniki. Długi posmak. W odpowiednich warunkach wino można prz...

    Wino

    Gigondas, Puech Morny

    59,99 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Czerwone
    • Francja
    • 4/5 Intensywność
    • wieloszczepowe
    Vacqueyras, Dame de Clochevigne
    Wino złożone i szlachetne, zwraca uwagę nie tylko wyglądem, ale też zapachem i smakiem. Jest aromatyczne i pełne wigoru. W kolorze rubinowo-purpurowe. Posiada bukiet czerwonych owoców z akcentami goździków, czarnego pieprzu, jałowca, tytoniu i wanilii. Podniebienie odczuwa pełnię równowagi pomiędzy ...
    • Półsłodkie
    • Czerwone
    • Gruzja
    • 4/5 Intensywność
    • Malbec, Saperavi , Aleksandreuli
    Gemieri Red, Tanadi, Telavi Wine Cellar
    Wino w wyglądzie jest ciemne jak bezksiężycowa noc w Dolinie Truso. Jego intensywna barwa zawiera odcienie rubinu, purpury, fuksji i zdaje się niemal pochłaniać wpadające do kieliszka światło. Zapach wina składa się z naturalnych aromatów typowych dla szczepów winorośli, z których został wyprodukowa...

64 produkty

Strona
na stronę

Wino do jagnięciny

Zastanawiając się, jakie wino podać do jagnięciny, należy uwzględnić charakter tego cenionego przez smakoszy mięsa. Otóż ze względu na delikatną strukturę i łagodność zwykle wymaga ono raczej mocnego, wyrazistego trunku. Wiele jednak zależy od sposobu przyrządzenia danego dania. Biorąc to pod uwagę, jesteśmy w stanie dopasować odpowiednie wina do jagnięciny tak, aby jak najpełniej cieszyć się jej walorami.

 

Jakie wino pasuje do jagnięciny z grilla?

Wybierając pasujące wina do jagnięciny grillowanej, najlepiej postawić na trunki wytrawne – ciężkie lub średnio ciężkie o wyrazistym smaku, który na długo pozostaje w ustach. Jest tak, ponieważ mięso podane w tej formie cechuje wyjątkowo intensywny aromat, który wymaga zrównoważenia. Ponadto, jeśli chodzi o wina do jagnięciny, wyśmienicie sprawdzą się szczepy Grenache i Syrah, portugalska Touriga Nacional czy francuski Gamay, które w ciekawy sposób urozmaicają smak potraw.

 

Jakie wino do pieczenia jagnięciny sprawdzi się najlepiej?

W tym wypadku należy kierować się zasadą – im cięższe wino do jagnięciny, tym przygotowanie danie będzie miało intensywniejszy smak. Przykładowo szczep Tempranillo o ciężkim charakterze sprawi, że mięso będzie mocno doprawione i aromatyczne. Aby osiągnąć nieco łagodniejszy smak potrawy, warto sięgnąć po średnio ciężką Kadarkę lub lżejszy szczep Mencia.

 

Duszona jagnięcina – jakie wino pasuje do niej najlepiej?

Duszenie mięsa nadaje mu wyrazisty smak oraz wspaniałą soczystość. Z taką kompozycją doskonale współgrają czerwone, raczej ciężkie wina. Zatem jakie wino podać do jagnięciny? Z pewnością sprawdzi się wytrawne wino Malbec. Cierpkość trunku idealnie zrównoważy tłuste mięsa, a zarazem podkreśli jego soczystość.

 

Jakie wino podać do jagnięciny pieczonej?

W przypadku potrawy, jaką jest pieczona jagnięcina, dylemat, jakie wino wybrać, związany jest z subtelnym aromatem mięsa, przywodzącym na myśl dziczyznę. Dla jego podkreślenia warto sięgnąć po odmiany Cabernet Sauvignon i Carmenère (lub kupaże tego typu win) o cierpko-kwaskowym stylu z pikantną nutą. Te ciężkie, wytrawne trunki stanowią wspaniałe dopełnienie dania. Odpowiednie będzie również wino Merlot o umiarkowanie cierpkim smaku dopełnionym wyraźną kwasowością. 

Wybierz idealne wino do jagnięciny za pośrednictwem Winnicy Lidla!