The store will not work correctly in the case when cookies are disabled.
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.
Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wino Clos Margalaine to trunek luksusowy, produkowany z najwyższej jakości winogron, starannie selekcjonowanych i przetwarzanych z użyciem tradycyjnych technik. Wina z apelacji Margaux uchodzą za jedne z najlepszych i najbardziej ekskluzywnych wina na świecie, a Clos Margalaine jest jednym z przedst...
Château Marquis de Terme jest winem produkowanym z winogron pochodzących z winnicy znajdującej się w regionie Margaux we Francji. Trunek reprezentuje atrakcyjną cenowo grupę win wysokiej jakości, sklasyfikowanych jako Quatrieme Grand Cru Classe w roku 1855. Wino zostało wyprodukowane z mieszanki win...
Wino sklasyfikowane na poziomie Grand Cru Classé. Trunek powstaje w apelacji Saint-Emilion Grand Cru i produkowany jest z winogron uprawianych na ponad 40 letniej winnicy o powierzchni 28 hektarów. Do produkcji wykorzystano w 85% odmianę Merlot oraz 15% Cabernet Franc. Trunek dojrzewał przez 12 mies...
Wino z odmiany Syrah uprawianej w dolinie Limari. Region ten jest jednym z najbardziej wysuniętych na północ obszarów winiarskich w Chile, a leży 320 km na północ od stolicy kraju, Santiago. Położenie na 30° szerokości geograficznej południowej sprawia, że dolina Limari jest gorąca i stosunkowo such...
Tradycyjnie produkowana w apelacji Valpolicella, wino Ripasso, powstaje w procesie powtórnej maceracji wytłoków po produkcji słynnego Amarone. Wino Valpolicella zyskuje dzięki tej technice dodatkowe aromaty i złożoność struktury pozostając jednocześnie atrakcyjnym cenowo.W kieliszku, barwa trunku je...
Młode, umiarkowanie ciężkie wino z odmiany Shiraz. W bukiecie trunku doszukać można się podobieństwa aromatów do owoców suszonej śliwki, malin, jeżyn, przypieczonego tosta i pieprzu. W ustach, Shiraz jest łagodnie cierpki, mocno rozgrzewający i przyjemnie kwaskowy.Dobre połączenie z wieprzowiną, pie...
Wspaniały, wykwintny trunek, który z powodzeniem może konkurować z niejednym szampanem. Wyrafinowany, niezwykle elegancki wygląd zarówno butelki, jak i kartonu stanowią dodatkowy atut.Piotr
Piękna, intensywnie rubinowa barwa zapowiada wino o świeżym, owocowym bukiecie i wyraźnym smaku. Malbec “Acordeón” powstał z gron uprawianych na wysokości 1310 metrów n.p.m co w rezultacie pozwoliło osiągnąć w winie wysoką koncentrację związków aromatycznych jak i odpowiedni poziom kwasowości. Podcz...
Wino z odmiany Pinot Noir wyprodukowane z upraw na Dolnym Śląsku. W kieliszku trunek zwraca uwagę jasną, rubinowo-miedzianą barwą, typową dla szczepu. Zapach to kombinacja aromatów dojrzałych truskawek, powideł wiśniowych, dębu i mokrej kredy. Wytrawną kwasowością wino zyska przychylność miłośników...
Rawson’s Retreat to seria win upamiętniająca swoją nazwą posiadłość w Magill (przedmieścia Adelaidy), którą w roku 1845 nabył Christopher Rawson Penfold.Opisywany trunek powstał z połączenia win z odmian Shiraz i Cabernet Sauvignon; w kieliszku jest ciemny, rubinowy z miedzianymi refleksami wskazują...
Syrah z Doliny Maipo w Chile, pachnący suszoną śliwką, konfiturami z fig, miodem gryczanym, kakao i wanilią.Imponujące wyglądem i zapachem, przekonywujące w ustach. Wino jest rozgrzewające, umiarkowanie cierpkie i łagodnie wytrawne.
Rodzinna winnica Spier mimo, że nie jest największa w Stellenbosh, Western Cape robi bardzo solidne wina szczególnie z gatunków lokalnych. Celler master Johan Jordaan należy do grona "young guns" winiarzy w RPA. Pinotage Signature zasługuje na uwagę głębokim smakiem owoców leśnych, jeżyny, pieprzu i wyraźną taniną. Bardzo mocne, ale nie czuje się wyraźnego posmaku alkoholu. Polecam do grilla szczególnie jagnieciny lub dziczyzny.Paweł
Intensywne w zapachu, wyraziste w smaku. Pięknie prezentuje się po nalaniu do kieliszka - wino posiada barwę rubinową z purpurowymi refleksami wskazującymi na młody jeszcze wiek trunku. Rozgrzewając i ściągając podniebienie ukazuje prawdziwy charakter odmiany Shiraz.W bukiecie ciemne śliwki, jeżyna,...
Wino z odmiany Cabernet Sauvignon uprawianej w Dolinie Maipo. W kieliszku trunek ma wyraźną, rubinową barwę, jest klarowny z zaznaczoną gęstością.Aromaty wina są typowe dla odmiany. Dominują tutaj akcenty zapachowe przypominające czarną porzeczkę, zarówno owoce jak i liście, a towarzyszą im aromaty ...
Vinea Cuvée bierze swoją nazwę od łacińskiego słowa oznaczającego winorośl. To łatwe do picia wino o świeżym, owocowym charakterze, powstało z połączenia odmian Portugieser (Kékoportó) i Syrah.W ustach harmonia niemal doskonała pomiędzy łagodną cierpkością, umiarkowanej mocy kwasowością i przyjemnie...
Klasyczne Carménère z Chile. Wytrawne, umiarkowanie cierpkie, rozgrzewające. W bukiecie intensywne aromaty czarnej porzeczki, czekolady, liści porzeczki, toffi oraz lukrecji. Usta potwierdzają odmianowy charakter trunku, a konsekwencja aromatyczna składnia do wysokiej oceny jakości.
Jedna z najważniejszych portugalskich winorośli - Trincadeira, tworzy tutaj udane połączenie ze znaną na całym świecie odmianą Syrah.W kieliszku wyraźna rubinowa barwa o miedzianych odcieniach. Zapach po chwili napowietrzania wskazuje na młody wiek wina i jego nieskomplikowany charakter. Trunek cech...
Australijskie wino z odmiany Shiraz, dojrzewające w baryłkach z amerykańskich dębów przez 12 miesięcy. W kieliszku trunek jest niemal nieprzejrzysty; przedstawia wyraźną, rubinową barwę z purpurowym refleksem.W bukiecie wina rozpoznać można szereg aromatów owocowych, wyczuwalne są tutaj: jeżyna, wiś...
Zastanawiając się, jakie wino podać do jagnięciny, należy uwzględnić charakter tego cenionego przez smakoszy mięsa. Otóż ze względu na delikatną strukturę i łagodność zwykle wymaga ono raczej mocnego, wyrazistego trunku. Wiele jednak zależy od sposobu przyrządzenia danego dania. Biorąc to pod uwagę, jesteśmy w stanie dopasować odpowiednie wina do jagnięciny tak, aby jak najpełniej cieszyć się jej walorami.
Jakie wino pasuje do jagnięciny z grilla?
Wybierając pasujące wina do jagnięciny grillowanej, najlepiej postawić na trunki wytrawne – ciężkie lub średnio ciężkie o wyrazistym smaku, który na długo pozostaje w ustach. Jest tak, ponieważ mięso podane w tej formie cechuje wyjątkowo intensywny aromat, który wymaga zrównoważenia. Ponadto, jeśli chodzi o wina do jagnięciny, wyśmienicie sprawdzą się szczepy Grenache i Syrah, portugalska Touriga Nacional czy francuski Gamay, które w ciekawy sposób urozmaicają smak potraw.
Jakie wino do pieczenia jagnięciny sprawdzi się najlepiej?
W tym wypadku należy kierować się zasadą – im cięższe wino do jagnięciny, tym przygotowanie danie będzie miało intensywniejszy smak. Przykładowo szczep Tempranillo o ciężkim charakterze sprawi, że mięso będzie mocno doprawione i aromatyczne. Aby osiągnąć nieco łagodniejszy smak potrawy, warto sięgnąć po średnio ciężką Kadarkę lub lżejszy szczep Mencia.
Duszona jagnięcina – jakie wino pasuje do niej najlepiej?
Duszenie mięsa nadaje mu wyrazisty smak oraz wspaniałą soczystość. Z taką kompozycją doskonale współgrają czerwone, raczej ciężkie wina. Zatem jakie wino podać do jagnięciny? Z pewnością sprawdzi się wytrawne wino Malbec. Cierpkość trunku idealnie zrównoważy tłuste mięsa, a zarazem podkreśli jego soczystość.
Jakie wino podać do jagnięciny pieczonej?
W przypadku potrawy, jaką jest pieczona jagnięcina, dylemat, jakie wino wybrać, związany jest z subtelnym aromatem mięsa, przywodzącym na myśl dziczyznę. Dla jego podkreślenia warto sięgnąć po odmiany Cabernet Sauvignon i Carmenère (lub kupaże tego typu win) o cierpko-kwaskowym stylu z pikantną nutą. Te ciężkie, wytrawne trunki stanowią wspaniałe dopełnienie dania. Odpowiednie będzie również wino Merlot o umiarkowanie cierpkim smaku dopełnionym wyraźną kwasowością.
Wybierz idealne wino do jagnięciny za pośrednictwem Winnicy Lidla!
Zyskaj rabat 20 zł na Twoją rezerwację
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.