Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Jakie wino do ryby? 5 rad sommeliera!

Wino do ryby – czy zawsze takie samo?

Mimo, że zasady dotyczące podawania wina do różnych potraw są dość szczegółowo określone, to w dalszym ciągu wiele osób ma z nimi kłopot. Prawdopodobnie wynika to przede wszystkim z dość rzadkiego ich stosowania, gdyż w Polsce połączenie „ryba” i „wino” nie jest zbyt częste. Dla wielu rodzin ryby są w końcu przede wszystkim jedzeniem postnym, a wino podaje się z kolei tylko do posiłków „na specjalne okazje”. Na szczęście jednak sytuacja ta powoli ulega zmianie. Niezależnie od sytuacji trzeba jednak pamiętać, że przede wszystkim nie ma jednej złotej zasady dotyczącej łączenia ryb z winem. Wszystko zależeć będzie w tym przypadku od gatunku, sposobu przyrządzenia oraz okazji. Tylko uwzględnienie tych trzech elementów pozwoli na uniknięcie kulinarnego faux-pas lub po prostu zepsucia dobrego posiłku. Dowiedz się więcej o sztuce dobierania wina do potraw z naszego tekstu o wine pairing. Przeczytaj także, jak dobrać wino do dań w restauracji.


Jakie wino do karpia lub innej ryby na wigilię?

Podawanie wina do kolacji wigilijnej samo w sobie jest dość kłopotliwe. Wynika to z kilku powodów. Pierwszym z nich jest tradycja, mówiąca że posiłek ten powinien być postny, a więc też pozbawiony alkoholu. Drugim kłopotem jest fakt, że o ile w dalszym ciągu najpopularniejszy jest karp, to coraz częściej na polskich stołach spotkać można też inne ryby. Dlatego też trudno jednoznacznie wskazać, jakie wino będzie idealnym rozwiązaniem. Dodatkowa trudność wynika z wielu sposobów przyrządzenia karpia. W tej sytuacji specjaliści zalecają, by do ryby duszonej wybrać wino lekkie o łagodnej kwasowości, do ryby smażonej wino cięższe o kwasowości wysokiej lub różowe z nieco bardziej wyczuwalnym smakiem cierpkim. W przypadku ryby pieczonej, np. z ziołami, można również sięgnąć po lekkie wino czerwone.


Delikatne ryby – z jakim winem będą najlepsze?

Nieco łatwiejszym zadaniem jest z pewnością dobraniem wina do ryb bardzo delikatnych – takich jak np. dorsz, dorada czy pstrąg. W ich przypadku najlepiej wybrać lekki biały trunek o umiarkowanej kwasowości – np. ze szczepu Riesling, szczególnie jeśli są one przyrządzone na parze. Nieco bardziej ostre w smaku wina będą z kolei opcją w przypadku tych ryb obficie skropionych cytryną czy też smażonych. W każdym przypadku trzeba jednak pamiętać, że lepszym wyborem będą trunki wytrawne lub półwytrawne. Jeśli wiec dysponujemy tylko winem słodkim lub półsłodkim, to lepiej zostawić je jako dodatek do deseru, a nie na siłę łączyć z głównym daniem, gdyż nie ze wszystkimi potrawami stworzą one udane połączenia smakowe.


Łosoś i halibut – jakie wino do niego wybrać?

Jak już wspomnieliśmy, przygotowanie odpowiedniej oprawy do tłustych ryb jest dużo trudniejsze. W ich przypadku duże znaczenie będzie miał sposób przyrządzenia. Z reguły jednak broniącym się wyborem będzie ciężkie białe wino beczkowe. Czasem jednak lepiej pasować może nawet lekkie czerwone wino wytrawne lub półwytrawne, a połączenie takie jest szczególnie polecane np. do tuńczyka.


Z jakim winem podać krewetki?

Sporym problemem może okazać się też połączenie wina z owocami morza. I w tym przypadku raczej dobrym wyborem będzie wino białe wytrawne lub półwytrawne. Niestety jednak, jak zwykle „diabeł tkwi w szczegółach”. O ile do lekkich i prostych potraw z krewetkami, przegrzebkami czy ośmiorniczkami idealny będzie delikatny lekki trunek o niezbyt skomplikowanym bukiecie – np. ze szczepu Sauvignon Blanc, to w przypadku cięższych potraw – z sosami czy też takich, w których owoce morza są tylko dodatkiem, lepsze okażą się bogatsze białe wina beczkowe.

Ryby i owoce morza na pewno warto jeść – gdyż są po prostu zdrowe i smaczne. Warto jednak też zadbać o ich odpowiednią oprawę, która pozwoli zmienić dobre danie we wspaniałą ucztę dla podniebienia. Pomóc w tym mogą dobre wina wytrawne, których duży wybór znajdziesz oczywiście na naszej stronie WinnicaLidla.pl. Zapraszamy do poszukiwań idealnych butelek do łososia, pstrąga, karpia czy krewetek. Można też u nas znaleźć doskonałe wina półsłodkie i słodkie, które stanowią idealną oprawę dla świątecznych makowców, babek i innych ciast!