Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Garść faktów na temat Sauvignon Blanc

Każdy winopijca spotkał się z winem z odmiany Chardonnay. Potrafi być stworzone w dosłownie każdym stylu! Zdecydowana większość z pewnością spotkała się również ze szlachetnym Rieslingiem. Wytrawnym do szpiku kości, lub słodkim, niczym syrop. Obok tych dwóch białych odmian pojawia się trzecia, równie znana, popularna i uprawiana na całym świecie odmiana Sauvignon Blanc! Zazwyczaj te wina spotykane są jako jednoszczepowe, ale w kilku miejscach na świecie są kupażowane z innymi odmianami.

 

 

Co to jest szczep Sauvignon Blanc?

 

Jest to biała odmiana winogron. Jej rodzice pochodzą najprawdopodobniej z francuskiego regionu Bordeaux, znajdującego się na zachodniej granicy kraju. Nazwę tego szczepu, pomimo niezbyt sprzyjającej pisowni wymawia się dość prosto: „sawinią blą”. Pochodzi od francuskich słów sauvage, czyli „dziki”, oraz blanc, co oznacza „biały”. Wina ze szczepu „sowinią blą” potrafią mieć dziki, nieokiełznany charakter! Ale w dobrych rękach dobrego winiarza, pokaże przed Wami swoje najlepsze strony. Zapewniam - ma ich całkiem sporo. Jest to jedna z najbardziej aromatycznych odmian winogron występujących na całym świecie. I właśnie ta intensywność aromatów jest kluczowa dla tego szczepu.

 

 

Co czujemy?

 

Nalejmy sobie wina do kieliszka. Zakręćmy nim tak, jak to robią specjaliści na degustacjach. Powąchajmy… Co następuje? Eksplozja „zielonego bukietu”! Uderza nas w nozdrza charakterystyczny aromat agrestu, skoszonej trawy, cytrusów, i - o zgrozo- aromat… kociego moczu. Nie musicie się jednak o nic martwić - żaden kot nie maczał łap w produkcji wina. Choć może brzmieć strasznie, powąchajcie swoje wino w kieliszku ponownie. To jest właśnie urok tego szczepu, a aromat kociej kuwety można pomylić z wodą po gotowanych szparagach. Szparagi już nie są takie straszne, prawda? Jednak wielu krytyków uważa to za wadę wina związaną z niedojrzałymi owocami.

 

 

Ogólnie można podzielić aromaty win ze szczepu Sauvignon Blanc na roślinne, owocowe, oraz „mineralne”. Pierwsza grupa będzie niosła za sobą obecność zapachu trawy, ziół, mięty, zielonej papryki, ogórka, czasem kolendry czy bukszpanu lub jałowca, oraz liści pomidorów. Druga grupa jest bardziej obszerna- możemy tutaj wymieniać aromaty zielonych jabłek, agrestu; pojawiają się nuty cytrusów, tj. cytryna, limonka, skórka z limonki, skórka z grejpfruta; niekiedy obecne są owoce pestkowe (brzoskwinia, nektarynka, mirabelka) oraz tropikalne, czyli melon, liczi, ananas, papaja. Trzecia grupa, czyli tzw. „mineralne” aromaty, pochodzą często z miejsca, w którym uprawiana jest winorośl. Z gleby oraz z całego mikroklimatu konkretnego regionu mogą w nieznany sposób przechodzić do wina aromaty, które są określane mianem „mineralnych”.

 

Jak smakuje?

Dość już o nosie, przejdźmy do ust! Napijmy się naszego wina. Zazwyczaj, wręcz prawie zawsze, wina ze szczepu Sauvignon Blanc są wytrawne. Prawie zawsze mają wysoką kwasowość. Trudność winifikacji tego szczepu polega na tym, że w niektórych miejscach na świecie, na przykład w Nowej Zelandii, zbiory odbywają się pod osłoną nocy, aby winogrona zachowały swą świeżość i rześkość. Jako, że to jest aromatyczna odmiana, fermentacja odbywa się w wielkich stalowych kadziach, w niższej temperaturze, celem zachowania intensywnego charakteru bukietu. 

 

Rzadko winiarze decydują się na używanie dębowych beczek czy wiórków dębowych. Z założenia wina mają być lekkie, zwiewne, rześkie, które będą idealne na nadchodzące ciepłe, wiosenne i letnie dni, oraz jako aperitif. Wysoka kwasowość ma przyjemnie łechtać nasze podniebienie, a delikatna budowa ciała wina i średnia zawartość alkoholu na poziomie ok. 12% ma sprawiać, że będzie to łatwo pijalny trunek.

 

Z innej beczki

 

ZAZWYCZAJ nie oznacza ZAWSZE. To, że wina z Sauvignon Blanc często są fermentowane w stalowych kadziach celem zachowania świeżego charakteru, nie oznacza, że NIE MOŻNA używać również beczki. Są przecież również tradycje rodzinne i historia, które wręcz nakazują produkować wino w konkretnym stylu, niezależnie od panujących trendów. Winiarze z Nowego Świata są bardziej otwarci na potrzeby konsumentów i częściej dostosowują się do nich oraz częściej eksperymentują ze swoimi winami.

 

Można spotkać również musujące wina! Ale producenci ze Starego Świata, we Francji, są mocno przywiązani do winiarskiej tradycji i w niektórych apelacjach, jak choćby Pessac-Léognan w Bordeaux, wina są fermentowane w beczkach. Krótko mówiąc - wybitne, długowieczne wina, mieszane ze szczepień Sémillon. Beczka zaokrągla ciało, nadaje dymnych, kokosowych, waniliowych, orzechowych nut, oraz lekko utlenia wino przez mikroskopijny dostęp tlenu do wnętrza naczynia. Amerykanie również są znani ze swego słynnego, kalifornijskiego, fermentowanego w beczce Fumé Blanc.

 

Gdzie na świecie?

Sauvignon Blanc, jako jedna z najbardziej znanych, i najczęściej uprawianych odmian na świecie, cieszy się sławą zarówno w krajach europejskich, jak również w Australii, Ameryce Północnej i Południowej, czy też Nowej Zelandii. Najlepsze siedliska dla tego szczepu znajdują się w chłodnym klimacie. Niestety, jego popularność wpłynęła na to, że winiarze próbują uprawiać go w miejscach, w których szczep ten nie powinien być uprawiany.

 

 

Przekłada się to całą masę słabych jakościowo win dostępnych na rynku. Nowa Zelandia zasłynęła ze swoim iście świeżym i niezwykle aromatycznym winem, a najbardziej popularne pochodzą z regionu Marlborough. Australia produkuje świetne egzemplarze w regionie Margaret River, czasem dodając szczep Semillon. Bardzo dobre przykłady win z odmiany Sauvignon Blanc możemy znaleźć również z Napa Valley (USA), które czasem mają kontakt z dębem dodającym struktury i ciała. Południowa Afryka- region Elgin i świetne odświeżające wina z aromatami zielonych owoców czy mokrych kamieni. Wybrzeże Chile i region Casablanca Valley to kolejne miejsce, z którego możemy szukać na półkach sklepowych dobrych jakościowo win. Nie można w tym wszystkim pominąć Francji i Doliny Loary, skąd pochodzą wspaniałe jednoszczepowe wina z wyjątkowych apelacji Sancerre czy Pouilly-Fumé.

 

Z czym to się je?

 

Sauvignon Blanc, poza tym, że jest świetną opcją jako aperitif, równie świetnie sprawdzi się w roli kompana posiłku. Bardzo dobrym pomysłem będzie sałatka z dużą ilością świeżych ziół, która połączy się z wrodzoną lekkością i „zieloną naturą” tej odmiany. Owoce morza i ryby to kolejne przykłady, które warto łączyć z Sauvignon Blanc. Warto pamiętać, że dania powinny również pozostać lekkie, najlepiej duszone lub odświeżone poprzez dodatek soku z cytryny, aby wino nie zginęło w zbyt mocno doprawionej potrawie. Mówi się, że ostrygi i szampan to połączenie idealne- tak jest w istocie, ale dzięki swojej wysokiej kwasowości Sauvignon Blanc także się sprawdzi w połączeniu z tym afrodyzjakiem.

 

 

Polecam spróbować- nie będziecie rozczarowani! Pierś z kurczaka w ziołach przyrządzona na parze to kolejna kulinarna propozycja. Kozie sery, feta czy ricotta, również bardzo dobrze wypadną w pairingu z winami ze szczepu Sauvignon Blanc.

Bartłomiej Piekarski

 

Aktor, którego pasją jest wino. Jest absolwentem londyńskiej szkoły WSET, zdając egzamin WSET 3 pod okiem Szymona Milonasa. Posiada doświadczenie w sprzedaży wina oraz łączenia go z potrawami. Zdobywał doświadczenie w wielu warszawskich restauracjach jako kelner, również jako sommelier, m. in. w restauracji Rozbrat 20, czy Dom Polski. Jest Członkiem Rzeczywistym Stowarzyszenia Sommelierów Polskich. 


Na Instagramie @bartek_piekarsky poza relacjonowaniem codziennego, aktywnego życia, pisze również winnego bloga, w którym odpowiada na pytania zadawane przez obserwatorów na temat wina. Poza show-biznesem, w przyszłości widzi siebie w roli restauratora.