Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino do ryby (łosoś, sandacz, karp, pstrąg)

Połączenie wina z rybą to nie lada wyzwanie. W literaturze przedmiotowej przyjmuje się zasadę, że ryby łączy się z białymi winami z uwagi na białe mięso. Ale co w takim razie z łososiem, którego barwa jest bardziej różowa? Czy to już różowe mięso, czy jednak nie? Chociaż podręczniki uczą podstaw, to sztuka parowania wina z jedzeniem wykracza daleko poza połączenia posługujące się podobieństwem barw. Świat wina oraz świat ryb i innych potraw to olbrzymia, kulinarna podróż, którą czasem trzeba przejść samemu, ucząc się na błędach i odkrywając nieznane dotychczas połączenia zgodne z naszym osobistym gustem.

71 produktów

Strona
na stronę
    • Wytrawne
    • Białe
    • Republika Południowej Afryki
    • 4/5 Intensywność
    • Sauvignon Blanc, Sémillon
    Spier Creative Block
    Creative Block to najbardziej nagradzana gama win wieloszczepowych oferowanych przez winnicę Spier. Wina te składają się odpowiednio z 2, 3 lub 5 odmian ze specjalnie wyselekcjonowanych parceli winnic. Enolog Jacques Erasmus łączy i miesza profile smakowe poszczególnych szczepów zainspirowany projek...

    Wino

    Spier Creative Block

    92,99 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Białe
    • Węgry
    • 4/5 Intensywność
    • wieloszczepowe
    Generosa, Mór, Paulus
    Wieloszczepowy kupaż z regionu Mór. Wino pachnie aromatami dojrzałej gruszki, moreli, ananasa. W kieliszku wyczuwalne są również lekkie akcenty wiórek kokosowych i słodkiej śmietanki. Smak zrównoważony, obfity, ale nie oleisty. Efekt kruchości struktury tworzy soczysta, orzeźwiająca kwasowość. Znako...

    Wino

    Generosa, Mór, Paulus

    27,99 zł
    750ml
    • Wytrawne
    • Białe
    • Węgry
    • 3/5 Intensywność
    • Pinot Blanc, Traminer
    Chanson, Pannonhalma, Cseri
    Kupaż odmian Pinot Blanc i Traminer z regionu Pannonhalma. Wino pachnie umiarkowanie intensywnie, po podgrzaniu i napowietrzeniu aromaty ulegają intensyfikacji. Rozpoznać tu można akcenty gotowanych warzyw sałatkowych - selera, pietruszki, marchwi oraz dojrzałej gruszki, mokrej kredy, płatków róży i...

    Wino

    Chanson, Pannonhalma, Cseri

    29,99 zł
    750ml

71 produktów

Strona
na stronę

Wino do ryb

Wybierając wino do ryby, powinniśmy wziąć pod uwagę takie czynniki jak rodzaj ryby, czyli jej tłustość, intensywność smaku oraz samą strukturę mięsa, a także metody przygotowywania ryby (wstępną obróbkę, marynaty i przyprawy, a także kwestię obróbki cieplnej) i rzecz jasna wszelkie dodatki, z jakimi zamierzamy ją serwować. Wino do ryb powinno pasować intensywnością smaku do samego dania, albo kontrastować z nim, wydobywając z rybnej potrawy wszystko, co najlepsze. Jeżeli szukamy wina do ryby, powinniśmy wziąć pod uwagę delikatność samego mięsa – dorada najlepiej smakuje z lekkim, kwaskowym winem białym, a tłusty tuńczyk z cięższym białym (np. dojrzewającym w beczce) lub wytrawnym, niebeczkowanym winem czerwonym.

Wino do ryby – białe czy czerwone? Zdecydowanie częściej dania z łososia serwuje się w towarzystwie wina białego, ale można również podać tę aromatyczną rybę z winem czerwonym albo różowym. Cała sztuka wine czy food pairingu opiera się na harmonii – wino powinno współgrać z jedzonym daniem i na odwrót. Współcześnie coraz częściej eksperymentuje się z doborem wina do jedzenia, a w przypadku ryb te eksperymenty są w zupełności uzasadnione, ponieważ kolor rybiego mięsa nie jest wyłącznie biały. Czy zatem należy trzymać się zasady, że ryba to białe mięso i pija się do niej tylko białe wino? Otóż nie, ale eksperymenty proponujemy przeprowadzać z rozsądkiem, nie chcemy przecież zniszczyć smaku zarówno pieczołowicie przygotowanej potrawy, jak i wina.

Jeżeli zastanawiamy się, jakie wino do ryby, wytrawne czy słodkie, zdajmy się na własny gust oraz intensywność smaku mięsa. Do mocno przyprawionej dorady podanej po azjatycku z pewnością sprawi się wytrawne aromatyczne wino białe, natomiast tatar z tuńczyka z majonezem będzie doskonale komponował się ze słodkim, czerwonym winem Porto. Chociaż białe wino do ryb jest niezwykle uniwersalnym połączeniem, to nuta szaleństwa w procesie parowania nie zaszkodzi. Wybór odpowiedniego wina zależy od Ciebie.

Jakie wino do ryb?

Podstawową zasadą, jaką można się kierować przy dobieraniu wina do ryb, jest dopasowanie trunku do sposobu przyrządzenia.

Jakie wino do ryby surowej powinniśmy wybrać? Wysoka kwasowość zawarta w winie sprawi, że białko zawarte w rybie zetnie nam się na języku, tak, jak dzieje się to w daniu o nazwie Ceviche (w którym mięso ryby marynuje się w soku z limonki). Smak potrawy zmieni się diametralnie i dostarczy nam przyjemnych wrażeń smakowych. Duszona czy pieczona dorada będzie smakowała najlepiej z winem wytrawnym, niezależnie od tego, w jakim będzie ono kolorze. Grillowany pstrąg w ostrym sosie z kieliszkiem Malbeca może zachwycić najbardziej wymagających koneserów.

Jakie wino do ryby łosoś spisze się najlepiej? Do klasycznego, opiekanego łososia z kremowym sosem holenderskim pasować będzie francuskie Chardonnay albo lekkie Trebbiano, natomiast gdy danie nieco zmodyfikujemy i dodany zostanie do niego koperek, lepszym wyborem będzie Johanniter (wina z tego szczepu charakteryzują się aromatami agrestu, grejpfruta oraz brzoskwini). Łososia w sosie pomidorowym śmiało można już serwować z kieliszkiem lekkiego Pinot Noir a nawet greckiego wina Xinomavro. Ten wyjątkowy szczep łączy w sobie nuty czarnej wiśni, wędzonej śliwki oraz lukrecji. Gdy w daniu łososia ubierzemy w panierkę, albo mocno wysmażymy, możemy pokusić się o dobranie wina czerwonego o lekkiej strukturze np. Dornfelder (z wyczuwalną nutą truskawki), a nawet Merlot z przyjemnymi aromatami wiśni i śliwek, które dodadzą daniu nieco owocowego posmaku. Łosoś po azjatycku w sosie teriyaki albo sosie hoisin wypadnie wybornie w towarzystwie win o wysokiej kwasowości oraz tych bogatych w nuty mineralne – Rieslinga, Gewurztraminnerza czy ekspresyjnego, muszkatowego wina ze szczepu Muscaris. Wędzonego, tłustego łososia podajmy z różowym, wytrawnym winem, a otrzymamy porażający duet smakowy, pełen harmonii i słodyczy. W takim zestawieniu rewelacyjnie sprawdzi się również hiszpańskie, wytrawne Sherry. Sushi ze świeżą rybą można popić kieliszkiem dobrego wina Seyval Blanc lub Solaris albo niemieckim, mocno mineralnym Reislingiem, chociaż zwyczajowo przyjmuje się, że sushi podaje się z winami słodkimi, mocno skoncentrowanymi, takimi jak Sauternes czy winami wyprodukowanymi z gron szczepu Muscat.

Jakie wino do ryby smażonej lub wędzonej?

Przygotowując kolację dla przyjaciół, zastanawiasz się, jakie wino do ryby smażonej wypadałoby podać? Smażenie to proces, w którym z użyciem ciepła zamykają się pory i ścinają białka. Takie mięso, nawet z ryby, należy czymś zwilżyć albo wcześniej podgotować w niskiej temperaturze, aby nie było suche. Do smażenia zdecydowanie bardziej nadają się ryby tłustsze, których tłuszcz wytopi się na patelnię, pozostawiając mięso soczyste i kruche. Wino, jakie należy wybrać do smażonej ryby, powinno być cięższe i cechować się wyższą kwasowością. Dobrym wyborem może okazać się francuskie Chablis wytwarzane ze szczepu Chardonnay, które charakteryzuje się wyczuwalną, dominującą nutą zielonego jabłka oraz wyższą kwasowością.

Jeżeli ryba podczas smażenia jest również duszona, lepszym winnym wyborem będzie lekkie wino o orzeźwiającym aromacie, takie jak delikatnie musujące w ustach, hiszpańskie Verdejo. To wino kryje w sobie wiele aromatów – nuty zielonych i białych owoców, cytrusów oraz aromaty zielne, trawiaste. Wino do ryby smażonej należy dopasować do intensywności samego dania, a nie tylko używanej ryby. Do dań, w których używane są cytrusy, najlepiej smakować będą wina z cytrusowymi nutami, natomiast kiedy w rybnej marynacie znajdzie się oliwa oraz zioła, wino powinno zmienić swój charakter na bardziej ziołowy (np. Sauvignon Blanc lub greckie Assyrtiko). Wydaje się to banalne, ale wystarczy spróbować tych połączeń, by zrozumieć, że czasem najprostsze smaki i wybory są tymi, które są najlepsze.

Jakie wino do ryby pstrąg polecamy? Mięso tej ryby odznacza się wyjątkową delikatnością i takież powinno być wino do niego pite. Białe, lekkie, z zielnymi nutami, np. ze szczepu Grüner Veltliner o zachwycającym aromacie gruszek, szparagów, ziół i białego pieprzu albo klasyczne, mocno orzeźwiające, bułgarskie Sauvignon Blanc (wyczuwalne nuty: brzoskwinia, dojrzały agrest, mango, liczi, banana i czarnego bzu).

Jakie wino do ryby dorsz, do sandacza czy halibuta powinniśmy podać? Mięso z tych ryb ma podobne właściwości i smak co pstrąg, dlatego warto polać do niego kieliszek wytrawnego, białego wina z Włoch (np. Pinot Grigio) albo portugalskie Alvarinho (wyczuwalne nuty: jabłek, brzoskwiń oraz owoców tropikalnych).

Zupełnie odmiennie paruje się wino do dań na bazie wędzonych ryb. Tłuszcz zawarty w mięsie będzie współgrał z winami o cięższej, bardziej oleistej strukturze, a także winami starszymi. Wędzony tuńczyk wybornie spisze się w duecie z Pinot Noir czy młodziutkim, malinowym Primitivo z pieprznym finiszem, a podsmażony z włoskim, krągłym winem wyprodukowanym ze szczepu Barbera z wyczuwalnymi nutami ziół śródziemnomorskich i czerwonymi owocami. Jakie wino do ryby wędzonej warto podać? Doskonale spiszą się tu zarówno ciężkie, węgierskie wina np. ze szczepu Syrah (szczególnie te z mocno wyczuwalnym, korzennym finiszem), jak i włoskie Tempranillo przepełnione smakiem wiśni, jagód, śliwki, lukrecji, tytoniu i skóry. Nie należy pomijać w opcjach do wyboru węgierskich Tokajów Samorodnych (wytrawnych lub słodkich) oraz andaluzyjskich win wzmacnianych (Sherry Fino, Manzanilla).

Jakie wino do ryby na wigilię?

Święta to wyjątkowy czas, a przygotowania do nich trwają zazwyczaj dłużej, niż one same. Gdy przy stole zasiada cała rodzina, chcemy, aby kolacja była wykwintna i elegancka. Z dbałością wybieramy produkty i gotujemy świąteczne dania, a jednym z nich jest smażony, wigilijny karp oraz ryba po grecku.

Jakie wino do ryby na wigilię możemy podać, aby uszczęśliwić wszystkich krewnych oraz podkreślić smak świątecznych potraw? Gdy smażony karp jest jednym z serwowanych dań, na stole możemy postawić butelkę niemieckiego Rieslinga o wyraźnej kwasowości, aromatycznego Gewurztraminnera albo lżejsze Cabernet Sauvignon.

Wino do ryby, np. karpia, podkreślające te wyjątkowe chwile, powinno odznaczać się wysoką jakością. W takiej sytuacji doskonale sprawdzą się wina z małych, rodzinnych winnic, które produkują znacznie mniej wina, np. wina polskie pochodzące z regionalnych winnic – jak półsłodki Solaris z winnicy Godyla, który odznacza się aromatem dojrzałego ananasa, czy nagradzane Pinot Noir z winnicy Barczentewicz, które dojrzewa w beczkach aż 12 miesięcy i kryje w sobie smak malin oraz wiśni z nutą wanilii oraz dymu.

Karp po żydowsku, czyli karp w galarecie z dodatkiem warzyw okopowych, będzie smakował wybornie przy kieliszku dobrego, słodkiego Muscatu. Jakie wino do ryby po grecku należałoby postawić na świątecznym stole? To danie to nic innego jak podsmażone mięso ryby w sosie na bazie pomidorów i warzyw, które często wzbogaca się dodatkiem białego, wytrawnego wina albo octu. Jeżeli w daniu znajduje się owo wino, do kieliszków należałoby wlać dokładnie to samo. W przypadku kiedy ryba po grecku doprawiana jest octem, mamy większe pole do popisu. Doskonale sprawdzą się tu wina o wyższym stopniu kwasowości, podkreślające cierpkość (znakomite będą tutaj bardzo wytrawne wina biodynamiczne) albo wina dobrane na zasadzie kontrastu, np. słodkie wina węgierskie Tokaj.

Wybierając wina do świątecznej kolacji, czy na inne specjalne okazje, zastanówmy się na tym, co lubimy pijać my sami i czego z chęcią napiliby się nasi goście. Wino serwowane na spotkaniach jest przecież tylko dodatkiem, tłem dla miło spędzanych chwil w gronie najbliższych.

Na koniec warto by powtórzyć podstawowe zasady i wskazówki, którymi można kierować się podczas dopasowywania wina do dań na bazie ryb. Do pieczonych, tłustych ryb, warto wybierać wina białe o wysokiej kwasowości, koniecznie wytrawne, i to mocno. Gdy tłuste ryby podamy z grilla lub patelni, z chrupiącą skórką, możemy pokusić się o dobór różowego wina wytrawnego. Potrawy, które składają się z ryb podanych na zimno, będą idealnie współgrać z winami musującymi np. Cavą, Prosecco czy Szampanem. Do sushi z łososiem podajemy wina białe, o owocowych nutach, najlepiej słodkie i półsłodkie, ale nie jest to obowiązek. Nie bez powodu w restauracjach serwujących sushi dostępna jest Choya, czyli japońskie, słodkie wino śliwkowe. Duszone białe ryby lubią towarzystwo trunków produkowanych z winogron białych, koniecznie wytrawnych. Dorsz z grilla podawany cięższym białym winem z Portugalii będzie smakował wybornie. Gdy mamy ochotę na zapieczenie ryby, ze śmiałością można użyć wina czerwonego – tutaj pewna dowolność, mogą być to zarówno wina młode, jak i bardziej dojrzałe. Najważniejsze, żeby nie były słodkie i jednak niezbyt taniczne.

Wine i food pairing to uprawiana od kilku dobrych stuleci sztuka, oparta na guście i smaku, wrażliwości sensorycznej oraz intuicji. Sztuki tej można się nauczyć przez próbowanie i eksperymentowanie, można również podążać za wskazówkami doświadczonych sommelierów. Łącząc wino z potrawami coraz częściej odchodzi się od sztywno przyjętych zasad, np. tej, która mówi o parowaniu białego mięsa z białym winem, a czerwonego z czerwonym. Jedyna zasada, o jakiej należy pamiętać, w przypadku samodzielnego dopasowywania wina do ryby głosi, że ogranicza nas tylko własna wyobraźnia.  Jeżeli poddamy się swoim gustom i wybierzemy wina, które pozornie nie pasują do ogólnie przyjętych zasad winepiairingu, to nikomu się nic nie stanie (najwyżej zestawienie nie będzie nam smakowało). Wybierajmy te wina, które lubimy i cieszmy się ich smakiem w połączeniu z potrawami na bazie ryb, które również lubimy.

Jeżeli chcemy wybrać wino, które będzie stanowiło część dania, np. wzbogaci sos czy marynatę, starajmy się dobierać je tak, aby nie zdominowały smaku potrawy. Nie chcemy przecież, żeby nasz wyborny sandacz smakował tylko jak Sauvignon Blanc, a karp po żydowsku przypominał w smaku Rieslinga. W kategorii wino do ryby w serwisie Winnica Lidla znajdziesz szereg starannie wyselekcjonowanych win, najwyższej jakości, które znakomicie sprawdzą się zarówno do łososia, jak i sandacza. Już dziś zarezerwuj wino do wykwintnej kolacji z rybą w roli głównej, by cieszyć się smakiem i aromatem tego połączenia.