Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Wino do ryby (łosoś, sandacz, karp, pstrąg)

Połączenie wina z rybą to nie lada wyzwanie. W literaturze przedmiotowej przyjmuje się zasadę, że ryby łączy się z białymi winami z uwagi na białe mięso. Ale co w takim razie z łososiem, którego barwa jest bardziej różowa? Czy to już różowe mięso, czy jednak nie? Chociaż podręczniki uczą podstaw, to sztuka parowania wina z jedzeniem wykracza daleko poza połączenia posługujące się podobieństwem barw. Świat wina oraz świat ryb i innych potraw to olbrzymia, kulinarna podróż, którą czasem trzeba przejść samemu, ucząc się na błędach i odkrywając nieznane dotychczas połączenia zgodne z naszym osobistym gustem.

Zobacz jako Siatka Lista

124 produkty

  1. Późny Zbiór, Winnica Aris
    Białe, słodkie wino powstałe z późno zebranych winogron pokrytych szlachetną pleśnią Botrytis cinerea. Wino skomponowane zostało z trzech lokalnie odmian winorośli: Muscaris, Chardonnay oraz Solaris. Są to najbardziej aromatyczne odmiany uprawiane przez Winnicę Aris. W sprzyjającym mikroklimacie win...

    Wino

    Późny Zbiór, Winnica Aris 375ml

    99,99 zł
  2. Chardonnay, Cigar Box, Santa Rita
    Chardonnay Cigar Box pochodzi z Chile, a wytworzone zostało z odmiany Chardonnay. Producentem wina jest firma Santa Rita, która od 1880 roku stanowi jeden z filarów chilijskiego winiarstwa. Degustacja wina Chardonnay Cigar Box W kieliszku wino prezentuje złotawo-słomkową barwę z zielonkawymi...

    Wino

    Chardonnay, Cigar Box, Santa Rita 750ml

    39,99 zł
  3. Rondo Rose, Winnica Jadwiga
    Rondo Rose, Winnica Jadwiga to różowe wino pochodzące z upraw zlokalizowanych w Mienicach, pomiędzy Wrocławiem a Trzebnicą. Jak sugeruje nazwa, powstało w 100% z odmiany Rondo, znanej ze swojej wszechstronności i zdolności do tworzenia win o wyraźnym owocowym charakterze. W kieliszku prezentuje inte...

    Wino

    Rondo Rose, Winnica Jadwiga 750ml

    79,99 zł
  4. Vollì Extra Dry 5,5
    Vollì Extra Dry 5,5 to lekkie, wytrawne wino musujące. Trunek zawiera jedynie 5,5% alkoholu. To idealny wybór dla osób zwracających uwagę na kalorie w diecie lub z różnych powodów ograniczających konsumpcję alkoholu.   Degustacja wina Vollì Extra Dry 5,5 W kieliszku wino pieni się wyraźnie. ...

    Wino

    Vollì Extra Dry 5,5 750ml

    54,99 zł
  5. Pinot Bianco, Chardonnay, Galassi
    Pinot Bianco, Chardonnay, Galassi to wino typu frizzante, pochodzące z położonego w centralnej części Włoch, regionu Rubicone. Obszar ten znany jest z warunków klimatycznych sprzyjających produkcji win o świeżym, owocowym charakterze. Dzięki bliskości morza Adriatyckiego, lokalne winnice cieszą się ...

    Wino

    Pinot Bianco, Chardonnay, Galassi 750ml

    42,99 zł
  6. Roero Arneis “Ghita", Borgo Lame
    Białe wino z regionu Roero w Piemoncie, wyprodukowane z odmiany Arneis. Odmiana ta, uprawiana jest na glebach bogatych w piaski, glinę i wapnienie. Winogrona w Borgo Lame zbierane są ręcznie, a ich staranne przetwarzanie obejmuje chłodzenie do 10-12°C, macerację na zimno trwającą 10-12 godzin oraz d...

    Wino

    Roero Arneis “Ghita", Borgo Lame 750ml

    64,99 zł
  7. Frizzante, Winnica Braci Czart
    Musujące wino produkowane przez Winnicę Braci Czart w Słabomierzu. W butelce z grubego szkła, zatkanej metalowym kapslem, zamknięto wino musujące o przyjemnym bukiecie owocowym. Trunek powstał z gron odmiany Seyval Blanc, która charakteryzuje się doskonałą zdolnością do uprawy w polskich warunkach k...

    Wino

    Frizzante, Winnica Braci Czart 750ml

    72,99 zł
  8. Solaris, Winnica Braci Czart
    Znakomitej jakości, półsłodkie wino białe, pochodzące z Winnicy Braci Czart. Powstało z odmiany Solaris, doskonale przystosowanej do warunków klimatycznych polskich winnic. Smak wina Solaris, Winnica Braci CzartTrunek przyciąga wzrok jasną, słomkowo-srebrzystą barwą. W kieliszku rozpoznawalne s...

    Wino

    Solaris, Winnica Braci Czart 750ml

    72,99 zł
  9. Yealands Sauvignon Blanc
    Nowozelandzkie wino z winnic w regionie Marlborough (północno-wschodnia część Wyspy Południowej), białe, wytrawne, pachnące ziołami kwiatowymi, czarną porzeczką, marakują, cytrusami, w smaku owocowe, zrównoważone, o długim, orzeźwiającym, mineralnym zakończeniu.

    Wino

    Yealands Sauvignon Blanc 750ml

    49,99 zł
  10. DB Gewurztraminer Riesling
    Wino z regionu Riverina w NSW Nowej Południowej Walii) w południowo-wschodniej części kraju, białe, półsłodkie, o złocistej barwie, o ciekawej kompozycji aromatów (przyprawy, piżmo, płatki róż - gewurztraminer i świeżość, lekkość, kwiaty i dojrzałe owoce cytrusowe - riesling), w smaku doskonale zrów...

    Wino

    DB Gewurztraminer Riesling 750ml

    34,99 zł
  11. Ocena:
    5 (1 opinia)
    Henners Sparkling Brut

    Ocena

    Doskonale wino produkowane tradycyjną metodą. Idealnie zbalansowana mieszanka 3 szczepów, Chardonnay, PN i Pinot Meunier. Drogie ale z klasą doskonałych francuskich szampanów i nieco jednak od nich rozsądniejsze cenowo Anna

    Wino

    Henners Sparkling Brut 750ml

    259,99 zł
  12. Mezzacorona Clasici Pinot Grigio Trentino
    Wino z ręcznie zbieranych winogron na wzgórzach Pressano i Faedo w regionie Trentino (Trydent) w pn części kraju, białe, wytrawne, o świeżym owocowym aromacie, przyjemne dla podniebienia, świeże.
  13. Mezzacorona Clasici Pinot Grigio Rose Vigneti delle Dolomiti
    Wino z ręcznie zbieranych winogron na przełomie sierpnia i września w regionie Vigneti delle Dolomiti – w Trentino-Alto Adige (Trydent-Górna Adyga) w pn części kraju, różowe, wytrawne, o delikatnej różowej barwie, świeżym, przyjemnym owocowym aromacie (czerwone owoce, cytrusy, m.in. różowy grejpfrut...
  14. Mezzacorona Clasici Muller Thurgau Trentino
    Wino z ręcznie zbieranych winogron na wzgórzach Faedo i w Dolinie Cembra w regionie Trentino (Trydent) w pn części kraju, białe, wytrawne, aromatyczne, owocowe, z nutką mineralną kompozycji aromatyczno-zapachowej, przyjemnym zakończeniu.
  15. Mezzacorona Clasici Chardonnay Trentino
    Wino z ręcznie zbieranych winogron na wzgórzach Faedo i w Dolinie Cembra w regionie Trentino (Trydent) w pn części kraju, białe, wytrawne, o owocowej kompozycji aromatyczno-zapachowej, przyjemnym zakończeniu.
  16. Ostatnie Sztuki
    Dom Perignon Blanc
    Styl Dom Pérignon cechuje przede wszystkim eteryczna lekkość I jedwabistość,osiągnięt dzięki idealnej równowadze między świeżością i dojrzałością, jak I między szczepami Chardonnay i Pinot Noir. Ta równowaga i harmonia nut smakowych, wraz z unikalnym potencjałem starzenia, skutkuje satynową, eterycz...

    Wino

    Dom Perignon Blanc 750ml

    1 039,99 zł
  17. Cava Semi Seco, Vilarnau
    Musujące wino produkowane w sercu regionu Penedès, w miejscowości San Sadurní d’Anoia. Tradycyjne metody produkcji, w tym wtórna fermentacja w butelce oraz starzenie na osadzie drożdżowym, nadają strukturze wina złożoności oraz elegancji jego bukietowi. Vilarnau Cava Semi Seco charakteryzuje się wyż...

    Wino

    Cava Semi Seco, Vilarnau 750ml

    42,99 zł
  18. Ostatnie Sztuki
    Cava Brut Reserva, Vilarnau
    Patrząc na mapę apelacji Cava łatwo można stwierdzić, że obejmuje ona swoim zasięgiem również fragmenty innych regionów administracyjnych Hiszpanii. Vilarnau Cava Brut Reserva jest produkowana w sercu regionu Penedès w miejscowości San Sadurni d’Anoja. W produkcji wina Cava, wykorzystuje się tradycy...

    Wino

    Cava Brut Reserva, Vilarnau 750ml

    42,99 zł
  19. Chardonnay, Scrubby Rise, Wirra Wirra
    Trunek pochodzący z Południowej Australii, z regionu Adelaide Hills. Obszar ten ceniony jest za chłodny klimat sprzyjający produkcji win o wyraźnej kwasowości i świeżych, owocowych aromatach. Producentem wina jest Wirra Wirra Vineyards z siedzibą w McLaren Vale.   Jak smakuje Chardonnay, Scru...
    -25 zł przy min. 175 zł
  20. Chardonnay “Orquestra”, Felix Solis
    Dojrzałe i bardzo aromatyczne wino z regionu Kastylia. Trunek wyprodukowano z odmiany Chardonnay.  Degustacja wina Chardonnay “Orquestra”W kieliszku wino prezentuje wyraźną, słomkową barwę, a jego zapach jest intensywny i złożony. W bukiecie wina rozpoznawalne są nuty pieczonego jabłka, orzech...
    -25 zł przy min. 175 zł
  21. MUMM Grand Cordon, Brut
    Mumm Grand Cordon to flagowy szampan domu G.H. Mumm. Motto jego założycieli brzmiało: "Tylko to, co najlepsze". Z tego powodu w składzie Grand Gordon znalazły się najlepszej jakości winogrona selekcjonowane z ponad 100 różnych parcel. Dominującym szczepem w mieszance jest Pinot Noir, któremu Szampan...

    Wino

    MUMM Grand Cordon, Brut 750ml

    199,99 zł
  22. Henri Dubois Brut
    Henri Dubois Brut to wytrawny Szampan o dojrzałym charakterze. W kieliszku prezentuje się umiarkowanie intensywną, słomkową barwą a w trakcie jego nalewania obserwować można wyraźne spienienie. Rozpoznawalne w bukiecie wina aromaty przypominają: pieczone jabłko, suszoną morelę, orzechy brazylijskie,...

    Wino

    Henri Dubois Brut 750ml

    129,99 zł
    -25 zł przy min. 175 zł
  23. Sauvignon Blanc, Southern Ocean
    Wino o umiarkowanie intensywnym bukiecie. Podczas degustacji rozpoznawalne są typowe dla szczepu aromaty owoców tropikalnych, w tym: grejpfruta, marakui oraz ananasa. Smak wina jest wytrawny, a wyczuwalną na podniebieniu strukturę wina dominuje wyraźna kwasowość. Wrażenia smakowe uzupełnia delikatne...

    Wino

    Sauvignon Blanc, Southern Ocean 750ml

    49,99 zł
  24. Sangre de Toro Blanco
    W kieliszku wino ma barwę jasną, słomkową. Zapach rozpoznawalny nosem jest przyjemny, owocowy. W bukiecie dominują: dojrzała morela, gruszka, jabłko, ananas i banan. Wyczuwalne są również akcenty słodkiej śmietanki i jogurtu. W ustach, kwasowość i alkohol są wyraźnie zaakcentowane sprawiając, że sma...

    Wino

    Sangre de Toro Blanco 750ml

    44,99 zł
    -25 zł przy min. 175 zł
  25. Musiak, Winnica Niemczańska
    Winnica Niemczańska położona jest na stoku jednego ze Wzgórz Niemczańsko-Strzelińskich, nad brzegiem rzeki Ślęzy, na Dolnym Śląsku. Została założona w 2017 roku i szybko zdobyła uznanie dzięki produkcji win oddających charakter wyjątkowego terroir. Właściciele winnicy kładą duży nacisk na ekologic...

    Wino

    Musiak, Winnica Niemczańska 750ml

    97,99 zł
  26. Garnacha Blanca Brut, Bodegas Care
    Care to marka należąca do Bodegas Añadas. Nazwa projektu nawiązuje do starożytnej wersji nazwy miasta Cariñena, którą posługiwali się Rzymianie. Wzornictwo etykiet win Care opiera się na oryginalnych dziełach sztuki autorstwa Enrique Torrijosa, przedstawiających motyw twarzy. W Care spotykają się sz...

    Wino

    Garnacha Blanca Brut, Bodegas Care 750ml

    54,99 zł
  27. Solaris Wytrawny, Winnica Pałacu Rajkowo
    Wino pochodzące z Winnicy Pałacu Rajkowo, położonej w województwie zachodniopomorskim w pobliżu Szczecina. Na powierzchni 4,5 hektara uprawianych jest tam ponad 16 tysięcy krzewów winorośli. Dobór odmian w Rajkowie uwzględnia specyfikę gleby oraz mikroklimat, na który znaczący wpływ ma bliskość Zale...
  28. Chardonnay “The Howlings”
    Limestone Coast w południowo-wschodniej Australii to region, w którym dzięki wysokiemu nasłonecznieniu, chłodnym morskim wiatrom oraz wapiennej glebie powstają eleganckie i zrównoważone smakowo wina. Pochodzące z tego obszaru Chardonnay “The Howlings” zwraca uwagę podkreśloną kwasowością, łagodnie ...

    Wino

    Chardonnay “The Howlings” 750ml

    49,99 zł
    -25 zł przy min. 175 zł
  29. Occhi di Ciumi, Al-Cantara
    Occhi di Ciumi od Al-Cantara to wino wytrawne, stworzone z winogron odmian Carricante oraz Grecanico uprawianych na winnicach okalających Etnę. Nad produkcją wina czuwał Salvatore Rizzuto, enolog zdobywający doświadczenie na winnicach Bordeaux i Piemontu.W nosie wino ujawnia subtelne nuty białych kw...

    Wino

    Occhi di Ciumi, Al-Cantara 750ml

    89,99 zł
    -25 zł przy min. 175 zł
  30. Villa di Chiesa, Cantina Santadi
    Villa di Chiesa od Cantina Santadi to białe wytrawne wino o wyraźnym beczkowym charakterze. W kieliszku trunek charakteryzuje się atrakcyjną, złotawą barwą z delikatnymi zielonkawymi odblaskami sugerującymi wczesną jeszcze fazę rozwoju. Bukiet aromatyczny Villa di Chiesa jest złożony i intrygujący, ...

    Wino

    Villa di Chiesa, Cantina Santadi 750ml

    119,99 zł
    -25 zł przy min. 175 zł
Strona
na stronę

Wino do ryb

Wybierając wino do ryby, powinniśmy wziąć pod uwagę takie czynniki jak rodzaj ryby, czyli jej tłustość, intensywność smaku oraz samą strukturę mięsa, a także metody przygotowywania ryby (wstępną obróbkę, marynaty i przyprawy, a także kwestię obróbki cieplnej) i rzecz jasna wszelkie dodatki, z jakimi zamierzamy ją serwować. Wino do ryb powinno pasować intensywnością smaku do samego dania, albo kontrastować z nim, wydobywając z rybnej potrawy wszystko, co najlepsze. Jeżeli szukamy wina do ryby, powinniśmy wziąć pod uwagę delikatność samego mięsa – dorada najlepiej smakuje z lekkim, kwaskowym winem białym, a tłusty tuńczyk z cięższym białym (np. dojrzewającym w beczce) lub wytrawnym, niebeczkowanym winem czerwonym.

Wino do ryby – białe czy czerwone? Zdecydowanie częściej dania z łososia serwuje się w towarzystwie wina białego, ale można również podać tę aromatyczną rybę z winem czerwonym albo różowym. Cała sztuka wine czy food pairingu opiera się na harmonii – wino powinno współgrać z jedzonym daniem i na odwrót. Współcześnie coraz częściej eksperymentuje się z doborem wina do jedzenia, a w przypadku ryb te eksperymenty są w zupełności uzasadnione, ponieważ kolor rybiego mięsa nie jest wyłącznie biały. Czy zatem należy trzymać się zasady, że ryba to białe mięso i pija się do niej tylko białe wino? Otóż nie, ale eksperymenty proponujemy przeprowadzać z rozsądkiem, nie chcemy przecież zniszczyć smaku zarówno pieczołowicie przygotowanej potrawy, jak i wina.

Jeżeli zastanawiamy się, jakie wino do ryby, wytrawne czy słodkie, zdajmy się na własny gust oraz intensywność smaku mięsa. Do mocno przyprawionej dorady podanej po azjatycku z pewnością sprawi się wytrawne aromatyczne wino białe, natomiast tatar z tuńczyka z majonezem będzie doskonale komponował się ze słodkim, czerwonym winem Porto. Chociaż białe wino do ryb jest niezwykle uniwersalnym połączeniem, to nuta szaleństwa w procesie parowania nie zaszkodzi. Wybór odpowiedniego wina zależy od Ciebie.

Jakie wino do ryb?

Podstawową zasadą, jaką można się kierować przy dobieraniu wina do ryb, jest dopasowanie trunku do sposobu przyrządzenia.

Jakie wino do ryby surowej powinniśmy wybrać? Wysoka kwasowość zawarta w winie sprawi, że białko zawarte w rybie zetnie nam się na języku, tak, jak dzieje się to w daniu o nazwie Ceviche (w którym mięso ryby marynuje się w soku z limonki). Smak potrawy zmieni się diametralnie i dostarczy nam przyjemnych wrażeń smakowych. Duszona czy pieczona dorada będzie smakowała najlepiej z winem wytrawnym, niezależnie od tego, w jakim będzie ono kolorze. Grillowany pstrąg w ostrym sosie z kieliszkiem Malbeca może zachwycić najbardziej wymagających koneserów.

Jakie wino do ryby łosoś spisze się najlepiej? Do klasycznego, opiekanego łososia z kremowym sosem holenderskim pasować będzie francuskie Chardonnay albo lekkie Trebbiano, natomiast gdy danie nieco zmodyfikujemy i dodany zostanie do niego koperek, lepszym wyborem będzie Johanniter (wina z tego szczepu charakteryzują się aromatami agrestu, grejpfruta oraz brzoskwini). Łososia w sosie pomidorowym śmiało można już serwować z kieliszkiem lekkiego Pinot Noir a nawet greckiego wina Xinomavro. Ten wyjątkowy szczep łączy w sobie nuty czarnej wiśni, wędzonej śliwki oraz lukrecji. Gdy w daniu łososia ubierzemy w panierkę, albo mocno wysmażymy, możemy pokusić się o dobranie wina czerwonego o lekkiej strukturze np. Dornfelder (z wyczuwalną nutą truskawki), a nawet Merlot z przyjemnymi aromatami wiśni i śliwek, które dodadzą daniu nieco owocowego posmaku. Łosoś po azjatycku w sosie teriyaki albo sosie hoisin wypadnie wybornie w towarzystwie win o wysokiej kwasowości oraz tych bogatych w nuty mineralne – Rieslinga, Gewurztraminnerza czy ekspresyjnego, muszkatowego wina ze szczepu Muscaris. Wędzonego, tłustego łososia podajmy z różowym, wytrawnym winem, a otrzymamy porażający duet smakowy, pełen harmonii i słodyczy. W takim zestawieniu rewelacyjnie sprawdzi się również hiszpańskie, wytrawne Sherry. Sushi ze świeżą rybą można popić kieliszkiem dobrego wina Seyval Blanc lub Solaris albo niemieckim, mocno mineralnym Reislingiem, chociaż zwyczajowo przyjmuje się, że sushi podaje się z winami słodkimi, mocno skoncentrowanymi, takimi jak Sauternes czy winami wyprodukowanymi z gron szczepu Muscat.

Jakie wino do ryby smażonej lub wędzonej?

Przygotowując kolację dla przyjaciół, zastanawiasz się, jakie wino do ryby smażonej wypadałoby podać? Smażenie to proces, w którym z użyciem ciepła zamykają się pory i ścinają białka. Takie mięso, nawet z ryby, należy czymś zwilżyć albo wcześniej podgotować w niskiej temperaturze, aby nie było suche. Do smażenia zdecydowanie bardziej nadają się ryby tłustsze, których tłuszcz wytopi się na patelnię, pozostawiając mięso soczyste i kruche. Wino, jakie należy wybrać do smażonej ryby, powinno być cięższe i cechować się wyższą kwasowością. Dobrym wyborem może okazać się francuskie Chablis wytwarzane ze szczepu Chardonnay, które charakteryzuje się wyczuwalną, dominującą nutą zielonego jabłka oraz wyższą kwasowością.

Jeżeli ryba podczas smażenia jest również duszona, lepszym winnym wyborem będzie lekkie wino o orzeźwiającym aromacie, takie jak delikatnie musujące w ustach, hiszpańskie Verdejo. To wino kryje w sobie wiele aromatów – nuty zielonych i białych owoców, cytrusów oraz aromaty zielne, trawiaste. Wino do ryby smażonej należy dopasować do intensywności samego dania, a nie tylko używanej ryby. Do dań, w których używane są cytrusy, najlepiej smakować będą wina z cytrusowymi nutami, natomiast kiedy w rybnej marynacie znajdzie się oliwa oraz zioła, wino powinno zmienić swój charakter na bardziej ziołowy (np. Sauvignon Blanc lub greckie Assyrtiko). Wydaje się to banalne, ale wystarczy spróbować tych połączeń, by zrozumieć, że czasem najprostsze smaki i wybory są tymi, które są najlepsze.

Jakie wino do ryby pstrąg polecamy? Mięso tej ryby odznacza się wyjątkową delikatnością i takież powinno być wino do niego pite. Białe, lekkie, z zielnymi nutami, np. ze szczepu Grüner Veltliner o zachwycającym aromacie gruszek, szparagów, ziół i białego pieprzu albo klasyczne, mocno orzeźwiające, bułgarskie Sauvignon Blanc (wyczuwalne nuty: brzoskwinia, dojrzały agrest, mango, liczi, banana i czarnego bzu).

Jakie wino do ryby dorsz, do sandacza czy halibuta powinniśmy podać? Mięso z tych ryb ma podobne właściwości i smak co pstrąg, dlatego warto polać do niego kieliszek wytrawnego, białego wina z Włoch (np. Pinot Grigio) albo portugalskie Alvarinho (wyczuwalne nuty: jabłek, brzoskwiń oraz owoców tropikalnych).

Zupełnie odmiennie paruje się wino do dań na bazie wędzonych ryb. Tłuszcz zawarty w mięsie będzie współgrał z winami o cięższej, bardziej oleistej strukturze, a także winami starszymi. Wędzony tuńczyk wybornie spisze się w duecie z Pinot Noir czy młodziutkim, malinowym Primitivo z pieprznym finiszem, a podsmażony z włoskim, krągłym winem wyprodukowanym ze szczepu Barbera z wyczuwalnymi nutami ziół śródziemnomorskich i czerwonymi owocami. Jakie wino do ryby wędzonej warto podać? Doskonale spiszą się tu zarówno ciężkie, węgierskie wina np. ze szczepu Syrah (szczególnie te z mocno wyczuwalnym, korzennym finiszem), jak i włoskie Tempranillo przepełnione smakiem wiśni, jagód, śliwki, lukrecji, tytoniu i skóry. Nie należy pomijać w opcjach do wyboru węgierskich Tokajów Samorodnych (wytrawnych lub słodkich) oraz andaluzyjskich win wzmacnianych (Sherry Fino, Manzanilla).

Jakie wino do ryby na wigilię?

Święta to wyjątkowy czas, a przygotowania do nich trwają zazwyczaj dłużej, niż one same. Gdy przy stole zasiada cała rodzina, chcemy, aby kolacja była wykwintna i elegancka. Z dbałością wybieramy produkty i gotujemy świąteczne dania, a jednym z nich jest smażony, wigilijny karp oraz ryba po grecku.

Jakie wino do ryby na wigilię możemy podać, aby uszczęśliwić wszystkich krewnych oraz podkreślić smak świątecznych potraw? Gdy smażony karp jest jednym z serwowanych dań, na stole możemy postawić butelkę niemieckiego Rieslinga o wyraźnej kwasowości, aromatycznego Gewurztraminnera albo lżejsze Cabernet Sauvignon.

Wino do ryby, np. karpia, podkreślające te wyjątkowe chwile, powinno odznaczać się wysoką jakością. W takiej sytuacji doskonale sprawdzą się wina z małych, rodzinnych winnic, które produkują znacznie mniej wina, np. wina polskie pochodzące z regionalnych winnic – jak półsłodki Solaris z winnicy Godyla, który odznacza się aromatem dojrzałego ananasa, czy nagradzane Pinot Noir z winnicy Barczentewicz, które dojrzewa w beczkach aż 12 miesięcy i kryje w sobie smak malin oraz wiśni z nutą wanilii oraz dymu.

Karp po żydowsku, czyli karp w galarecie z dodatkiem warzyw okopowych, będzie smakował wybornie przy kieliszku dobrego, słodkiego Muscatu. Jakie wino do ryby po grecku należałoby postawić na świątecznym stole? To danie to nic innego jak podsmażone mięso ryby w sosie na bazie pomidorów i warzyw, które często wzbogaca się dodatkiem białego, wytrawnego wina albo octu. Jeżeli w daniu znajduje się owo wino, do kieliszków należałoby wlać dokładnie to samo. W przypadku kiedy ryba po grecku doprawiana jest octem, mamy większe pole do popisu. Doskonale sprawdzą się tu wina o wyższym stopniu kwasowości, podkreślające cierpkość (znakomite będą tutaj bardzo wytrawne wina biodynamiczne) albo wina dobrane na zasadzie kontrastu, np. słodkie wina węgierskie Tokaj.

Wybierając wina do świątecznej kolacji, czy na inne specjalne okazje, zastanówmy się na tym, co lubimy pijać my sami i czego z chęcią napiliby się nasi goście. Wino serwowane na spotkaniach jest przecież tylko dodatkiem, tłem dla miło spędzanych chwil w gronie najbliższych.

Na koniec warto by powtórzyć podstawowe zasady i wskazówki, którymi można kierować się podczas dopasowywania wina do dań na bazie ryb. Do pieczonych, tłustych ryb, warto wybierać wina białe o wysokiej kwasowości, koniecznie wytrawne, i to mocno. Gdy tłuste ryby podamy z grilla lub patelni, z chrupiącą skórką, możemy pokusić się o dobór różowego wina wytrawnego. Potrawy, które składają się z ryb podanych na zimno, będą idealnie współgrać z winami musującymi np. Cavą, Prosecco czy Szampanem. Do sushi z łososiem podajemy wina białe, o owocowych nutach, najlepiej słodkie i półsłodkie, ale nie jest to obowiązek. Nie bez powodu w restauracjach serwujących sushi dostępna jest Choya, czyli japońskie, słodkie wino śliwkowe. Duszone białe ryby lubią towarzystwo trunków produkowanych z winogron białych, koniecznie wytrawnych. Dorsz z grilla podawany cięższym białym winem z Portugalii będzie smakował wybornie. Gdy mamy ochotę na zapieczenie ryby, ze śmiałością można użyć wina czerwonego – tutaj pewna dowolność, mogą być to zarówno wina młode, jak i bardziej dojrzałe. Najważniejsze, żeby nie były słodkie i jednak niezbyt taniczne.

Wine i food pairing to uprawiana od kilku dobrych stuleci sztuka, oparta na guście i smaku, wrażliwości sensorycznej oraz intuicji. Sztuki tej można się nauczyć przez próbowanie i eksperymentowanie, można również podążać za wskazówkami doświadczonych sommelierów. Łącząc wino z potrawami coraz częściej odchodzi się od sztywno przyjętych zasad, np. tej, która mówi o parowaniu białego mięsa z białym winem, a czerwonego z czerwonym. Jedyna zasada, o jakiej należy pamiętać, w przypadku samodzielnego dopasowywania wina do ryby głosi, że ogranicza nas tylko własna wyobraźnia.  Jeżeli poddamy się swoim gustom i wybierzemy wina, które pozornie nie pasują do ogólnie przyjętych zasad winepiairingu, to nikomu się nic nie stanie (najwyżej zestawienie nie będzie nam smakowało). Wybierajmy te wina, które lubimy i cieszmy się ich smakiem w połączeniu z potrawami na bazie ryb, które również lubimy.

Jeżeli chcemy wybrać wino, które będzie stanowiło część dania, np. wzbogaci sos czy marynatę, starajmy się dobierać je tak, aby nie zdominowały smaku potrawy. Nie chcemy przecież, żeby nasz wyborny sandacz smakował tylko jak Sauvignon Blanc, a karp po żydowsku przypominał w smaku Rieslinga. W kategorii wino do ryby w serwisie Winnica Lidla znajdziesz szereg starannie wyselekcjonowanych win, najwyższej jakości, które znakomicie sprawdzą się zarówno do łososia, jak i sandacza. Już dziś zarezerwuj wino do wykwintnej kolacji z rybą w roli głównej, by cieszyć się smakiem i aromatem tego połączenia.