Penicillin – przepis na najlepszy koktajl
Penicillin to koktajl, który powstał w 2005 roku w barze Milk & Honey w Nowym Jorku. Jest to połączenie whisky, miodu, soku z cytryny i imbiru, które tworzy niepowtarzalny smak. W tym artykule przedstawimy przepis na najlepszy Penicillin oraz informacje o historii tego koktajlu.
Składniki (proporcje podane w mililitrach):
- 30 ml whisky blended
- 15 ml whisky single malt
- 20 ml soku z cytryny
- 10 ml syropu imbirowego
- 10 ml miodu
Jak przygotować Penicillin:
- W shakerze wymieszaj whisky, sok z cytryny, syrop imbirowy i miód.
- Dodaj lód i wstrząśnij.
- Przelej do szklanki z lodem.
- Koktajl udekoruj plasterkiem cytryny albo kandyzowanym imbirem
Informacje o penicillin:
Penicillin to koktajl, który został stworzony przez Sama Rossa, barmana z Nowego Jorku. Nazwa koktajlu nawiązuje do antybiotyku penicyliny, który został wynaleziony przez Alexandra Fleminga w 1928 roku. Ross stworzył ten koktajl niejako jako sposób na przeziębienie - stąd dodatki imbiru, miodu i cytryny. Niezależnie od wątpliwej skuteczności leczniczej, na pewno będzie on świetnie smakował podczas długich zimowych wieczorów.