Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.
Wino do pizzy
Jakie wino pasuje do pizzy? Co nie powinno nikogo zdziwić, wybierając trunek, który pozwoli nam podkreślić smak pizzy, powinniśmy zwrócić uwagę na jej składniki. A te przecież nierzadko bywają liczne i zróżnicowane. Na szczęście przestrzegając kilku prostych zasad, jesteśmy w stanie z łatwością dobrać odpowiednie wino do pizzy i stworzyć z jego udziałem bardzo atrakcyjną kompozycję kulinarną!
-
-
-
-
-
-35 zł przy min. 300 zł | -70 zł przy min. 450 zł
-
-35 zł przy min. 300 zł | -70 zł przy min. 450 zł
-
-35 zł przy min. 300 zł | -70 zł przy min. 450 zł
-
-35 zł przy min. 300 zł | -70 zł przy min. 450 zł
-
-
-
-
-
-
-
-
-35 zł przy min. 300 zł | -70 zł przy min. 450 zł
-
-
-
Jakie wino pasuje do pizzy?
Zastanawiając się, jakie wino do pizzy wybrać, musimy cały czas mieć na uwadze żelazną zasadę foodpairingu, w myśl której w przypadku wieloskładnikowych potraw winny trunek powinniśmy dobierać do najbardziej wyrazistych elementów kulinarnej układanki. A zatem – dobre wino do pizzy powinno współgrać ze składnikami odpowiadającymi za charakter potrawy. W tym przypadku mowa o tych, które determinują rodzaj pizzy. Nie przyćmiewać ich, lecz podkreślić ich wyjątkowy smak. Działa to oczywiście również w drugą stronę – nie możemy godzić się na to, by wyrazisty charakter dania zepchnął na dalszy plan cenne walory wina do pizzy podanego. Sztuka zatem polega na tworzeniu kombinacji, w których smaki i zapachy wzajemnie się przenikają, tworząc zestawienia doskonałe. Z uwagi na to inne powinniśmy serwować wino do pizzy z owocami morza, inne zaś wino do pizzy wegetariańskiej czy tej z szynką lub kiełbasą. A zatem jakiego rodzaju wino do pizzy okaże się najsmaczniejszym wyborem w danym przypadku?
Jakie wino do włoskiej pizzy?
Oryginalna pizza włoska, podobnie jak inne kulinarne specjały wywodzące się z Półwyspu Apenińskiego, świetnie będzie smakować z trunkami lokalnymi. Nie podlega dyskusji, że Włochy, jako jedna z potęg winiarskiego świata, ma do zaoferowania smakoszom niezwykłe bogactwo barw, stylów aromatów i smaków. Wyśmienite włoskie wino do pizzy Lidl prezentuje w swoim katalogu. Każdy miłośnik Italii znajdzie tam m.in. cenione wina Chianti, Lambrusco, piemonckie Cortese czy sycylijskie Frapatto. Żadne z nich nie zawiedzie, podane jako dodatek do oryginalnej włoskiej pizzy. Oczywiście wybierając wino do pizzy włoskiej, możemy również postawić na trunki z innych krajów – wina francuskie, hiszpańskie, niemieckie, węgierskie, czy też trunki pochodzące z Nowego Świata, m.in. Argentyny, Chile czy Australii. I tego typu wina do pizzy Lidl pomoże wybrać! Oto jakie szczepy naszym zdaniem sprawdzą się doskonale jako wino do pizzy.
Jakie wino do pizzy z szynką?
Jakie wino do pizzy – białe czy czerwone? To zależy. Do pizzy z szynką, np. pizzy Pepperoni, dobrze podać klasyczne włoskie czerwone wino do pizzy (i nie tylko!) Rosso di Montepulciano, czy też trunki zawdzięczające swój charakter odmianom Nebbiolo czy Barbera. Inne szczepy, które z pewnością wzbogacą smak pizzy z mięsnymi dodatkami, to m.in. Carmenere, Sangiovese i Pinot Noir. Uważajmy jednak na połączenia wina z pizzami wyjątkowo pikantnymi, np. tymi z ostrymi papryczkami – je lepiej popijać specjałami musującymi. Trunki białe z kolei świetnie sprawdzają się jako wino do pizzy z kurczakiem – tu odnajdą się np. odmiany Riesling czy Verdejo. Riesling ponadto (jak również Gewurztraminer czy Sauvignon Blanc) to świetny towarzysz dla pizzy Hawaii z szynką i ananasem.
Jakie wino do pizzy wegetariańskiej?
Dobre wino do pizzy wegetariańskiej to oczywiście to, które świetnie podkreśli smak warzyw. A zatem w tym przypadku polecamy zwłaszcza białe i różowe, również w wersji musującej. Jako wino do pizzy bez mięsnych dodatków sprawdzi się np. obfitujący w bąbelki kupaż odmian Chardonnay i Pinot Noir Gancia Metodo Classico, jedno z wytrawnych win o łososiowej barwie, np. Cabernet Sauvignon (szczególnie wtedy, gdy pizza aż zieleni się od sałaty czy szpinaku) albo wieloszczepowe propozycje z hiszpańskiego regionu Rioja. Za dobre wina do pizzy wegetariańskiej uważane są również trunki o bardzo wyrazistej kwasowości. Koneserzy stawiają w tym przypadku m.in. na wina Riesling, niemieckie czy też węgierskie, których sporo wśród trunków polecanych przez Winnicę Lidla.
Jakie wino do pizzy Margherita?
W smaku pizzy Margherita dominuje kwasowość pomidorów – oznacza to, że wino do pizzy tego rodzaju powinno być przynajmniej tak samo kwaskowe, jak ona sama. Dobierając wino do tej odmiany pizzy neapolitańskiej, możemy postawić na wina białe o przyjemnym cytrusowym aromacie – np. te z winorośli Sauvignon Blanc. Sprawdzonym również typem jest w tym przypadku wino musujące o poziomie wytrawności Brut lub Extra Brut (np. Prosecco), którego kwasowość idealnie współgra ze smakiem pizzy z pomidorami. Zgodnie z własnymi upodobaniami smakowymi zdecydować możemy się także na wytrawne wina różowe lub lżejsze wersje win czerwonych np. z odmian: Merlot, Sangiovese, Nebbiolo - zważając jednak, by cierpkość wina nie zasłoniła delikatnego smaku pizzy.
Jakie wino do pizzy Quattro Formaggi?
Do potrawy tłustej, takiej jak słynne Cztery Sery, warto podać wino do pizzy cechujące się zadziorną kwasowością. Z Quattro Formaggi idealnie współgra białe wino Riesling lub aromatyczny wytrawny Gewurztraminer. Smak wszystkich składników pizzy może podkreślić również czerwone dobre wino do pizzy Pinot Noir, np. z Burgundii.
Dobre wino do Pizzy Frutti di Mare?
W tym przypadku wybór jest prosty – idealne wino do pizzy z owocami morza to wino musujące. Możemy zatem bez obaw wybrać wytrawne włoskie Prosecco lub wieloszczepową Cavę prosto z Katalonii. Z pizzą tego typu znakomicie będzie także współgrał oryginalny Szampan! Jako wino do pizzy z owocami morza sprawdzi się też spokojne białe, np. Chardonnay, a także delikatne różowe.
Wino do pizzy – białe czy czerwone?
Jak widać, oba typy trunków znajdują bogate zastosowanie, gdy mowa o winach do pizzy, którymi pragniemy podkreślić smak tych włoskich specjałów. Musimy jednak pamiętać, po które sięgnąć w danych okolicznościach kulinarnych. Białe wino do pizzy (także musujące) sprawdzi się wtedy, gdy szukamy czegoś do pizzy serowej, wegetariańskiej czy tej z owocami morza. Czerwone wino do pizzy natomiast – w sytuacji, gdy naszła nas ochota na pizzę z mięsnymi dodatkami, np. szynką czy kiełbasą lub grzybami. Nie zapominajmy także, że niejeden posiłek w stylu włoskim potrafi uczynić jeszcze lepszym wino różowe. Miłośnicy pizzy (i wina rzecz jasna) raczą się nim m.in. do pizzy Quattro Formaggi, pizzy Margherita czy pizzy Marinara.
Wybierz i zarezerwuj najlepsze wina do pizzy – wino czerwone i różowe czy wino białe – za pośrednictwem Winnicy Lidla. Przekonaj się sam, że umiejętnie dobrane wino do pizzy pozwoli Ci odkryć nowe walory smakowe specjałów kulinarnych, za które Włochom dziękuje cały świat!