Wino z Chile

Ten południowoamerykański kraj rozciąga się na długości 4,3 tysiąca kilometrów, a w najszerszym miejscu ma ich ledwie 468. Winnice zlokalizowane są na zboczach Andów, a położenie blisko Oceanu Spokojnego stabilizuje klimat, co sprzyja uprawie winorośli i utrzymaniu nieznacznych różnic między rocznikami. Pierwsze krzewy trafiły tu z hiszpańskimi konkwistadorami w XVI w., jednak dopiero u schyłku ubiegłego stulecia chilijskie wino zyskało światowy rozgłos, oferując dobrą jakość w przystępnych cenach. Najważniejsze szczepy Chile to Carmenere, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc i Viognier.

Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności oraz ochrony danych osobowych.

 „Chcemy, aby korzystanie z naszego Serwisu było dla Ciebie komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu oraz dopasowywania treści reklamowych do Twoich preferencji my oraz nasi zaufani partnerzy mogą przechowywać w Twojej przeglądarce pliki cookies oraz przetwarzać zawarte w nich dane osobowe w celach analitycznych oraz marketingowych. Przez dalsze korzystanie z naszego Serwisu, bez zmian ustawień w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na zapisywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz wycofać zgodę poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych oraz przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności”.

Więcej informacji