Awamori – poznaj ten trunek z Okinawy!
Kontynuując podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni, przybywamy z kolejnym wyśmienitym trunkiem, który zawdzięczamy Japończykom. Były już shochu i sake, teraz pora na coś nowego – awamori! Ciesz się tym skarbem Okinawy razem z nami!
Jakie jest pochodzenie awamori?
Prawidłowa odpowiedź na pytanie, skąd pochodzi awamori, brzmi: z japońskiej Okinawy. Czy jednak to właśnie w tej subtropikalnej części Japonii narodził się opisywany specjał? Otóż mamy wszelkie prawo przypuszczać, że ten mocny alkohol przybył do Japonii z kontynentalnej Azji w okolicach XV wieku. Rozkwit handlu spowodował bowiem, że na Okinawę zaczęły docierać przeróżne destylaty z ówczesnego Syjamu, czyli dzisiejszej Tajlandii. W końcu przybył stamtąd również długoziarnisty ryż, na bazie którego produkuje się awamori. Możemy więc powiedzieć, że awamori to oryginalny japoński alkohol… o korzeniach tajskich.
Jakie są charakterystyczne cechy awamori?
Alkohol awamori z Okinawy wyróżnia się łagodnym, słodkawym smakiem, w którym wyczuwalne są przede wszystkim nuty ryżowe. To jednak tylko „pakiet podstawowy”. Podczas dojrzewania – tradycyjnego, w ceramicznych naczyniach, lub – tak jak whisky – w dębowych beczkach awamori zmienia się. Maturacja ma olbrzymi wpływ na ostateczny charakter napitku, ponieważ to właśnie w trakcie tego procesu kształtuje się bukiet aromatyczno-smakowy trunku. Dlatego właśnie w Mild Mizuho - 5 Yo 'kusu', awamori z wyspy Ryukyu, wyczuwalne są również nuty kwiatowe, tropikalne owoce czy ceniony przez koneserów smak umami. W awamori można odkryć nawet wanilię!
Co jeszcze cechuje Awamori? To naprawdę mocny trunek – zazwyczaj ma około 60% etanolu! No dobrze, skąd jednak pochodzi nazwa „awamori”? Nazwa „awamori” pochodzi od charakterystycznych bańek (awa) tworzących się na powierzchni cieczy podczas destylacji, które pęcznieją (mori). I tak właśnie powstaje „awamori”!
Jak wygląda proces produkcji awamori?
Awamori z Okinawy powstaje metodą destylacji sfermentowanego ryżu długoziarnistego, którego ojczyzną jest Tajlandia. W pierwszej kolejności otręby ryżowe zostają oczyszczone, a następnie gotowane na parze. Następnie ryż łączy się wodą i pleśnią Aspergillus luchuensis (zwaną czarnym kōji). Rozpoczyna się fermentacja, która trwa około 19 dni. Kolejny etap to destylacja przeprowadzana w stalowych, podgrzewanych na ogniu kadziach. Zaraz po zakończeniu destylacji awamori jest filtrowana i przelewana do zbiorników, w których będzie dojrzewać – producenci stosują stalowe kadzie lub wspomniane już beczki.
Jakie są różnice między awamori a shochu?
Oba trunki to oryginalne japońskie wódki. Czym zatem różnią się te propozycje degustatorskie? Shochu to destylaty powstające w całej Japonii z bardzo zróżnicowanych surowców – m.in. ryżu, ziemniaków i batatów, jęczmienia, gryki żyta, kukurydzy, pszenicy i brązowego cukru. Awamori to z kolei specjał, który powstaje na Okinawie, wyłącznie z tajlandzkiego ryżu długoziarnistego. Warto dodać także, czym awamori różni się od innego popularnego japońskiego alkoholu, czyli sake. Awamori (tak jak shochu) to destylat – trunek o wiele mocniejszy od sake, które jest winem ryżowym o mocy kilkunastu procent.
Jak pić awamori?
Podobnie jak inne japońskie specjały, awamori można spożywać na wiele różnych sposobów. Pierwsza opcja to oczywiście degustacja solowa. Lub z samym lodem. Inny popularny sposób degustacji polega na piciu awamori z wodą z kamionkowych czarek, kieliszków lub szklanek. I tu masz do wyboru dwie możliwości – serwować ją z wodą zimną lub gorącą. Tradycyjnie, w japońskich domach, gospodarze podają czarki z wodą w obu wariantach, żeby każdy degustator mógł pić awamori po swojemu.
Połączenie awamori z wodą mineralną znane jest w Japonii jako drink Highball. Gotowy koktajl można kupić w puszce! To jednak nie koniec opcji. Oj nie! Przed Tobą pojawią się liczne możliwości barmańskie z wykorzystaniem awamori! Łącząc ten specjał Okinawy z sokiem z owocu yuzu i syropem cukrowym (w tych samych proporcjach) oraz doprawiając całość odrobiną Angostury i (opcjonalnie) białkiem jajka, otrzymasz przepyszny koktajl Awamori Sour. Inna opcja to Lotus Blossom. Połącz 45 ml z awamori, 30 ml sake, 60 ml soku z liczi i 30 ml syropu cukrowego. To wspaniały pomysł na zestawienie awamori i sake w jednej pysznej kompozycji! Awamori możesz też wymieszać z tonikiem lub ulubionym sokiem. Albo też przygotować z jego udziałem wariacje na temat swoich ulubionych koktajli z innymi alkoholami! Idealna awamori do koktajli to np. niestarzona Mizuho Island Spirits „ippanshu”.
Jakie potrawy najlepiej pasują do awamori?
Zastanawiasz się, z jakimi daniami awamori dogaduje się najlepiej? Podpatrzmy mistrzów z Japonii. Na Okinawie awamori serwowana jest m.in do gōyā chanpurū – tradycyjnej potrawy smażonej stir-fry (na głębokim tłuszczu przez krótki czas) na bazie tzw. gorzkiego melona – gōyā. Mieszkańcy Okinawy często podają ten specjał do kotletów wieprzowych rafute. Awamori możesz jednak śmiało serwować także do dań kuchni europejskiej, w tym polskiej. Masz wszelkie prawo łączyć ten trunek zarówno z daniami mięsnymi, jak i rybnymi oraz warzywnymi!
Czy jesteś gotowy na niepodrabialne smaki Okinawy? Nie zwlekaj z degustacją! A gdy po zapoznaniu się z unikatowymi japońskimi wódkami takimi jak awamori i shochu najdzie Cię ochotą na połącznie japońskiej perfekcji i szkockich tradycji destylatorskich, sprawdź, jaka japońska whiskey gości obecnie w Winnicy Lidla!