Awamorito tradycyjny, japoński alkohol produkowany w prefekturze Okinawa, na wyspach Riukiu - otrzymywany jest na drodze destylacji przefermentowanego ryżu gatunkuindica. Zawartość alkoholu w Awamori wynosi zazwyczaj około 30-40% obj. Proces produkcji Awamori jest złożony i odbiega od wytwarzania Shochu oraz Sake. Jedną z różnic jest wykorzystanie do fermentacji ryżu, grzyba Aspergillus awamori, tworzącego tzw. czarne koji.
Destylacja obywa się w tradycyjnych miedzianych alembikach, które pozwalają na otrzymanie alkoholu o bogatym, intensywnym aromacie i smaku. Deklaracja wieku na etykietach Awamori nie jest obowiązkowa, jednak określenie Ippanshu oznacza trunek młody, nie dojrzewający, zaś leżakujące minimalnie 3 lata w glinianych dzbanach Awamori określa się mianem Kusu. Awamori można spożywać straight, oyuwari (z gorącą wodą) lub wykorzystać jako składnik koktajli alkoholowych.
Awamori to tradycyjny, japoński alkohol produkowany w prefekturze Okinawa, na wyspach Riukiu - otrzymywany jest na drodze destylacji przefermentowanego ryżugatunku indica. Zawartość alkoholu w Awamori wynosi zazwyczaj około 30-40% obj. Proces produkcji Awamori jest złożony i odbiega od wytwarzania Shochu oraz Sake. Jedną z różnic jest wykorzystanie do fermentacji ryżu, grzyba Aspergillus awamori, tworzącego tzw. czarne koji.
Destylacja obywa się w tradycyjnych miedzianych alembikach, które pozwalają na otrzymanie alkoholu o bogatym, intensywnym aromacie i smaku. Deklaracja wieku na etykietach Awamori nie jest obowiązkowa, jednak określenie Ippanshu oznacza trunek młody, nie dojrzewający, zaś leżakujące minimalnie 3 lata w glinianych dzbanach Awamori określa się mianem Kusu. Awamori można spożywać straight, oyuwari (z gorącą wodą) lub wykorzystać jako składnik koktajli alkoholowych.
Mizuho Island Spirits to niedojrzałe Awamori („Ippanshu”) destylowane przez „Mizuho Distillery” na okinańskiej wyspie Ryukyu. Awamori to najstarszy destylowany alkohol z Japonii. Wykonany jest z ryżu i czarnej formy koji (ryż słodowany), destylowanej jednorazowo i produkowanej tylko na wyspach Okina...
Unikalny, wiekowy Awamori pochodzi z japońskiej destylarni Mizuho na wyspie Ryukyu. Ten lokalny rodzaj alkoholu produkowana jest z ryżu z Tajlandii i Koji, który jest raz destylowany. Awamori musi być leżakowane przez minimum trzy lata w słoikach przed butelkowaniem – ta wersja została poddana pięci...
Subskrybuj newsletter i otrzymaj kod rabatowy. Kod rabatowy 20 zł na jednorazową rezerwację za kwotę minimum 200 zł*
*Kod rabatowy ważny jest przez 60 dni i nie łączy się z innymi promocjami na stronie serwisu winnicalidla.pl. Użytkownik może wykorzystać tylko jeden kod rabatowy z tytułu zapisu do newslettera.
Cieszymy się, że będziemy w kontakcie!
Łap rabaty i dostęp do wszystkich akcji promocyjnych. Rezerwuj i odbierz już następnego dnia.
Odbierz 20 zł rabatu i inspirującego ebook'a - kliknij w link przesłany na Twojego maila.
Rabat 20 zł jest aktywny przy rezerwacji za min. 200 zł.