Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl
Awamori

Awamori

Awamori to tradycyjny, japoński alkohol produkowany w prefekturze Okinawa, na wyspach Riukiu - otrzymywany jest na drodze destylacji przefermentowanego ryżu gatunku indica. Zawartość alkoholu w Awamori wynosi zazwyczaj około 30-40% obj. Proces produkcji Awamori jest złożony i odbiega od wytwarzania Shochu oraz Sake. Jedną z różnic jest wykorzystanie do fermentacji ryżu, grzyba Aspergillus awamori, tworzącego tzw. czarne koji.

Destylacja obywa się w tradycyjnych miedzianych alembikach, które pozwalają na otrzymanie alkoholu o bogatym, intensywnym aromacie i smaku. Deklaracja wieku na etykietach Awamori nie jest obowiązkowa, jednak określenie Ippanshu oznacza trunek młody, nie dojrzewający, zaś leżakujące minimalnie 3 lata w glinianych dzbanach Awamori określa się mianem Kusu. Awamori można spożywać straight, oyuwari (z gorącą wodą) lub wykorzystać jako składnik koktajli alkoholowych. 

Awamori to tradycyjny, japoński alkohol produkowany w prefekturze Okinawa, na wyspach Riukiu - otrzymywany jest na drodze destylacji przefermentowanego ryżu gatunku indica. Zawartość alkoholu w Awamori wynosi zazwyczaj około 30-40% obj. Proces produkcji Awamori jest złożony i odbiega od wytwarzania Shochu oraz Sake. Jedną z różnic jest wykorzystanie do fermentacji ryżu, grzyba Aspergillus awamori, tworzącego tzw. czarne koji.

Destylacja obywa się w tradycyjnych miedzianych alembikach, które pozwalają na otrzymanie alkoholu o bogatym, intensywnym aromacie i smaku. Deklaracja wieku na etykietach Awamori nie jest obowiązkowa, jednak określenie Ippanshu oznacza trunek młody, nie dojrzewający, zaś leżakujące minimalnie 3 lata w glinianych dzbanach Awamori określa się mianem Kusu. Awamori można spożywać straight, oyuwari (z gorącą wodą) lub wykorzystać jako składnik koktajli alkoholowych. 

Zobacz jako Siatka Lista

2 produkty

  1. Mizuho Island Spirits 'Ippanshu' - non aged Awamori | 0,72L | 40%
    Mizuho Island Spirits to niedojrzałe Awamori („Ippanshu”) destylowane przez „Mizuho Distillery” na okinańskiej wyspie Ryukyu. Awamori to najstarszy destylowany alkohol z Japonii. Wykonany jest z ryżu i czarnej formy koji (ryż słodowany), destylowanej jednorazowo i produkowanej tylko na wyspach Okina...
  2. Mild Mizuho - 5 YO 'Kusu' - aged Awamori | 0,72L | 25%
    Unikalny, wiekowy Awamori pochodzi z japońskiej destylarni Mizuho na wyspie Ryukyu. Ten lokalny rodzaj alkoholu produkowana jest z ryżu z Tajlandii i Koji, który jest raz destylowany. Awamori musi być leżakowane przez minimum trzy lata w słoikach przed butelkowaniem – ta wersja została poddana pięci...
na stronę