Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Prosimy o zapoznanie się z naszymi informacjami dotyczącymi polityki prywatności i ochrony danych osobowych.

Chcemy, aby korzystanie z naszej Witryny było komfortowe. W celu poprawy jakości funkcjonowania Serwisu i dostosowania treści reklamowych do Twoich preferencji, my i nasi zaufani partnerzy możemy przechowywać pliki cookies w Twojej przeglądarce i przetwarzać zawarte w nich dane osobowe analityczne i marketingowe. Kontynuując korzystanie z naszej Witryny bez zmiany prywatności ustawienia, wyrażasz zgodę na przechowywanie plików cookies w Twojej przeglądarce. Pamiętaj, że zawsze możesz się wycofać Twoja zgoda poprzez zmianę ustawień dotyczących plików cookies na zasadach opisanych w naszej Informacji dotyczącej plików cookie. Dodatkowe informacje o zasadach przetwarzania Twoich danych osobowych i przysługujących Ci prawach znajdziesz w naszej Polityce Prywatności.

Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Sake

Sake to tradycyjny japoński napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanego ryżu.
Sprawdź nasze propozycje tych trunków wyselekcjonowanych dla najbardziej wymagających klientów

Sake to japoński, fermentowany napój alkoholowy z ryżu, potocznie zwany winem lub piwem ryżowym. Tradycyjna klasyfikacja sake dotyczy poziomu polerowania ryżu, oczyszczanego przed fermentacją z warstw zewnętrznych. Im bardziej wypolerowany ryż, tym wyższa jakość sake. Z ryżu polerowanego poniżej 50% pierwotnej wielkości, powstaje sake Daiginju, zaś sake Ginjo oznacza produkcję z ryżu spolerowanego do 60%.

Koneserzy najbardziej cenią sake produkowane wyłącznie  z ryżu - zwane Junmai, a sake z niewielkim dodatkiem alkoholu otrzymuje oznaczenie Honjozo. Dalsze różnice pomiędzy typami sake polegają na zastosowaniu (lub nie) pasteryzacji, klarowania, rozcieńczania wodą lub starzenia. Sake występuje w szerokim asortymencie smakowym, od wytrawnego po słodki oraz może być podawane w różnorodny sposób: na zimno, w kieliszkach do białego wina lub na ciepło, w specjalnych naczyniach zwanych „ochoko”.

Sake to japoński, fermentowany napój alkoholowy z ryżu, potocznie zwany winem lub piwem ryżowym. Tradycyjna klasyfikacja sake dotyczy poziomu polerowania ryżu, oczyszczanego przed fermentacją z warstw zewnętrznych. Im bardziej wypolerowany ryż, tym wyższa jakość sake. Z ryżu polerowanego poniżej 50% pierwotnej wielkości, powstaje sake Daiginju, zaś sake Ginjo oznacza produkcję z ryżu spolerowanego do 60%.

Koneserzy najbardziej cenią sake produkowane wyłącznie  z ryżu - zwane Junmai, a sake z niewielkim dodatkiem alkoholu otrzymuje oznaczenie Honjozo. Dalsze różnice pomiędzy typami sake polegają na zastosowaniu (lub nie) pasteryzacji, klarowania, rozcieńczania wodą lub starzenia. Sake występuje w szerokim asortymencie smakowym, od wytrawnego po słodki oraz może być podawane w różnorodny sposób: na zimno, w kieliszkach do białego wina lub na ciepło, w specjalnych naczyniach zwanych „ochoko”.

2 produkty

na stronę