Chivas Regal to brytyjska marka alkoholi, produkowanych od 1801 roku. Blended whisky, sygnowana tą nazwą, odznacza się bogatym smakiem i aromatem. Idealnie sprawdzi się zarówno do degustacji w czystej postaci, jak i w połączeniach z dodatkami. Drinki z Chivas Regal cieszą się dużą popularnością, zarówno w klubach, restauracjach, jak i na prywatnych przyjęciach. Warto w tym celu wykorzystać m.in. Chivas Regal Extra czy wieloletnią Chivas Regal 18 YO. Dla prawdziwych smakoszy, którzy cenią sobie wyjątkowy smak szkockiej whisky i szukają jej ekskluzywnych wydań, propozycją jest Chivas Regal 25 YO , o kuszących, owocowych aromatach.
Whisky można zestawiać w wiele ciekawych połączeń. Dla osób, które zastanawiają się z czym pić Chivas Regal, przygotowaliśmy kilka inspiracji.
Przepis na Penicillin
To kolejna propozycja, do której można wykorzystać whisky Chivas Regal. Drink Penicillin również znajduje się w zestawie połączeń alkoholowych Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów (IBA). To przemyślana kompozycja łącząca w sobie szkocką blended whisky, single malt Port Charlotte 10YO 0,7 , świeży sok z cytryny, syrop miodowy i kilka plasterków świeżego imbiru. Dzięki temu drink sprawdzi się zarówno w porze letniej, jak i zimowej. Z dodatkiem lodu będzie chłodził w upalne dni, a miód i imbir rozgrzeje podczas długich, zimowych wieczorów.
SKŁADNIKI:
- 50 ml szkockiej blended whisky
- 10 ml Port Charlotte 10YO 0,7
- 20 ml świeżego soku z cytryny
- 20 ml syropu miodowego
- 2-3 plasterki świeżego imbiru
- kostki lodu
WYKONANIE:
Do shakera należy włożyć plasterki imbiru oraz dodać szkocką whisky, sok z cytryny i syrop miodowy. Składniki zmieszać ze sobą, energicznie potrząsając zamkniętym shakerem. Następnie do szklanki typu old fashioned włożyć kilka kostek lodu. Napój z shakera dwukrotnie odcedzić i przelać do szklanki. Na sam koniec dodać Port Charlotte 10YO 0,7.
Przepis na drink Królowa Śniegu
Drink z Chivas Regalw delikatniejszym wydaniu. Połączenie idealnie pasujące do kobiecych upodobań, jednak również panowie mogą odkryć jego wyjątkowość. Królowa Śniegu to zestawienie szkockiej whisky, soku z czarnego bzu, soku z limonki, gazowanej lemoniady i syropu owocowego. Dzięki temu drink jest delikatny i orzeźwiający, idealny na ciepłe, letnie dni.
SKŁADNIKI:
- 25 ml szkockiej whisky
- 2 łyżeczki soku z czarnego bzu
- sok z 1 limonki
- gazowana lemoniada do uzupełnienia
- kilka kropel syropu owocowego
- pokruszony lód
WYKONANIE:
Do wysokiej szklanki należy włożyć pokruszony lód, a następnie dodać whisky, sok z czarnego bzu, sok z limonki i syrop owocowy. Na koniec uzupełnić poziom gazowaną lemoniadę i lekko zamieszać.