Grasshopper – co to takiego?
Grasshopper to słodki, miętowy koktajl wywodzący się z Nowego Orleanu, który najczęściej bywa spożywany zaraz po posiłku. Tę niecodzienną kompozycję tworzą likiery crème de menthe, crème de cacao (w wersji bezbarwnej) oraz śmietanka. Co ją wyróżnia? Idealny balans między smakami mięty i czekolady, przyjemna gęstość oraz orzeźwiającą moc, którą zawdzięczamy aromatycznym składnikom. Urzekający smakiem i wyglądem Grasshopper Cocktail możemy oczywiście spożywać niezależnie od okazji, warto jednak pamiętać, że doskonale sprawdza się serwowany po obfitym posiłku, jak tzw. digestif.
Grasshopper – przepis na aksamitny koktajl
Aby przygotować aksamitny koktajl Grasshopper, będziemy potrzebować: 20 ml likieru miętowego, 20 ml białego likieru kakaowego oraz około 30 ml śmietanki. Przyda się oczywiście również lód, którym wypełnimy shaker barmański oraz odpowiednie szkło. Jak zatem powinniśmy postępować z wymienionymi składnikami według przepisu na Grasshopper Drink?
Likiery oraz śmietanką przelejmy do shakera barmańskiego z lodem i energicznie nim wstrząśnijmy. Następnie odcedźmy miksturę do kieliszka koktajlowego z wysoką nóżką. Ważne, aby szkło było odpowiednio schłodzone (pomocny w tej kwestii okaże się oczywiście lód lub odpoczynek w zamrażarce). Jeśli wyjątkowo przepadamy za miętą, ten na wskroś miętowy koktajl możemy dodatkowo udekorować gałązką… mięty. Albo posypką czekoladową, czy też bitą śmietaną! Grasshopper w swojej bujnej historii bywał również dekorowany pieprzem, jednak to kontrowersyjne połączenie jest kwestionowane przez wielu koneserów.
Przeglądając przepisy na Grasshopper Drink, trafimy także na kilka ciekawych wariacji na temat koktajlu, atrakcyjnych na równi z pierwowzorem. Jeśli więc śmietankę zastąpimy wódką, uzyskamy drinka znanego jako Vodka Grasshopper (albo Flying Grasshopper). Natomiast w przypadku, gdy do likierów znajdujących się w oryginalnym przepisie dodamy likier czekoladowy, będziemy mieli okazję nacieszyć nasze kubki smakowe deserowym After Eight. Miłośnicy łakoci mogą również do podstawowego przepisu na Grasshopper dodać jeszcze jedną pozycję – lody miętowe (Frozen Grasshopper). Wariant ten szczególną popularnością cieszy się na Środkowym Zachodzie, gdzie uchodzi wręcz za podstawową wersję koktajlu. Kolejna z odsłon Grasshopper Cocktail wymaga od nas dodania do trzech głównych składników odrobiny wysokiej jakości brandy. Ta niecodzienna odmiana drinka podobno cieszy się obecnie sporą popularnością w działającym do dzisiaj w Nowym Orleanie barze Tujague’s – miejscu, w którym narodził się niesamowity drink. Jak widać Grasshopper Cocktail niejedno ma oblicze. I imię!
Grasshopper Cocktail – historia
Przepis na Grasshopper Cocktail powstał najprawdopodobniej ponad 100 lat temu, bo już w 1918 roku, we francuskiej dzielnicy Nowego Orleanu, w barze Tujague’s. Ten wspaniały wynalazek przypisuje się właścicielowi lokalu, Philibertowi Guichetowi, który postanowił wziąć udział w zawodach barmańskich odbywających się w Nowym Jorku. Z tego, co możemy się dowiedzieć, Grasshopper zachwycił jurorów konkursu, a Philibert Guichet zajął w tych prestiżowych zawodach drugie miejsce.
Prawdziwą popularność – zwłaszcza w południowych stanach Stanów Zjednoczonych, koktajl zyskał w połowie wieku. Chyba nie musimy tłumaczyć, że nazwa Grasshopper pochodzi od jego pięknej zielonej barwy, którą zawdzięczamy likierowi miętowemu. Przez lata Grasshopper bywał serwowany kieliszkach do wina i specjalnych kieliszkach do Szampana, szklankach typu highball, czy też w szkle coupe.
Jeśli zatem pragniesz wypróbować jedną z niezwykłych propozycji nowoorleańskiej szkoły miksologii, Grasshopper jest właśnie tym, czego szukasz. Z dumą reprezentuje on swoje miasto obok takich klasyków jak Sazerac, Hurricane, Vieux Carre, czy też La Louisiane. Czy narobiliśmy Ci ochoty na przepyszne drinki? Wyborne mocne alkohole, dzięki którym będziesz w stanie wzbogacić swoje degustatorskie doświadczenie, zarezerwujesz rzecz jasna za pośrednictwem Winnicy Lidla!
Czytaj także:
Drinki z koniakiem i likierem miętowym – jak zrobić?
Jak zrobić drinki z brandy? 6 uwag barmana!