Witaj na WinnicaLidla.pl
serwisie z szerokim wyborem napojów alkoholowych.

Czy masz już ukończone 18 lat?
Informacja dotycząca przetwarzania danych osobowych.
*Pole wymagane
Zapisz się do naszego newslettera

i zdobądź
kod rabatowy 20 zł
za jednorazową rezerwację
za minimalną kwotę 200 zł*

*Kodu rabatowego nie można łączyć z promocjami w serwisie winnicalidla.pl

Najlepszy przepis na domowy likier Alasz, Kummel, Akvavit

 

Przygotuj aromatyczny likier kminkowy, idealny na specjalne okazje lub jako digestif wspomagający trawienie. Jego wyrazisty smak, wzbogacony nutami przypraw i cytrusów, zachwyci każdego miłośnika nietuzinkowych alkoholi.

 

Składniki na likier kminkowy:

  • 1 l spirytusu
  • 1kg cukru
  • 1 l wody
  • 1/4 szklanki kminku
  • 8 gorzkich migdałów
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 ziarnko kardamonu (obrane)
  • Starta skórka z jednej pomarańczy

Sposób przygotowania likeiru kminkowego:

  1. W moździerzu rozgnieć kminek, anyż, kardamon i migdały.
  2. W rondelku zagotuj wodę z cukrem, dodaj przyprawy i skórkę pomarańczy. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
  3. Po ostudzeniu dodaj spirytus, wymieszaj i przelej do słoja.
  4. Odstaw w ciemne miejsce na 2 tygodnie, następnie przefiltruj i przelej do butelek. Pozostaw na minimum miesiąc do maceracji.

Informacje o likierze:


Likier kminkowy, jak Kummel, Akvavit czy Alasz, ma bogatą historię, sięgającą XVI wieku. Swoje korzenie zawdzięcza tradycji aromatyzowania alkoholu przyprawami. Kummel pochodzi z Niderlandów, Akvavit ze Skandynawii, a Alasz z Łotwy. Wspólnym elementem tych trunków jest kminek, który nadaje im charakterystyczny, intensywny smak i właściwości wspomagające trawienie. Ten domowy likier to idealny wybór dla miłośników klasycznych, ziołowych alkoholi.